[#1] RPi jako karta turbo?
https://hackaday.com/2021/04/19/pistorm-brings-modern-muscle-to-the-amiga/?fbclid=IwAR1mlK9rGRCX5BY7XMhQR7LTcOwarbghKDjgiVwwmbazL7MRkKWOkWCnxpg
Czy ja dobrze zrozumiałem artykuł? Czy RPi może robić za kartę turbo do Amigi z kartą grafiki i kontrolerem dysku?
[#2] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #1

Może, aczkolwiek jest to coś w stylu winuae ;) Tzn. na RPI jest odpalony system i appka, appka udostępnia urządzenia systemowe udając że to są urządzenia AOSowe. A jednocześnie przez GPIO i CPLD steruje magistralą amigi udając, że jest 68k. W rzeczywistości można w ten sposób nawet PeCeta podpiąć (albo przynajmniej jakiegoś SoMa x86) i gdyby ktoś napisał soft to podobnie zrealizować. Ogółem jest to ciekawy projekt, ale zastanawiam się po co... po co na RPI emulować 3/4 amigi żeby ją podłączyć do amigi jak równie dobrze wtedy można całą. Dość podobnie jest z Buffee - tam ARM udaje 68k, ale przynajmniej interfejs nie jest tak na około emulowany, a dodatkowo projekt nie wspiera i raczej wspierać nie będzie ani znajdującego się w układzie procesora graficznego PowerVR, ani kontrolera NAND. Tyle, że Buffee będzie miało firmware który ruszy z kopyta od startu, PiStorm ma appkę na OS, który ładuje się kilkanaście sekund. W każdym razie o ile dobrze kojarzę...
[#3] Re: RPi jako karta turbo?

@abcdef, post #2

Po co na RPi emulować? Bo można. Buffee to sprzęt dedykowany, a RPi to oddzielny komputer, z oddzielnym systemem operacyjnym, stąd trzeba czekać na załadowanie OS i programu. Ale i tak uważam, że to bardzo ciekawa alternatywa dla kart turbo.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2021 23:21:45 przez QkiZ
[#4] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #1

Dokładniej to jako sam CPU, a reszta to tylko dodatek (ale przydatny). Ale spokojnie, jeszcze wiele jest do zrobienia.

[#5] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #3

Myślę, że nie bardzo rozumiesz. Buffee bazuje na czymś co jest tzw. SoP - system on package. Masz tam procesor, pamięć ram, pamięć rom (flash) itp. Czym się to różni funkcjonalnie od płytki RPI? Niczym. Na RPI też możesz pisać bare-metal, bez systemu, klepać po rejestrach Broadcoma i zrobić coś identycznie funkcjonalnego do Buffee (z tym wyjątkiem, że Buffee ma uniwersalny kontroler 16bit magistrali, który można dopasować do standardu 68k, a RPI nie - stąd konieczność emulacji interfejsu przez CPLD i obsługę przez GPIO). Tylko wtedy traci się łatwy dostęp do usb, do dekodera wideo, do układu 3d ...
[#6] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #1

Bufee jest rozwiązaniem droższym wyraźnie - nie dającym "karty graficznej" dla Amigi.
Rozwiązanie omawiane w tym wątku jest tańsze, dające w prosty sposób możliwość podłączenia Amigi do nowoczesnych wyświetlaczy.
Jeżeli weźmiemy pod uwagę dostępność i cenę dopalaczy typowych - to rozwiązanie przynajmniej warte jest tego, aby z nim się zapoznać - kupić, czy nie kupić - ale jest to jakaś alternatywa.
[#7] Re: RPi jako karta turbo?

@abcdef, post #5

Myślę, że nie bardzo rozumiesz.

Niby czego nie rozumiem? Niby co jest źle w tym co napisałem? Przecież napisałem że Bufee to sprzęt dedykowany pod Amigę, a Ty potem tylko to potwierdziłeś swoją wypowiedzią.
[#8] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #1

Nie jestem fanem takich rozwiązań. Skoro już emulacja, to odpalam UAE i niech to będzie wygodne i na mocnym sprzęcie. Ale co kto lubi.
1
[#9] Re: RPi jako karta turbo?

@abcdef, post #2

A ja się cieszę. Nie mam problemów z "koszernością", z przyjemnością czegoś nowego się nauczę, wyciągając swoją przyjaciółkę z epoki dyskietki kopanej. Ponadto uważam, że jest to świetny sposób na to, by A500 rozbudować do takiego stopnia, by mieć wysoką rozdzielczość pulpitu, dostęp do sieci i wystarczającą wydajność by w końcu zobaczyć że można emulować (na Amidze) i zapoznać się z produktywną stroną Amigi, bo w końcu, ileż można męczyć tego biednego froga? I to wszystko za ułamek ceny koszerności.

Ps. Nie sądzę, by dało się wykupić wszystkie maliny z rynku, więc cena nagle nie wzrośnie do absurdalnego poziomu.

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2021 09:35:51 przez Artu2tu
6
[#10] Re: RPi jako karta turbo?

@Krashan, post #8

O ile AmigaOS3.x może być wygodny na czymkolwiek.
[#11] Re: RPi jako karta turbo?

@michal_zukowski, post #10

Owszem, może ok, racja- ale co kto lubi
3
[#12] Re: RPi jako karta turbo?

@Artu2tu, post #9

coś w tym jest, z reguły na brak "koszerności" narzekają osoby, które zdobyły fizyczny amigowy sprzęt za darmo, "za flaszkę" lub po prostu sporo taniej w czasach korzystniejszej koniunktury (gratulacje).

Oczywiście fajniej by było odpalać wszystko na prawdziwym sprzęcie, jednak z własnego doświadczenia wiem, że obcowanie z 1) realną Amigą plus nowoczesna proteza typu Vampire, a nawet 2) obudowa od Ami + rpi + keyrah daje subiektywnie o wiele ciekawsze wrażenia niż pecet z WinUAE.
3
[#13] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #7

Nie rozumiesz bo piszesz, że buffee jest dedykowane do amigi a pistorm nie. Oba rozwiązania są tak samo dedykowane do amigi (a w sumie pistorm chyba nawet bardziej), oba bazują na czymś czego producent wcale nie miał nic amigowego na myśli. Różnica jest taka, że PiStorm korzysta z OS, a Buffee nie. Ale jak najbardziej platforma RPI tego OS nie wymaga, bo można pisać bezpośrednio pod sprzęt - dokładnie jak w Am335x!
[#14] Re: RPi jako karta turbo?

@michal_zukowski, post #10

O ile AmigaOS3.x może być wygodny na czymkolwiek.
Dzień bez trolowania dniem straconym?
3
[#15] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #1

W planach jest jeszcze grabowanie sygnałów z Denise żeby to robiło dodatkowo za scandoubler. I wersja dla A1200. I zminiaturyzowana wersja bazująca na Compute Module 4.
2
[#16] Re: RPi jako karta turbo?

@Krashan, post #14

Ty zacząłeś pisząc o wygodzie.
[#17] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #1

tu widać jak to wygląda w praktyce
2
[#18] Re: RPi jako karta turbo?

@charliefrown, post #17

Czy na czymś takim Pistorm będzie pracował?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/adapter-plcc-do-dip64-dla-a600-gotowe
[#19] Re: RPi jako karta turbo?

@QkiZ, post #18

Nie, wsad nie jest przewidziany na a600. Ale się dowiaduj.
[#20] Re: RPi jako karta turbo?

@MariuszK, post #19

A jak do tego się ustosunkować?

A600 z Pistorm

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 00:09:06 przez RokiS
[#21] Re: RPi jako karta turbo?

@charliefrown, post #17

To do których modeli Amig są dostępne te PiStormy i do których są Vampiry, po ile to kosztuje i o ile to daje kopa?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 01:29:49 przez ZbyniuR
[#22] Re: RPi jako karta turbo?

@ZbyniuR, post #21

Na pewno do A500, być może do A2000. Daje prędkość około 70-80 MHz 68030 plus RTG. Kosztuje jakieś 200-300 zł (z ceną RPi).... jeśli się zrobi samemu.
[#23] Re: RPi jako karta turbo?

@RokiS, post #20

To jest kwestia ostatnich dni. Niedługo powinien być oficjalny support, ale jeszcze go nie ma. Tak samo z rpi4, choć ono jest trochę dalej na horyzoncie.

Generalnie to jest teraz sprzęt do kombinowania, ze spodziewanymi wywrotkami i niekompatybilnościami tu i tam. Nie kupujcie licząc na to że będzie stabilnie, bo nikt tego Wam na chwilę obecną nie zagwarantuje. Nie mówiąc o tym że ceny scalaków teraz są jakie są - jak wrócą do stanu sprzed zarazy, to pojedynczy pistormowy adapterek wraz z częściami i montażem w płytkarni to będzie prawdopodobnie coś koło 15€.

Z innych wieści - Mschulz dostał ode mnie płytę A500, pistorm chyba do niego dzisiaj dotrze, więc będzie niedługo pracował nad podpięciem swojego JITa do projektu. MIPSy pewnie znowu wzrosną, a kompatybilność zrobi chwilowe dwa kroki do tyłu, o ile będzie to dostępne od razu w publicznych wsadach.

Dodatkowo, Claude powoli zaczyna prace nad proto4 czyli nowym protokołem między CPLD a RPi. Ma on docelowo pozwolić na szybszą/rzetelniejszą reakcję na przerwania sprzętowe, a więc zwiększyć kompatybilność. Ze względu na charakter tego protokołu, w skrajnych przypadkach niestety może to też trochę spowolnić transfery z RPi do CHIPu, ale trzeba będzie zobaczyć jak bardzo i często będzie to zauważalne i czy w ogóle mierzalne.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 14:01:55 przez teh_KaiN
1
[#24] Re: RPi jako karta turbo?

@wali7, post #22

70-80 MHz 68030 to coś jak 040@33mhz
[#25] Re: RPi jako karta turbo?

@michal_zukowski, post #24

Ten filmik ze 17go posta pokazuje 020 780MHz. Dziwię się że dopiero teraz ktoś sie zabrał za zastąpienie Motorki Malinką.
A prorokowałem to ponad 5 lat temu.
https://www.ppa.pl/forum/winuae-uae-i-amithlon/33708/raspberry-pi-jako-a500#m497079

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 21:59:43 przez ZbyniuR
[#26] Re: RPi jako karta turbo?

@ZbyniuR, post #25

I wierzysz w to co wypisuje sysinfo po prawej stronie?
Patrz na lewą stronę.
Chodź i to jest tylko przybliżony wynik
[#27] Re: RPi jako karta turbo?

@abcdef, post #2

Dlatego moim zdaniem bardziej rozsądne podejście to użycie tego jako koprocesora. Jeśliby używać takich rzeczy jak MNT ZZ9000 to jest to bardziej (moim zdaniem) zgodne z "duchem" Amigi. Jestem w stanie sobie wyobraźić, że Amiga uruchamia system na 68000, na swoich układach klasyczne gry, a odpowiednio napisana np. biblioteka uruchamia bardziej wymagające programy z np. 68030 czy PPC na "szybszym procesorze". W historii Amigi już tak było - wystarczy zobaczyć na karty graficzne Amigi(które czasem miały po prostu osobne procesory), czy wsadzanie kart z PPC i Motorolą, gdzie w sumie Amiga miała 3 procesory, w tym jeden niezgodny z 68000.
[#28] Re: RPi jako karta turbo?

@pgru2, post #27

Poza zz9000 istnieje taka mała zabaweczka wpinająca RPi do rozszerzenia chip ram pod klapkę w A500, wtedy robi właśnie za koprocesor (można odpalać programiki z RPi gdzie ARM widzi część chip ramu). Mam kilka płytek, ale nie zrobiłem tego jeszcze.
http://crowstudio.se/a314-pi-for-a500/

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2021 10:24:21 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem