[#1] monitor do a500
Dzisiaj w piwnicy znalazłem moją amige lecz bez monitora, można jakoś podłączyć zwykły monitor są jakieś schematy bo nie chce kupować przejściówki za 40zł.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 14:45
[#2] Re: monitor do a500

@Kefasq, post #1

Zdefiniuj okreslenie "zwykly monitor", dla mnie to moze byc zwykly telewizor, zwykly monitor wyswietlajacy obraz w PAlu z wejsciem RGB lub zespolonym lub zwykly monitor VGA ?

Pozdrawiam
[#3] Re: monitor do a500

@Kefasq, post #1

Zapewne chodzi ci o monitor zwykły czyli VGa (taki od peceta). Bez przejściówki nie można i nie wiem czy A500 obsługuje taki tryb. Jak masz telewizor to nie ma problemu z podpięciem. Możesz też przez cincha ale obraz jest czarnobiały.

Mam pytanko! Czy A500 miała wbudowny modulator TV czy trzeba było dołączać ten zewnętrzny?

[#4] Re: monitor do a500

@pwe, post #3

A500 nie ma wbudowanego modulatora, trzeba podłączyć zewnętrzny.
[#5] Re: monitor do a500

@Amirul, post #4

"Zwykłe" monitory VGA nie łapią zakresu 15 kHz, więc sama przejściówka nic nie da. Albo podłączysz scandoubler albo wyposażysz Ami w kartę graficzną.

[#6] Re: monitor do a500

@OSH, post #5

Można kupic przejściówki amiga->vga

[#7] Re: monitor do a500

@arti4-92, post #6

No przecież OSH napisał, że przejściówka nic nie da! Jedynym wyjściem aby podłączyć A500 do monitora VGA jest kupno scandublera. Tylko czy nie lepiej(taniej) będzie podłączyć ją do TV?

Ostatnia modyfikacja: 26.08.07 15:51
[#8] Re: monitor do a500

@Amirul, post #7

Źle to napisał. Jeśli Kefasq ma A500 z AmigaOS1.3 i OCSem przejśćiówka mu nie pomoże, do karty grafiki będzie potrzebował slotów Zorro, a i tak jej nie wykorzysta pod systemem. Jeśli posiada 2.0, lub wyższy i ECSa, może spokojnie używać monitora VGA. Inna sprawa, że cała masa gier działa tylko w 15khz. Najtaniej wyjdzie kupić używany TV :).

[#9] Re: monitor do a500

@OSH, post #5

A scandoubler kosztuje tyle co a1200+zorro+grafika razem wzięte .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem