[#1] Problem z kartą Turbo!
Witam!
Zakupiłem parę dni temu kartę Turbo (8MB RAM + Koproc) do mojej A1200 . No i oczywiście nie działa. Sprzedawca zaklina się, że ją sprawdzał. Na podstawie jego rad dokonałem drobiazgowego przeczyszczenia wszystkich styków, podłączenia do płyty głównej dodatkowego zasilania (wtyczka ze stacji dyskietek) oraz wyjęcia (na wszelki wypadek) RAM-u. Bez względu na to, co zrobiłem objaw jest zawsze taki sam: nienaturalnie długo świecąca się kontrolka twardziela, potem już nic (ciemny ekran).

Może ktoś wie co jeszcze można zrobić?!
[#2] Re: Problem z kartą Turbo!

@Kitech, post #1

nie wiem ,nie jestem expertem ,ale gdy u mnie karta nie idzie, lub są problemy ze startem , to zawsze dociskam romy, samą kartę i wtyki na złączu IDE. spróbuj urochomić najpierw bez ramu, potem bez koproca, a jak nie pomoże to bez obu tych części, może tylko pamiec lub koproc są uwalone.

daj znać, będziemy myśleć dalej

[#3] Re: Problem z kartą Turbo!

@baderman, post #2

A w kwestii wtykania wtyczki od stacji dysków do gniazda na płycie: gość z Elboxu tłumaczył mi, że przez to można sobie spalic płytę (zwłaszcza jeśli chodzi o Infinitiv i tę cholerną przelotkę. Kiedyś na próbę podłączyłem tę wtyczkę i komputer nie ruszył. Radziłbym zachować ostrożność.
[#4] Re: Problem z kartą Turbo!

@OSH, post #3

A u mnie bez wtyczki na plyte, Ami w ogole nie ruszala (Infinitiv z Apollo i z BPPC).
[#5] Re: Problem z kartą Turbo!

@OSH, post #3

Oczywiście, że można spalić płytę. Wystarczy odwrotnie włożyć wtyczkę :)
[#6] Re: Problem z kartą Turbo!

@Jacek Rzeuski, post #5

Albo podlaczyc nie pod to gniazdko co trzeba;)
[#7] Re: Problem z kartą Turbo!

@szulu, post #6

Witam
Jak kupiles karte u Amigo to nie licz na cuda !!!!!
[#8] Re: Problem z kartą Turbo!

@Kitech, post #1

Witam!

Reset nie pomaga? Trzymaj go co najmniej 15 sekund.

Pozdrawiam
Robert Jackowski

[#9] Re: Problem z kartą Turbo!

@Kitech, post #1

Wtyczkę wsadziłem bardzo ostrożnie (sprzedawca ostrzegał o możliwości spalenia płyty) i na pewno w dobrą stronę z uwagi na konstrukcję uniemożliwiającą złe włożenie (zresztą nie spaliłem przecież płyty). Styki przeczysciłem wręcz z jubilerską dokładnością. Wyjmowałem RAM i Koproca (razem i osobno). I zawsze to samo - bardzo nienaturalnie długi boot twardziela, potem jeszcze jakiś czas pali się kontrolka i wreszcie spokój, cisza, ciemny ekran!!! Resetu nie mam jak przytrzymać parenaście sekund, gdyż takowy nie działa (tak kupiłem), mogę używać tylko A-A-Ctrl z klawiatury. Póki co odesłałem kartę sprzedawcy.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
[#10] Re: Problem z kartą Turbo!

@Kitech, post #9

Pamiętam że kiedys była partia kart ( chyba TRA1200 ), które nie działały z niektórymi dyskami twadrymi. Jest też możliwość że twoja karta gryzła się z płytą główną, np: karty apollo mają ten problem :))
[#11] Re: Problem z kartą Turbo!

@Kitech, post #9

Chyba wlasnie chodzilo o A+A+Ctrl przez kilka sekund, a nie o reset sprzetowy. Trzeba bylo sprawdzic czy bez dysku twardego ami startuje. No i do rozszerzenia o 8 mega nie trzeba chyba dodatkowo dawac zasilania na plyte glowna;). Ale skoro nic nie spaliles to zostaw tak - przyda sie na przyszlosc:D.
[#12] Re: Problem z kartą Turbo!

@Kitech, post #9

Jeżeli będzie ci się chciało to napisz jeszcze co to za karta i z jaką częstotliwością miała taktowany mikroprocesor. Czy nie była to przypadkiem karta "turbo 1230LC" (czy jakoś tak) z kwarcem 40 MHz?

[#13] Re: Problem z kartą Turbo!

@ArtPo, post #12

Sadze , ze karta jest zepsuta - sprzedawca powinien zworcic kase !

[#14] Re: Problem z kartą Turbo!

@tomg, post #13

To było do mnie, czy pomyliłeś wątki?

[#15] Re: Problem z kartą Turbo!

@OSH, post #3

Ja podprowadziłem tam napięcia z "początku" płyty głównej (z miejsca zaraz za filtrami ) i to jest chyba najlepsze rozwiązanie braku spdaku napięcia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem