@vojo,
post #20
Miałem ciekawą przygodę z OS 3.9. Od dawna mam OS 3.5 w oryginalnej wersji BOX (kupionej koło 1999 roku).
Zakupiłem jakiś czas temu OS 3.9 na aukcji na eBayu. Po ponad miesiącu czekania na przesyłkę sprzedawca zwrócił mi pieniądze, bo przesyłka (ze względu na pandemię) nie pojawiała się.
Po kolejnym miesiącu w skrzynce znalazłem niespodziankę - przesyłkę z OS 3.9. W końcu nadeszła. Pieniądze zapłaciłem powtórnie i teraz mam płytę z OS 3.9. O ile system jest w porządku, to jednak widać, że dedykowany jest kartom RTG oraz opcjonalnie PowerPC.
Teraz bardziej poleciłbym użytkownikom Amig z OCS/ECS/AGA system w wersji Amiga OS 3.1, bądź 3.1.4. Sam używam OS 3.1 na co dzień z kilkoma własnymi łatkami.
Od pewnego momentu do świata Amigi weszło PowerPC. Dzisiaj jest moda na WinUAE, który (z tego co mi wiadomo) nawet na mocnym PC nie emuluje środowiska Amiga OS/PowerPC dostatecznie wiernie i wydajnie.
Dlatego pewnie ludzie rozwijają linię OS 3.x z pominięciem OS 3.9.
Jako, że użytkuję Amigę 1200 z AGA oraz Blizzard1230-IV i CD-ROM, ta sytuacja mi się podoba. Ale wolę własne łatki.
Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 17:24:25 przez Hexmage960