[#1] Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS
Witajcie,

Mam dwa pytania:
1. Czy w przypadku bootmenu możliwe jest startowanie dyskietek NDOS ze stacji innej niż DF0:. Czyli wyłączając DF0:, taka dyskietka wystartuje z DF1
2. Czy jest sens posiadania Kickstart 1.3 w A500, czy lepiej wrzucić 2.04 lub 3.0/1?
[#2] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@kar78787878, post #1

wystartuje ale mało kto w trackloaderze to uwzględnił i będzie próbowała dalej czytać z df0
[#3] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@kar78787878, post #1

Lepiej 1.3/3.1
[#4] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@Stoopi, post #3

Ok. A jakie korzyści płyną z posiadania 1.3?
[#5] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@kar78787878, post #4

Pełna kompatybilność ze starszym oprogramowaniem A500.

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 12:31:47 przez Jacques
[#6] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@Jacques, post #5

Ale tylko wtedy, gdy używasz ich z FDD.
Bo do odpalania ich poprzez WHDLoad to raczej 3.1 (ale to wymaga dalszych inwestycji i konfiguracji WHDLoad....).
[#7] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@Jacques, post #5

Dokładnie, nie wszystkie gry z dyskietki pójdą na Kick wyższym niż 1.3.
[#8] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@wali7, post #6

Oczywiście, przecież WHDLoad nie jest starszym oprogramowaniem A500
[#9] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@kar78787878, post #1

Jak chcesz startować dyskietki NDOS z DF1 na Amidze 500 to lepiej się zaopatrzyć w Boot selector montowany pod układ CIA.
[#10] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@kar78787878, post #1

Wystartuje to i bez wyłączania DF0:, z tym, że to jest tylko wyłączanie, gry NDOS nie korzystają z systemu, tylko bezpośrednio używają sprzętu i mogą być tak zaprogramowane, że z góry zakładają, że gra jest w stacji DF0:

Jeśli chcesz tylko grać z dyskietek, to 1.3 starczy. KS3.1 to dla trochę bardziej rozbudowanych Amig, gdzie już używa się dysku twardego i posiada się więcej pamięci. Można go używać i w A500 z 1MB CHIP jeśli komuś zależy, ale zabiera trochę więcej pamięci, co może być problematyczne w skrajnych przypadkach gier, które wykorzystują każdy wolny bajt ("Flight of the Amazon Queen"), możliwe, że i dem.
[#11] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@san_u, post #10

Nie chciałem podłączać dysku twardego (czyli kupować interfejsu IDE + adaptera, itd.).
Myślałem o emulatorze stacji dysków podłączanej pod Disk Drive, ale ona pracuje tylko jako DF1/2/3.
A bootselectora nie chcę kupować, a tym bardziej wyprowadzać na zewnątrz przełącznika.

Gotek nie za bardzo, chciałem pozostać przy standardowej stacji.

Ale właściwie sprowadza się to chyba do tego, że jednak przydałby się interfejs IDE, który być może będzie tańszy niż opcja emulatora fdd+bootselectora.
[wyróżniony] [#12] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@kar78787878, post #11

Myślisz o Goteku, ale chciałbyś pozostać przy standardowej stacji.
Mozesz mieć ciastko i zjeść ciastko.
Używaj nadal stacji a Gotka podłącz jako DF1 do przegrywania adf na dyskietki.
Gotek może też pracować jako DF0. Wtedy stacja jako DF1.
Przy bootselektorze to Ty możesz decydować z jakiego napędu uruchomisz grę : ze stacji albo z goteka.
[#13] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@Norbert, post #12

Zamiast Goteka mogę kupić emulator FDD podłączany pod DiskDrive, o którym wcześniej pisałem.
A w jaki sposób ustalę Goteka jako DF0:, a standardową stację jako DF1
Poprzez bootselector (czy się mylę?), którego przełącznik muszę gdzieś wyprowadzić, a tego nie chcę.
1
[#14] Re: Bootmenu, Kickstart 1.3, dyskietki NDOS

@kar78787878, post #13

Kup co chcesz.

Tak. Potrzebny jest bootselector.
Przełącznik można tak wyprowadzić że nie będzie potrzebne cięcie obudowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem