[#1] Amiga OS 3.9
Witam wszystkich. Mam jedna zagwozdke. Jaki jest aktualny status AOS 3.9? Kto ma teraz prawa? Inaczej mowiac gdzie moge legalnie kupic. Vesalia nie bardzo oferuje a tym bardziej Haage und Partner. Podejzewam ze ktos ma aktualne informacje. Pozdrawiam wszystkich Amigowcowszeroki uśmiech
[#2] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #1

Prawa ma Haage und Partner
[#3] Re: Amiga OS 3.9

@michal_zukowski, post #2

Wyslalem maila na adres dealers@haage-partner.de
Zobaczymy jaka bedzie odpowiedz. Dzieki za wskazowke
Dostalem maila:
we do not loger sell Amiga OS 3.9 since 19 years.

May you can get an copy from https://www.vesalia.de

Bye

Jürgen Haage

HAAGE&PARTNER Computer GmbH
Schwalbacher Str. 3
65185 Wiesbaden
Deutschland

Geschäftsführer:
Jürgen Haage

HRB 25349, Wiesbaden

Kontakt
E-Mail: j.haage@haage-partner.de
Internet: www.haage-partner.de

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 14:42:21 przez Tomtom76
[#4] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #3

Hello I would like to buy Amiga OS3.9. Do you still have a copyrights and can sell that operating system? Best regards

Vesalia Computer
13:49 (0 minutes ago)
to me

Translate message
Turn off for: English
On Thursday, 6 May 2021 wrote:

> I would like to buy Amiga OS3.9. Do you still have a copyrights and can
> sell that operating system?

Hello,

There seems to be a misunderstanding, we never had the copyrights
to Amiga OS 3.9. The stock we had is unfortunately long gone, sorry.

Regards / Mit freundlichen Grüßen

--
Guido Does
Vesalia Computer \\ Magdalenenweg 4 \\ 46483 Wesel \\ Germany

Tel.: +49 (0)281 475 706 73 \\ Fax: +49 (0)281 475 706 74
e-mail: info@vesalia.de \\ Website: https://www.vesalia.de

Twitter: https://twitter.com/vesaliacomputer
Facebook: https://www.facebook.com/vesalia.de
Diaspora*: https://joindiaspora.com/u/vesaliada na to ze nikt do OS3.9 nie ma praw

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 14:57:03 przez Tomtom76
[#5] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #4

Prawa ma H&P, po prostu nie tłoczą nowych płytek. Wyślij do Cloanto, może by Cloanto dogadąło się z H&P w ramach wypuszczenia nowej wersji. AOS3.9 to najlepszy system pod 68k.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 15:11:45 przez michal_zukowski
[#6] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #4

Doszlem do pewnego wniosku. Mozemy miec AOS 3.9 za darmo. Z tym ze potrzebny Kickstart. Tu wchodzi Colanto. Ma prawa itd. Ale jest Kickstart nieoficjalny 3.5. Colanto nie posiada raczej do niego praw. Nawiasem mowiac nie odpowiadaja jak H&P czy Vesalia na moje pytania. Sprzedaja cos do czego maja prawo jak najbardziej ale nie robia nic moim skromnym zdaniem tylko swoja kase,w dodatku z zalaczonym WinUAE ktory Toni Willen robi za friko. Mam ich zestaw legalny jak i mam Hyperiona ktory chociaz prubuje cos nowego zrobic. Takwiec prawo jest przeciwko rozwojowi naszego ulubionego czy jak kto woli hobbystycznego systemu. Niestety tak moin zdaniem to wyglada. No to kupujemy Colanto Kickstart,Workbench i 20 Amig pod jednym dachem albo patrzymy w przyszlosc ?
[#7] Re: Amiga OS 3.9

@michal_zukowski, post #5

Zgadzam sie ze AOS 3.9 jest najlepszy. Ma to co powinien nowoczesny system miec. Nie jest jakims minimum. Oczywiscie do tego trzeba odpowiedniego sprzetu. Wyobrazmy sie 3.9.1....2021
[#8] Re: Amiga OS 3.9

@michal_zukowski, post #5

ak wogole to mozna mnie dopisac do uzytkownikow MorphOS. Gdzies tam byla jakas lista. Najrozsadniejszy Amigowy system
[#9] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #7

„Ma to co powinien nowoczesny system miec” - oczom nie wierzę. Ten system nie ma nawet takiej separacji procesów, jaką miał Windows 95… AmigaOS (nawet 3.9) ma kilka fajnych rozwiązań, ale w ogólności jest tak przestarzały, że aż szkoda gadać.
[#10] Re: Amiga OS 3.9

@Cedrat, post #9

To kup 3.1. A chodzilo mi o rozwoj systemu. Nie o porownanie do Windy. Pozatym W95 byl pierwszym Windowsem z wielozadaniowoscia. Takze dziekuje za uwage
[#11] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #10

Też bym z chęcią kupił oryginał, mam 1.3 2.1 3.1 3.5 niestety brakuje 3.9
[#12] Re: Amiga OS 3.9

@_Skiba, post #11

No ja nawet nie mam 3.5. Znaczy mozna miec ale chodzi mi o orginaly legalne i wspierajace prawdziwe srodowisko Amigi nie handlazy
[#13] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #12

Przepraszam za OT
Jak ma sie sprawa z OS 4.0?
Hyperion tym razem dal ciala z OS4.1FE. Nie da sie podlaczyc joysticka przez AmiInput. 4.0 bylo jako tako . Moze Mufa mnie oswieci.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 18:01:10 przez Tomtom76
[#14] Re: Amiga OS 3.9

@_Skiba, post #11

Na allegro chyba ktoś z forum ma w ofercie.
[#15] Re: Amiga OS 3.9

@KM_Ender, post #14

Nie ma nic
[#16] Re: Amiga OS 3.9

@KM_Ender, post #14

No ja mam rade. Za darmo.Wydruuj sobie naklejke na plyte a system moze juz masz. Haage&Partner ma to gdzies a Colanto nie ma praw. Tego Ci nie powiedza. Powaznie mowie i biore to na siebie kolego
Ale 4.1 czy 3.1.4 to juz co innego. To juz we wlasnym zakresie

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 20:34:25 przez Tomtom76
[#17] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #16

Mam kupiony AmiKit. Zadalem pare pytan o AOS3.9 i co? Ban heheheh Mozna go uzyc tak czy siak. Nie badzmy leszczami. Colanto=Nie Bo: Nic nie robia tylko sprzedaja. Zbanowal bym ich nie reklamowal. I tak bede robil zawsze poki mi sil. Hyperion chociaz cos robi a Commodore... hmm.... Za pozno... Dobranoc
[#18] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #17

Sorry za OT, ale przy zakupie A1200 kilka lat temu dostałem też kilka płyt, w tym te dwie ponizej. Uznałem że to ładnie zrobione piraty, bo wypalone na płytach CD-R Verbatim, a nie tłoczone, ale czy na pewno? Może tak były sprzedawane? Ktoś może zerknąć na swój pewny oryginał?

[#19] Re: Amiga OS 3.9

@KM_Ender, post #14

Swego czasu były. Ale teraz nie idzie ich załatwić. Ja już niebo i ziemię poruszałem i z Mike'em z Cloanto rozmawiałem. Sprawa jest mocno zakręcona.

@vojo: były sprzedawane na CD-R'ach nawet przez Vesalię i AmigaKit'a.

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 10:12:19 przez pong777
[#20] Re: Amiga OS 3.9

@pong777, post #19

@vojo: były sprzedawane na CD-R'ach nawet przez Vesalię i AmigaKit'a.

Ooo, czyli co, jest szansa że mam oryginały? A to niespodzianka :)
[#21] Re: Amiga OS 3.9

@vojo, post #20

Miałem ciekawą przygodę z OS 3.9. Od dawna mam OS 3.5 w oryginalnej wersji BOX (kupionej koło 1999 roku).

Zakupiłem jakiś czas temu OS 3.9 na aukcji na eBayu. Po ponad miesiącu czekania na przesyłkę sprzedawca zwrócił mi pieniądze, bo przesyłka (ze względu na pandemię) nie pojawiała się.

Po kolejnym miesiącu w skrzynce znalazłem niespodziankę - przesyłkę z OS 3.9. W końcu nadeszła. Pieniądze zapłaciłem powtórnie i teraz mam płytę z OS 3.9. O ile system jest w porządku, to jednak widać, że dedykowany jest kartom RTG oraz opcjonalnie PowerPC.

Teraz bardziej poleciłbym użytkownikom Amig z OCS/ECS/AGA system w wersji Amiga OS 3.1, bądź 3.1.4. Sam używam OS 3.1 na co dzień z kilkoma własnymi łatkami.

Od pewnego momentu do świata Amigi weszło PowerPC. Dzisiaj jest moda na WinUAE, który (z tego co mi wiadomo) nawet na mocnym PC nie emuluje środowiska Amiga OS/PowerPC dostatecznie wiernie i wydajnie.

Dlatego pewnie ludzie rozwijają linię OS 3.x z pominięciem OS 3.9.

Jako, że użytkuję Amigę 1200 z AGA oraz Blizzard1230-IV i CD-ROM, ta sytuacja mi się podoba. Ale wolę własne łatki.

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 17:24:25 przez Hexmage960
[#22] Re: Amiga OS 3.9

@Hexmage960, post #21

System i wersja Amiga OS to chyba jednak... kto co lubi. Oczywiście nie ma co ukrywać, że OS 3.9 jest finalnym systemem dla linii 68xxx ale czy każdy tego systemu potrzebuje / lubi / używa?

Mimo posiadania AOS 3.9 - nigdy jakoś na porządnie nie zabrałem się nawet za testowanie tego systemu - nie czując po prostu iskry, nie czując potrzeby - po prostu zawsze odkładam na później.

Owszem PPC weszło... i też przez chwilę zastanawiałem się czy nie zrobiłem źle sprzedając swojego "wypasionego" Maca z PPC - ale sama urodziwość MorphOS nie przekonała mnie, a na pewno nie czuję abym chciał kupić "nową Amigę" na PPC - to już nowy świat zupełnie nie dla mnie.

Jako iż lubię grzebanie w systemie - wolę to robić jednak na AOS 3.1 - również ten system preferuję, mając świadomość, że na pewno jest lepiej (gdzieś tam) - ale do potrzeb amigowania dla mnie to wystarcza.
[#23] Re: Amiga OS 3.9

@Nasedo, post #22

Ja całkowicie się z kolegą zgadzam. Mi też wystarczy OS 3.1 z paroma własnymi łatkami na funkcje rysujące.

Zamieniłem np. funkcję ScrollRaster() na ScrollRasterBF() i mam dzięki temu pięknie odświeżane okienka.

Efekt według mnie dużo lepszy od tego, co oferują łatki z OS3.9 czy FBlit.
[#24] Re: Amiga OS 3.9

@vojo, post #18

Tak wygląda oryginał AmigaOS 3.9 CD:

[#25] Re: Amiga OS 3.9

@Amig_OS, post #24

tak dokładnie
ja mam taka sama tylko bez okładki
takie był też sprzedawane
[#26] Re: Amiga OS 3.9

@Dorian3d, post #25

Warto jeszcze dokupić:

Annex ‎– Back For The Future (The Theme Of Amiga)

PS.
Ja mam z autografem Petro :)

PS.2
Poniżej poglądowe zdjęcie z ppa:

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 19:24:22 przez Amig_OS
3
[#27] Re: Amiga OS 3.9

@Amig_OS, post #26

Annex ‎– Back For The Future (The Theme Of Amiga)
Też mam te cd
[#28] Re: Amiga OS 3.9

@vojo, post #18

AmigaOS XL to Amithlon, Ciekawa alternatywa dla WinUAE, szkoda że nie wyszło, mam zainstalowane na jednym z pC.
P.S. odkupię

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 19:44:03 przez Risc
[#29] Re: Amiga OS 3.9

@Amig_OS, post #24

Tak wygląda oryginał AmigaOS 3.9 CD

No to chyba mam pirata, chyba że to jakiś "dodruk" jakiegoś sklepu. No nic, i tak byłem przekonany przez lata że to podróba.
[#30] Re: Amiga OS 3.9

@Tomtom76, post #7

Też mam i używam jako Instalowałem z pakietu AmigaOSXL. Mam gdzieś na emu postawiony 3.1.4 ale wolę 3.9. Teoretycznie Boing Bagi podnoszą numer systemu do wersji 3.9.4 (tak gdzieś wyczytałem). W każdym bądź razie mam zainstalowane wszystkie 4.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 08:06:46 przez don_rafito
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem