[#1] Poseidon vs iriver
Kupiłem odtwarzacz mp3 iriver T10 1GB.
Urządzenie jest ponoć wykrywane jako przenośny dysk.
Podłączyłem do Ami (A4000+Mediator+Spider) i faktycznie pojawiła się ikonka dysku T10:.

Dalej nie jest tak różowo. Na dzień dobry iriver miał w pamięci muzyczkę reklamową i dwa katalogi, jednak Amiga twierdziła, że ma dwa pliki o łupic nazwach. Jeden poniżej 1KB, drugi ok 1GB, a na dodatek pamięć odtwarzacza jest zajęta w minimalnym stopniu (prawie 1GB wolnego miejsca).
Po nagraniu jednej mp3 odłączyłem sprzęcik i okazało się, że w pamięci nadal jest ino muzyczka reklamowa. Po ponownym podłączeniu DOpus pokazał tylko nagraną uprzednio empetrókę, której nie widzi grajek.

Ustrojstwo ma opcję "format". Użyłem jej łudząc się, że to pomoże. Jest gorzej. Odtwarzacz nadal nie widzi tego co mu wgram, a Ami za to widzi multum plików, które mają dziwne nazwy i wielkości (nawet ujemne), a prawie 1GB jest nadal wolne.
Nie miałem jeszcze okazji podłączyć tego do PC, ale zanim będę mógł to zrobić może ktoś ma jakiś pomysł?

Sklep był pomocny (starał się być) aż do momentu kiedy padło słowo Amiga. To co wyszło potem można streścić jako: standard standardem, ale to przecież Amiga i nie ma się co dziwić.
Czyżby faktycznie sklep miał rację i sprzęt, choć działający na standardowych protokołach to przy wykryciu Amigi się biesił? ;)

Dodam, że być może wystarczy to przeformatować pod Windą. Raz już miałem kartę SD 512MB sformatowaną na FAT, której Ami nie widziała i wystarczyło pod Windowsem sformatować ją jeszcze raz.

Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej materii lub jakiś pomysł to pomóżcie.
[#2] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #1

Ja miałem okazje podłączać do naszej Amigi odtwarzacz mp3 firmy Phlips. To takie dziwadło w kształcie UFO. On się zachowywał podobnie jak ten którego opisałeś. I co dziwniejsze, jak podłączyłem go do peceta, to także nie pomogło proste przegranie mptrójek.
Okazało się, że aby dodać jakieś nowe mp3, to trzeba było posiłkować się dołączonym oprogramowaniem. Ten program jakoś dziwnie kodował te mp3 i tworzył jakąś playlistę. Tak więc odpadało jakiekolwiek przenoszenie plików miedzy komputerami. Zawsze trzeba było się posiłkować tym dołączonym softwarem. Totalna tragedia.
Pomęczyłem ten odtwarzacz jeszcze na Amidze, ale nic nie pomagało. Aż padł system w tym odtwarzaczu i oddałem go do sklepu na gwarancji, jako nie spełniającego moich oczekiwań.
Omijajcie wielkim łukiem jakiekolwiek odtwarzacze mp3, które do przenoszenia plików wymagają jakiekolwiek oprogramowanie.

Najlepiej oddaj go do sklepu i kup normalne mp3.
[#3] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #1

Możesz jeszcze pomęczyć się w opcjach posejdona (oczywiśćie masz najnowszy?). Spróbuj też użyć http://aminet.net/package/disk/misc/fatfs_0.3. Jeżeli się nie uda to najlepiej będzie jednak wymienić na inny odtwarzacz.

Ostatnia modyfikacja: 30.08.07 12:30
[#4] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #1

Znam przypadek mojego znajomego. Kupil wersje z 512 mb i mial problem... pod łindołsem. Otuz, cala zabawa polega na tym, aby wlaczyc funkcje UMS w tej zabawce nalezy pod łindołsem odpalic pewne pliki. W sumie nie mam pojecia, czy to jest hack, czy poprostu wymagane, zby odpalic irivera w trybie UniversalMassStorage. Czyli sa dwie opcje:

1) Po wgraniu tych plikow iRiver odpala sie w tym trybie pod winda
2) Po odpaleniu tych plikow iRiverowi sie zmienia soft i UMS jest na stale

Mysle, ze sprzet za taka kase bedzie dzialal i pod Ami z Poseidonem... powodzenia! OK

...::: EDIT :::...

Na wikipedi jest napisane, ze ten plajerek wymaga swojego softu do wgrywania muzy, ale po aktualizacji mozna zmienic tryb MTP (z wikipedi) na UMS

...

Seria T [edytuj]
iriver T10 i SONY MDR-EX71
iriver T10 i SONY MDR-EX71

Seria T to następcy odtwarzaczy z serii iFP. Po podpisaniu umowy z Microsoftem egzemplarze wyprodukowane na rynek europejski i amerykański to urządzenia MTP, przez co do działania wymagają: Windows XP + ServicePack 2 + WindowsMedia Player 10 - w systemie widoczne są jako "urządenie audio". Egzemplarze pochodzące z Azji, Afryki lub Australii to urządzenia UMS, działające w każdym systemie: Windows, Linux, MacOS (tylko dla Windowsa 98 wymagane są sterowniki) - widoczne są jako dyski wymienne.

Od niedawna możliwa jest w pełni legalna konwersja odtwarzacza MTP <-> UMS za pomocą programu producenta.MTP <-> UMS

Odtwarzacze dostępne są w wersjach: 256MB (w praktyce niedostępna), 512MB, 1GB i 2GB. Kolor obudowy nie jest ściśle związany z pojemnością pamięci flash.

...

Po wiecej informacji zerknij na wikipedie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Iriver - i strone producenta (podana na wiki).

Jak zmienisz soft, powinno ruszyc "z buta" ;).

Ostatnia modyfikacja: 30.08.07 12:40
[#5] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #1

Z tego co wyczytalem na jakims linuxowym forum, to zapewne masz firmware w wersji MPT, musisz zmienic na UMS...

[#6] Re: Poseidon vs iriver

@Lokaty, post #4

Czytałem o tym, ale sklep zapewnia mnie, że nowsze egzemplaże T10 1GB (w tym mój) działają jako UMS i nie trzeba ich przerabiać.

Iriver w wersji UMS jest ponoć widoczny bez sterowników pod Macem, Linuxem i Windowsem wyższym niż 98.
Z tego wynikałoby, że i pod Ami powinien działać.
Dlatego skusiłem się na tego irivera.

Nie mam najnowszego Poseidona, bo mam stary klucz :( Mam Poseidon.library v3.3.

Edit:

Wg trony irivera:
"Related question. How do I know whether my player is MSC or MTP?

The easiest way for you is checking an installation CD.
If your player comes with WMP10, then it's 100% compatible with WMP10 and this can be regarded as MTP version.
If your player comes with iriver plus1 or 2, then you have to use iriver plus software for organizing your music and this can be regarded as MSC version."

Ja w pudeîku mam pîytë z "iriver plus 2", wiëc nie jest to chyba wersja MPT...

Chyba faktycznie uda sië coô zrobię po podîâczeniu do PC...

Ostatnia modyfikacja: 30.08.07 12:59
[#7] Re: Poseidon vs iriver

@Kaczus, post #5

Sprawdzę to jak będę miał dostęp do jakiegoś PC.
Jednak ponoć to jest wersja UMS... sam już nie wiem...

Pytam się, bo może ktoś podłączał irivera do Amigi.
[#8] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #6

Sprawdz pod piecem ten plejerek... wedlug mnie sa trzy opcje - albo nie ma UMS, jest uwalony, (i najgorsza mozliwosc) wina lezy po stronie Poseidona... ale lepiej sprawdz, to co na wiki pisza (moj wczesniejszy post), a dokladniej te linki z firmwarem, ktore tam sa. Posprawdzaj wersje i ewentualnie zaktualizuj.

[#9] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #6

Jaszczur napisał(a):

> Nie mam najnowszego Poseidona, bo mam stary klucz :( Mam
> Poseidon.library v3.3.

Jeżeli zapewniają, że ten mp3 działa jako pamięć masowa na USB, to zainstaluj na chwilę najnowszy Poseidon3.8. Jeśli na nim zadziała, to nie pozostaje ci nic innego jak zakup nowego klucza.
Ja kupiłem i nie żałuję.
[#10] Re: Poseidon vs iriver

@kmilota, post #9

Warto spróbować zakutalizować same klasy.

[#11] Re: Poseidon vs iriver

@kmilota, post #9

Niestety nowszy Poseidon wogóle nic nie robi bez nowego klucza. Nie wykrywa nic. Doprasza się tylko o klucz.
Chętnie bym zakupił nowy klucz, ale nie mam karty kredytowej czy podobnych bajerów, a na załatwianie ich nie mam obecnie za bardzo czasu :(

Zaktualizowanie klas niestety nie pomogło :(
Przy dobryc wiatrach wieczorem będę miał dostęp do PC i się zobaczy co dalej.
[#12] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #11

Jaszczur napisał(a):

> Chętnie bym zakupił nowy klucz, ale nie mam karty kredytowej
> czy podobnych bajerów, a na załatwianie ich nie mam obecnie za
> bardzo czasu :(

Nie pomoże ci karta kredytowa. Autor Poseidona jej nie lubi :) W moim wypadku w grę wchodził zwykły przelew gotówkowy.
[#13] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #11

hej,

a jak wyglada sprawa paypala? zdaje sie ze konto mozna zarejestrowac w kilka chwil...

tomek

[#14] Re: Poseidon vs iriver

@kmilota, post #2

Dopiero teraz do mnie to dotarło.

Jeśli więc ten Philips zachowywał się podobnie to chyba faktycznie mam złą wersję softu.
Jeli tak to go zmienię i natrę uszu sprzedawcy, bo mnie trochę wkurzył.
[#15] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #7

Jaszczur napisał(a):
> Pytam się, bo może ktoś podłączał irivera do Amigi.

Testowałem z Pegazem wersję 512 MB UMS, nie było problemów. Wersji Posejdona nie pamiętam.

[#16] Re: Poseidon vs iriver

@Fei, post #15

Jesli nie doinstalowywales osobno to 2.2 - stara wersja :)

[#17] Re: Poseidon vs iriver

@Fei, post #15

To mnie BARDZO cieszy.
Wynikałoby z tego, że albo mam zły soft (co mogę łatwo zmienić), albo zepsuty odtwarzacz (który ma 2 lata gwarancji).
Jest nadzieja :)
Hmmm... Jako amigowiec jestem przyzwyczajony do uczucia nadziei ;)
[#18] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #1

Pojedynek roztrzynięty. Wygrał Poseidon (z małą pomocą Windowsa).

Ale sprawa nieco dziwna. Po podłączeniu do peceta iriver zgłosił się jako dysk FATowy i wszystko działało jak trzeba. Zmartwiłem się.
Program wgrywający firmware pokazał, że grajek działa w trybie UMS i zmienić go mogę najwyżej na MPT. Zmartwiłem się podwójnie.
Zainstalowałem nowszy firmware (po uprzednim formacie), podłączyłem do Amigi i... DZIAŁA!

Jedyne co nie wiem to co było przyczyną. Może soft irivera był do niczego, przez urządzenie nie spełniało w pełni standardów?
Tylko, że za standard zapisu odpowiada FAT.
Więc chyba coô jest z FATem wgrywanym w fabrykach. Tak jak moja karta SD 512MB, którą widział aparat, widział Windows, a Amiga twierdziła, że urządzenie jest, ale niedosowe. Po szybkim formacie pod Windowsem karta zadziałała z Amigą.
Może to wyzwanie dla twórców FAT95 i podobnych?

Dziękuję wszystkim za pomoc :D

Ostatnia modyfikacja: 31.08.07 07:58
[#19] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #1

Zmiana odtwarzacza, thomson robi ładne, odtwarzacze mp3 OK Są niedrogie(tańsze od irivera) i także solidnie zrobione. Myślę o konkretnym modelu, kolega jadł nim ze mną lody, rzucaliśmy ko z dachu itd, a on dalej żyje ;] Szkoda że taka mała pojemność, ale można przelutowac pamięci z innego takiego odtwarzacza http://www.allegro.pl/item231322055_thomson_lyra_polecam.html Masz OK]

Edcja: Nie doczytałem ;/

Ostatnia modyfikacja: 31.08.07 08:23
[#20] Re: Poseidon vs iriver

@Jaszczur, post #18

Fat95 ma ograniczenie co do wielkości bloku....

Ostatnia modyfikacja: 31.08.07 08:59
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem