[#1] Amiga i chello - pytanie
Witam,
Podlaczylem moja Amige (1200, Apollo 40/40, 34 MBRAM) do sieci (UPC) za pomoca karty 3com (uzywam sterownika 3c589.device i GENESIS).
Wszystko chodzi pieknie, jednakze pod warunkiem zapodania w konfiguracji adresu IP i Gatewaya (static). Jak jednak wiadomo ta usluga wyglada nieco inaczej - nie ma tu stalego adresu IP. Problem pojawia sie w momencie, kiedy ustawiam w Genesis dynamic IP i dynamic GW - soft nie jest w stanie automatycznie ich wykryc. Czy jest jakis sposob by temu zaradzic (np jakies sztuczki konfiguracyjne?) - nie bardzo chce mi sie za kazdym razem wpinac w PCta, spisywac adresy i nastepnie "klepac" to samo w Genesis...
Czy Miami lub AmiTCP spisuje sie tu lepiej?

PS - nie mam mozliwosci (czy raczej ochoty) udostepnienia sieci przez PC (oba kompy uzywaja tej samej karty sieciowej - po prostu ja przekladam :) )

Pzdr!

Bartek
[#2] Re: Amiga i chello - pytanie

@Bartek_S, post #1

Spróbuj z Miami - u mnie na klasyku chodzi idealnie, w przeciwieństwie do AmiTCP, które niby chodzi dobrze, ale np. WookieChat po jakimś czasie ma lagi w okolicach 3600 sekund ;).

Genesis to chyba takie AmiTCP z gui (mogę się mylić), więc pewnie będzie podobnie.

Ostatnia modyfikacja: 29.08.07 13:04
[#3] Re: Amiga i chello - pytanie

@Bartek_S, post #1

Ciekawe - chce Ci sie przekładać kartę sieciową, a nie chce Ci sie przepisać adresów IP? ;)

[#4] Re: Amiga i chello - pytanie

@MinisterQ, post #3

Tak, taki ze mnie leniuch :)
Karta, to tylko wyjmij - wloz. Przepisywanie -> wlacz PC (staaary grat z Win98), ipconfig, przepisz, wylacz PC, przepnij karte, wlacz Ami, przepisz adres...sam rozumiesz...
Ponadto Amigi uzywam w 90% czasu spedzonego przy internecie w domu wiec to przepinanie wcale tak czesto nie nastepuje.

Pzdr!
Bartek
[#5] Re: Amiga i chello - pytanie

@Bartek_S, post #1

A jestes pewien na 100%, ze siec nie dzial na DHCP!? Moze tylko nie dziala www (ami ma niestety problem z serwerami DNSoowymi na dhcp - trzeba je wpisywac na sztywno). Aby to sprawdzic ustaw wszystko na DHCP i uruchom nap gg lub Yam jak bedzie dzialac to mussz same dnsy powpisywac tylko.

[#6] Re: Amiga i chello - pytanie

@Bartek_S, post #1

Mam Ami (z Genesis), Pega i Piec - na wszystkich internet chello z UPC. Zastosowałem takie coś: http://www.allegro.pl/item229926355_d_link_di_604_router_switch_x4_f_vat_gw.html.
Jak sobie kupisz, chętnie pomogę w konfiguracji.
Pozdro.

[#7] Re: Amiga i chello - pytanie

@11MASTEr, post #5

nie ami a amitcp - maimi pobiera bez problemow serwery dhcp...

[#8] Re: Amiga i chello - pytanie

@Kitech, post #6

Bardzo zacnie ten routerek wyglada. Zastanowie sie mocno nad zakupem i z pewnoscia poprosze o rady. Dzieki Kitech!

11Master - nie dzialalo mi nic. GG sprawdzalem.

Problem jednak wydaje sie rozwiazany - dzis wieczorem to potwierdze i wtedy napisze jak to zrobilem.

Pzdr!

Bartek
[#9] Re: Amiga i chello - pytanie

@Kaczus, post #7

A to ciekawe; bo mi jakos miami i miamidx nie pobieraly serwerow dns. Meczylem sie z tym troszke dopiero reczne wpisanie do databases dalo pozytywne rezultaty.

[#10] Re: Amiga i chello - pytanie

@Bartek_S, post #8

No to jednak routerek (kurcze sam nie wiedzialem, ze to juz tak stanialo?!) -przy takim obrocie sprawy to nie ma co kombinowac. Tylko kupowac i zakladac.

[#11] Re: Amiga i chello - pytanie

@11MASTEr, post #9

Nie jestem pewien, ale wystarczylo chyba zaznaczyc ktoras z opcji, ale ktora to byla Ci nie powiem. Jak konfigorowalem polaczenie telefoniczne z automatu to mialem zawsze dns, kiedys sobie recznie konfigorowalem, to na poczatku nie mialem, dopiero po przestawieniu ktorejs z opcji zadzialalo... W genesis natomiast zawsze trzeba bylo podac adres.

[#12] Re: Amiga i chello - pytanie

@Bartek_S, post #8

Pomoglo Miami DX. Polecam kazdemu - prosta konfiguracja, dziala wysmienicie...dzieki Malin za pierwsza rade!
Teraz musze niestety powalczyc z dyskiem. Jak nie urok, to ... ciagle cos w tej mojej Amidze musi byc nie tak :(

Pzdr!

Bartek
[#13] Re: Amiga i chello - pytanie

@Kaczus, post #11

Nie wiem jaka to opcja - tak jak pisalem wczesniej - u mnie nie dalo rady. Choc moze to wina kracka miami!?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem