[#1] Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor
Hej, dostałem w końcu Vampire i teraz zastanawiam się jak uzyskać taki efekt: system chodzący na RTG Vampire z możliwością przełączenia się na Indivision AGA MK2 do trybów PAL. Jedyne co mi przychodzi do głowy to:
- podłączyć do wyjścia Indivision przejścówkę DVI->HDMI
- kupić switch HDMI, np coś takiego: link To chyba najmniejszy switch który znalazłem
- podłączyć Indivision i Vampire do switcha a wyjście switcha do trapdora z tyłu

Rozwiązanie jest mało eleganckie bo switch ma fizyczny przycisk do zmiany źródeł oraz chyba i tak jest za duży żeby zmieścił się pod stacją dyskietek. Musiałbym wyciągnąć stację, czego nie do końca chcę robić. Czy jest tu jakiś właściciel Vampire który zastanawiał się nad problemem? Szukałem na zagranicznych forach, ale jedyny wątek który znalazłem zakończył się tym że właścicel wrócił do używania dwóch monitorów. Widzę jeszcze że podobny temat był poruszany tu ale temat ucichł.

Acha, jeszcze chciałem w sumie zapytać o promowanie screenów. W sumie mniej więcej rozumiem o co chodzi ale nigdy tego nie robiłem i zastanawiam się czy w przypadku Vampire ma to sens, czy to strata czasu. Zakładając że chcę odpalać głównie gry WHDLoad jaka jest skuteczność promowania ekranów? Czy jest to raczej 20% czy 80% gier?
[#2] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #1

Zakładając że chcę odpalać głównie gry WHDLoad jaka jest skuteczność promowania ekranów? Czy jest to raczej 20% czy 80% gier?
Raczej 2%. Wypromować można grę, która otwiera systemowy ekran, a te są rzadkością.
1
[#3] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #1

Ja w swoim vampire v1200 zaraz będe miał ten sam problem, bo już do mnie jedzie mój vampire. Myślałem o podobnym switchu tylko oczywiście bez obudowy tylko sama płytka i wsadzone to gdzieś w środku obudowy. Miałem tylko problem ze znalezieniem sprawnego switcha, bo 3 razy z rzędu trafiły mi się buble chińskie i dopiero czwarty egzemplarz działa, o ten:
https://allegro.pl/oferta/switch-3x-hdmi-przelacznik-rozdzielacz-pilot-7620045298

Wydaje mi się że takie rozwiązanie jest w tej chwili jedyne sensowne i proste, przycisk do zmuany wejścia można sobie zawsze gdzieś wyprowadzić.
[#4] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Krashan, post #2

Dzięki za podpowiedź. Odpuszczam to w takim razie.
[#5] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@jaster, post #3

O, switch z pilotem jest bardziej elegancki. Z tego co widzę ten który kupujesz ma dość sporo wejść, chyba nawet więcej niż jest potrzebne., Daj znać jak go upchniesz. Ja najchętniej uniknąłbym kanapkowania po stronie płyty i wcisnął to gdzieś koło stacji dysków, ale po podłączeniu karty CF do IDE Vampira zostaje tam dość mało miejsca na inne graty.
[#6] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #5

Sam switch po zdjęciu obudowy to malutka płytka. Niestety nie znalazłem wersji z dwoma wejściami. W tym tygodniu powinien przyjsć vampire więc zacznę robić kanapkę i dam znać jak wyszło.Daje jeszcze taki adapter z ide do pcmcia na cf, który wchodzi od góry na port pcmcia wtedy nie zajmuje miejsca na środku płyty o taki:
https://allegro.pl/oferta/adapter-cf2ide-do-podlaczenia-2-urzadzen-ide-10611384251

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2021 23:07:41 przez jaster
[#7] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@jaster, post #6

A znalazłbyś chwilę żeby zrobić zdjęcie tej płytki i zmierzyć i podać jej wymiary?
[#8] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #1

Colonization się da bo systemowe, innych nie znam
[#9] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #7

Płytka ma 7cm na 4.5cm

http://imgur.com/gallery/SY5xHTF

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2021 06:39:19 przez jaster
[#10] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@QUAD, post #8

ZTCP to da się jeszcze wypromować Dune II, Ports of Call i chyba UFO Enemy Unknown.
[#11] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Krashan, post #10

Civilisation też była pod system.
[#12] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #5

Ja też posiadam taką konfigurację w A1200 i po zakupie Vampira zaopatrzyłem się w ten przełącznik:
https://www.amazon.pl/StarTech-com-porty-HMDI%C2%AE-Switch-rozdzielacz/dp/B00IUCVUB8/ref=sr_1_3?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=auto+hdmi+switch&qid=1619127029&sr=8-3
Miałem na początku nadzieje, że będzie się przełączać automatycznie, niestety jak to mówią nadzieja matką głupich... Zostało mi jedynie przełączanie pilotem. Nie najgorsze rozwiązanie, ale na dłuższą metę jest to wkurzające, szczególnie jak często przełączamy się między ekranami.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2021 23:40:15 przez jargo
[#13] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@jargo, post #12

Pieruńsko kosztowne rozwiązanie. Szkoda, czyli jedyna opcja to przełączanie paluchem.
[#14] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@fazior, post #13

Tylko przełączanie paluchem na switchu bądz pilocie do switcha, ale lepsze to niż wybieranie pilotem w menu telewizora wejścia za każdym razem.
[#15] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@fazior, post #13

Dałem na Allegro 60PLN, na tyle co na Amazonie to bym się nie szarpnął :).

W teorii wydawało się, że powinno działać z automatu, bo on ma przełączanie na bazie priorytetów tj. jeżeli pojawia się obraz na porcie 1 (Vampire) to przełącza się na niego bo ma wyższy priorytet, a jak obraz znika to przełącza się na port 2 (Indivision), jak obraz na port 1 wraca to z powrotem przełącza się na port 1.

Doszedłem do tego, że na zmapowanym kickstarcie 3.1.4 obraz z wyjścia HDMI na Vampirze znika (nie ma logo, tak jak na kickstarcie Apollo), ale przełącznik tego nie interpretuje jak utrata sygnału, mimo tego, że telewizor pisze jasno "brak sygnału"

Nie wierze, że nie ma na to rozwiązania, w takim układzie jak sygnał znika to na pewno da się to jakoś z automatu rozwiązać, aby przełaczał się na inne źródło, jak nie na tym przełączniku to na innym, albo jakimś monitorze z dwoma wejściami, który potrafi takie przełączanie ogarnąć.
[#16] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@jaster, post #9

Dzięki za zdjęcie. Z tego co widzę pozostaje jeszcze kwestia zasilania - masz pomysł jak to rozwiązać? Podasz adapterowi jakoś prąd z płyty Amigi? Z tego co znalazłem to chyba Twój switch jest najciekawszym rozwiązaniem.
[#17] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@jargo, post #12

Jeśli dobrze widzę to urządzenie jest dość sporych rozmiarów. Trzymasz je na zewnątrz, czy po zdjęciu obudowy też zostaje mała płytka którą dałoby się zmieścić w amidze?

W sumie teraz się zastanawiam czy nie lepiej po prostu podpiąć Amigę dwoma kablami do monitora i przełączać się na monitorze...
[#18] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #17

Przy tych co proponowaliście to jest duże, ale nie ma tragedii. U mnie leży przy telewizorze na półce, tak aby łatwo wcelować pilotem.

Pilot to na pewno wygodne rozwiązanie, nie tak jak automatyczne przełączanie, ale moim zdaniem lepsze niż pilot od telewizora - tu masz dwa guziczki obok siebie i też lepsze od sięgania do przycisku na monitorze. Policz sobie ile razy będziesz musiał ten guzik naciskać :).
[#19] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #16

Prąd 5v mam zamiar pobrać z adaptera do klawiatury usb który też mam zamontowany. Z moich pomiarów wynika że płytka powinna się zmieścić podczepiona pod górną pokrywę obudowy. Jeszcze nie zabrałem się za montaż i w tej chwili mam takie rozwuązanie 2x micro usb
https://imgur.com/gallery/N7BxLRJ
Docelowo ma być jedno pełne hdmi

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2021 10:57:36 przez jaster
[#20] Re: Vampire 1200 V2 + Indivision AGA MK2 - jeden monitor

@Lorak, post #1

Koniec końców zamieniłem Indivision MK2 na MK3 i zdecydowałem się na 2 kable. Monitor ma 2 wejścia, VGA i DVI. Podłączyłem Vampire przez kabel HDMI->DVI a Indivision za pomocą kabla VGA. Na szczęście zmiana źródeł na monitorze odbywa się za pomocą jednego przycisku więc czy nacisne przycisk na splitterze HDMI, czy na monitorze - nie ma to większego znaczenia.

Amiga z RTG dostaje niesamowitego kopa. Nie wiem jak mogłem wcześniej robić coś na Multiscanie

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2021 17:26:34 przez Lorak
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem