[#1] FLAC
Da sie czyms ten format ruszyc na "golej" ami1200 (za niedlugo i tak jakies turbo bede musial kupic bo mnie juz szlag trafia z komuniatami "out of memory" itp)

[#2] Re: FLAC

@Banderas, post #1

Nie wiem, czy na golej A1200, ale na klasiku bez problemu, tu masz namiary:

http://amiga.sourceforge.net/?showpackage=FLAC

Dodam, ze sam dekodowalem jakis remasterowany albumik Floydow (chyba Meddle) i dzialalo niezle pod WOSem. OK

[#3] Re: FLAC

@Lokaty, post #2

Hmm jak dla mnie to gola a1200 i a1200 z ppc ta obie sa klasykami ale w kazdym razie dzieki OK, jak bede domu to sprawdze i zdam relacje co mi sie udalo zrobic.

[#4] Re: FLAC

@Banderas, post #3

Jeszcze mnie natchnelo... tzn. mam raczej dziwne odczucie, ze bez fastu sie nie obejdzie... nie mowiac juz, ze jak wystarczy to predkosc nie bedzie zachwycajaca (juz nie chodzi o to, ze dekodowac bedzie 68k) biorac pod uwage, ze na moim 603e/250MHz dekodowanie do szybkich (a raczej rozsadnej predkosci) nie nalezalo... ale powodzenia, moze akurat sie uda. :)

[#5] Re: FLAC

@Lokaty, post #4

no wlasnie... program raczy mnie komuniaktem ze nie ma pamieci, ale na starej wersji pisalo 020+ takze moze by sie cos dalo na tym odpalic na standardowej 020, ale mam to gdzies kupie se turbo :D

[#6] Re: FLAC

@Banderas, post #5

... ale mam to gdzies kupie se turbo

I bardzo dobrze OK

Ostatnia modyfikacja: 01.09.07 11:53
[#7] Re: FLAC

@Banderas, post #5

A moze lepiej nowe rozwiazania terona lub pega/efike
zapewne bedzie to lepsze niz klasyk z ppc ;)

[#8] Re: FLAC

@AmiChris, post #7

nie po to sprawilem sobie a1200 zeby teraz kupowac jakies nowe wynalazki, do uzytku codziennego mam pc i to mi wystarcza a klasyki mi sie podobaly, podobaja i raczej beda mi sie podobac wiem co robie, jak bym chcial a1 czy pega to bym sobie go kupil...

[#9] Re: FLAC

@Banderas, post #8

wiec przy klasyku i m68k zapomnij,wlacz pieca i uzywaj flaca.

[#10] Re: FLAC

@AmiChris, post #9

trudno obejde sie bez , pokombinuje jak bede mial turbo

[#11] Re: FLAC

@Banderas, post #10

jak dasz rade (bo ja dalem) odpalic SongPlayera 1.53 na golej A1200 to mozesz sluchac przekonwerconych plikow z aiff|wav na adpcm4 w 22,05khz Paula 14-bit.

http://rapidshare.com/files/52658912/SongPlayer_153.lha

w archiwum wszystko ustawione ".cfg" sa probki w adpcm4 i konwerter.

[#12] Re: FLAC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

O dzieki, udalo mi sie odpalic song playera kiedys na tej ami, ale nie wiem czy pamieci pozniej starczy zeby to odtworzyc, jak bede mogl sciagnac ta paczke z rapida to zobacze co da sie zrobic.

[#13] Re: FLAC

@Banderas, post #12

jak masz szybki upload to moge przekonwercic tobie te pliki flac na adpcm4 albo cos innego i zapodam w dogodne miejsce bez czekania jak masz ten sam problem co ja z rapidem i innymi ustrojstwami

[#14] Re: FLAC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

wystarczy zebys mi ta paczke na maila poslal, a w przekonwertowywanie bede sam sie bawil, ehh jak ja nie lubie tych serwerow... "Get your own Premium-account now! (or wait 67 minutes)" jedno slowo sie tylko nasowa na mysl...

Ostatnia modyfikacja: 01.09.07 15:46
[#15] Re: FLAC

@Banderas, post #14

poszlo na maila, odpal i testuj.

[#16] Re: FLAC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Dzieki, a wiec tak, song player bez problemu sie uruchomil zostawiajac do mojej dyspozycji ok 700kb wolnej pamieci, probki tez poszly bez najmniejszych problemow, przerobiony kawalek z mp3 na adpcm (easy cd-da extractor na pc) nie ruszyl, pozniej sprobuje przekonwertowac to tym programikiem co poslales mi w paczce i zobaczymy co da sie zrobic. A teraz ide na koncert, jutro napisze jak mi poszlo z konwersja.

[#17] Re: FLAC

@Banderas, post #16

Ten ADPCM4 nie jest jakims bardziej rozpowszechnionym kodekiem... to jest "wymysl" autora (dokladnie pierwszego autora SongPlayera jak dobrze pamietam) i byl wymyslony raczej do stosowania wlasnie na slabszych amisiach... (chociaz moze cos pominolem??)... ale swietnie sie spisywal u mnie na A1200+8Fast, do tego OS3.9 i robilo wrazenie. :)

[#18] Re: FLAC

@Banderas, post #16

przygotuj pliki aiff 16-bit 22050 i odpal z takim parametrem "-t adpcm input.aiff output.adp4"
http://rapidshare.com/files/52687183/skipp-planet_potion-ripped_and_convert_by_skolman.lha

[#19] Re: FLAC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

A wiec przerobilem sobie aiff na ten adp4 i bez problemu smiga, nawet obciazenie proca nie jest mocne, a taki 486 100mhz na karcie dzwiekowej bez dsp to odtwarzal mp3 ale z okrojona jakoscia, a start w windowsie nacisnac pod czas odtwarzania to bylo samobujstwo. Dzieki OK
A dziwi mnie jedna rzecz, dlaczego taki wave (wiadomo format bez kompresji) zwalnia na song playerze, a ten skompresowany adp4 smiga...

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 13:26
[#20] Re: FLAC

@Banderas, post #19

A dziwi mnie jedna rzecz, dlaczego taki wave (wiadomo format bez kompresji) zwalnia na song playerze, a ten skompresowany adp4 smiga...

No, to jest prosta sprawa - poniewaz wave jest kilkukrotnie wiekszy (jak kiedys liczylem 4x wiekszy bodajze od adpcm4 w najwyzszej jakosci) to zarazem potrzebuje znacznie wiecej czasu procesora na odczyt danych z dysku. Czyli, aby odczytac i zdekodowac 10 sekund z pliku adpcm4 dzieje sie to o tyle razy mniej ile jest mniejszy ten plik od wav poniewaz ten drugi jest wiekszy i zarazem wiecej danych "leci" na zdekodowanie tego samego czasu i co za tym idzie jest zapotrzebowanie na wiecej czasu/mocy procesora, aby to zrobic. Dobra, niesamowaicie pokrecilem... :) jedynie moze wyjsc w praniu przy mocniejszym sprzecie, ze sie tak nie dzieje. Po za tym nie wiem, czy czasem nie ma czegos szybszego do odpalania WAVE na Ami.

[#21] Re: FLAC

@Lokaty, post #20

a faktycznie nie pomyslalem:P chociazby play16 odtwarza wave normalnie, a pytalem sie tylko teoretycznie.

[#22] Re: FLAC

@Banderas, post #21

Wiesz, Play16 jest shellowym narzedziem, nie rysuje grafiki, a SongPlayer uzywa MUI do rysowania "siebie"... po za tym mozna pokombinowac z buforowaniem i ewentualnie miksowanie przez AHI wylaczyc... i ja pisalem teoretycznie. ;)

EDIT

Chyba, ze SongPlayera uzyles z shella wlasnie?

Ostatnia modyfikacja: 02.09.07 14:45
[#23] Re: FLAC

@Lokaty, post #22

jest tez jakies uniwersalne gui do play16 i paru innych programow i z pod tego jedengo gui da sie wiekszosc plikow muzycznych odpalic

[#24] Re: FLAC

@Banderas, post #23

Tak, zgadza sie, ale jednak nie ma zaimplementowanego "wewnatrz siebie" rysowania GUI wiec nie powinnismy porownywac tych dwoch programow... ale przyznam, ze majac "golutka" A1200 to Play16 sie bardziej nadaje na odpalanie WAVEow.

[#25] Re: FLAC

@Lokaty, post #24

to ze play16 lepiej odpala wave na golej amidze niz songplayer to wiem, ale nie ma play listy i to jest ten bol...

[#26] Re: FLAC

@Banderas, post #14

Ja nie mam problemu,wykupilem konto na rok i ciesze sie "brakami limitow" itp.
a ile ciekawych rzeczy jest na rapidzie;)

[#27] Re: FLAC

@Lokaty, post #20

wave jest formatem pcujowym i byl pod jego kontem robiony,endiany etc. stad jest wolniejszy,no i oczywiscie lepsszej jakosci.
hmm,a to adpcm nie byl stosowany w jakichs faxach etc?

[#28] Re: FLAC

@AmiChris, post #27

Jak dobrze pamietam, to w zamierzchlych czasach technikum telekomunikacyjnego mowiono nam cos o adpcm jako kontenerze danych, ktory byt ma w calej telekomunikacji... chyba pamietam tak.. :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem