[#1] CyberVision 64/3D + ScadDoubler
Witam.

Czy posiada ktos zestaw CyberVision 64/3D z dedykowanym ScanDoublerem? W insrukcji do scandoublera napisane jest ze aby uzyskac obraz ze scandoublera poprzez CyberVision nalezy odpowiednio ustawic zworki na scandoublerze (co tez uczynilem). Oraz nalezy ustawic zmienna NOPASSTHROUGH na 0 dla CGX'a. A co w przypadku P96 ktore mam zainstalowane? Wiec ktos co nalezy zrobic zeby to zadzialalo? Tryby graficzne CyberVision wyswietaja sie poprawnie, ale obrazu ze scabdoublera nie moge uzyskac.

Zarowno CVision 64/3D oraz scan doubler sa producji DCE, wpiete w sloty elboxu ZIV w A1200. Adaptor video podajacy sygnal na sloty ZIV jest zalozony na plycie A1200 i podpiety do slotow zorro.
[#2] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #1

Skoro coś działa w CGX, który był specjalnie pisany pod CybeVisiony to czemu nie masz CGXa?
[#3] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@michal_zukowski, post #2

Poniewaz karty graficzne w standarcie zorro II dzialaja bardzo wolno i tym przypadku polecany jest p96 ktory jest o niebo szybszy. Podobno. Co innego w A3000/40000 gdzie jest zorro III. Ale w sumie postaram sie zainstalowac cgx'a i sprawdzic czy to zadziala. Wtedy bede mial pewnosc ze problem lezy po stronie software'owej a nie hadrware'owej. Niemniej jednak, jesli ktos wie jak to zrobic na p96, bede bardzo wdzieczny za rady.
[#4] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #3

A jakie zooro masz u siebie w A1200?

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2021 21:36:29 przez mwb113
[#5] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@mwb113, post #4

Zorro ZIV Elboxu.
[#6] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #5

Nakładki na procesory Amigi masz w zestawie, i są podłączone. Napisz do elbox może ci coś pomogą.
[#7] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #3

Picasso96 nie jest o niebo szybszy.
[#8] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@michal_zukowski, post #7

Zamiana ekranów pod P96 jest szybsza niż pod CGX... zapewne P96 trzyma je (o ile jest miejsce) razem w VRAM. Na Zorro II widać sporą różnicę.
[#9] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@wali7, post #8

A co z resztą? Nie mam CVision64/3d więc mi trudno ocenić.
[#10] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@michal_zukowski, post #9

Reszta to nie wiem :)
[#11] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@wali7, post #10

Ale to reszta jest ważna :) , w dobie dużych monitorów raczej się nie strzela ekranami jak kiedyś.
[#12] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@michal_zukowski, post #11

Jasne. Niewątpliwym plusem P96 jest fakt, że jest darmowy (chociaż najnowsze wersje nie są, niestety).
CGX jest darmowy tylko w starej i zabugowanej wersji 3.
[#13] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@michal_zukowski, post #11

Ogolnie to jest to taki moj projekt poboczny, zeby nawpychac tam jak najwiecej kart na zorro i zobaczyc jak to bedzie dzialac. Te sloty ZIV Elboxu maja taka opcje ze podwajaja predkosc dwoch pierwszych slotow zorro, ale dziala to chyba tylko z dwoma kartami. Jedna z nich jest wlasnie CyberVision 64/3D produkowana przez DCE. Ustawia sie to zworka FAST Z2 mode. Ale czy to naprawde dziala, trudno mi powiedziec. W kazdym razie nawpychalem kart we wszytskie sloty i wszystkie karty sa wykrywane. Nie moge tylko uzyskac sygnalu ze scan doublera.

Tak jak wspomnialem, jest to tylko taki projekt, bo sloty zorro II beda tutaj waskim gardlem dla takiej karty. Dziala to duzo wolniej niz np. VooDoo w Mediatorze czy BVision z Blizzadrm PPC ktore mam w innych amigach. Widac to na oko.

Dobra, ide instalowac tego CGX'a :).
[#14] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #13

Postawilem goly system 3.1.4, na to zainstalowalem CGX'a 4.0 i pozniej update 4.3.

Wczytywanie systemu staje podczas inicjalizacji sterownika CVision w Devs:Monitors.

Wywalam wiec CVision z Devs:Monitors, system staruje. Odpalam recznie sterownik CVision, tryby w CGXMode wyswietlaja sie, pojawiaja sie tryby graficzne w prefsach ScreenMode. Wybieram dla przykladu tryb CVision 640x480x8bit i klikam USE. Obraz przelacza sie na karte, ale pojawia sie tylko gorna belka WorkBench'a, nie ma zadnych ikonek.

To tyle na dzisiaj...
[#15] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #14

A to 3.1.4 działa już z CGX? Bo kiedyś działało tylko z P96.

@Mokry - Nie masz na podorędziu jakieś karty na slot Video (np. Flicker-Fixer) co by przetestować sam slot?
[#16] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #14

Miałem to samo na A3000 z nowszą wersja CGFX (ta z logo przy botowaniu). Na starszej wersji CGFX śmiga bez problemu. Spróbuj jeszcze wyłączyć cache/burst. Po załadowaniu systemu można cache włączyć. Wiem, że z tymi ustawieniami coś kombinowałem.

To przy WB3.1.
Na OS 3.5 korzystam z P96. Z CGFX coś się nie dogadałem.
[#17] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@waldiamiga, post #15

A to 3.1.4 działa już z CGX? Bo kiedyś działało tylko z P96.

A tego to nie wiedzialem. W takim razie podmienie ROM'y i zainstaluje WB 3.1 i dopiero wtedy CGX'a. Zobaczymy czy to cos da.

Nie masz na podorędziu jakieś karty na slot Video (np. Flicker-Fixer) co by przetestować sam slot?

No wlasnie jeszcze nie mam. Jedyne co mam na slot video to wlasnie ten SD do CV643D.
[#18] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #17

A slot wideo jest aktywny u Ciebie, bo z tego co pamiętam, to trzeba było mieć dodatkowy "kit"/aktywator do "zewnętrznych" slotów zorro- nakładało się na układy amigi ok, racja
[#19] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@BULI, post #18

Tak, adaptor video jest zamontowany na plycie A1200 i podaje sygnal na sloty ZIV.
[#20] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@BULI, post #18

Ma, pisze o tym w pierwszym poscie.
[#21] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@waldiamiga, post #20

OK- mea culpa- nie doczytałem
[#22] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #1

Tak z ciekawości - jaki to dokładnie scandoubler? Mam Scandy-in rev.1.1 Micronika i jest to straszny badziew; nie dość, że przekłamuje kolory to jeszcze tworzy na ekranie brzydkie pionowe pasy.
[#23] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Jazzcat, post #22

Jest to ScanDoubler dedykowany karcie CyberVision64/3D, wpinany do slotu video i podlaczany do karty za pomoca krotkiej tasiemki.

https://bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=376

https://bigbookofamigahardware.com/bboah/media/download_photos/cv643d.jpg
[#24] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #23

Zazdro
W okolicach 2004, kupiłem do swojej A1200 CV64/3D. Byłem mega zadowolony. Kilka lat szukałem tego scandublera. Bez skutku. Potem Amigę sprzedałem. Chodziło mi to w slotach Z2, na OS 3.0 z CyberGFX.
[#25] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@don_rafito, post #24

Nie jest latwo dostac ten scan doubler. Na poczatku kupilem sama CV64/3D by Phase5 i tez szukalem SD. W koncu sie trafil, ale w komplecie z CV643D. Wiec wzialem komplet, inaczej sie nie dalo. Caly zestaw jest z DCE.
[#26] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #25

Odświerzam temat, bo dopiero teraz mialem chwile zeby posiedziec nad tym projektem.

Zmieniona plyta A1200 na rev. 1D1 z wymienionymi kondensatorami.
Zmieniony adaptor video na inny/nowy.
Zmieniony ROM na 3.1 CLOANTO.
Zainstaloany WB 3.1 CLOANTO.
Zainstalowany CGX 4.0, tym razem bez zadnych problemow.
Zworki na Scan Doubler'ze ustawione tak jak podaje instrukcja.
Tooltype'y dla CyberVision64/3D ustawione tak jak podaje instrukcja (NOPASSTROUGH=NO),

Niestety, Scan Doubler dalej nie przerzuca sygnalu na CV.

Cokolwiek odpale w PAL'u, sygnal idzie na zlacze RGB na drugi monitor.

Wiec albo to po prostu to nie dziala w konfiguracji A1200 i Zorro ZIV, albo dalej robie cos zle.

Jutro, a wlasciwie to juz dzis (bo u mnie jest juz 3.30am), wyciagam z pudla ZZ9000 i zamieniam z CV. Podobno pod P96 dziala to bezproblemowo ze Scan Doublerem pod P96. Przynajmniej na A2000/A4000. Zobaczymy jak sie zacha z A1200 z Zorro ZIV.

Jesli ktos ma inne pomysly, jestem otwarty na propozycje.
[#27] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #26

Wiec albo to po prostu to nie dziala w konfiguracji A1200 i Zorro ZIV, albo dalej robie cos zle.

To nie działa ten slot video . Trzeba ciągnąc jakieś kable albo nakładkę na płytę .
A Jak zadziała to jest śmietnik na ekranie jakieś białe kropy latają.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2021 06:44:31 przez Dorian3d
[#28] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Dorian3d, post #27

Ja mam adaptery z tego projektu:

https://www.amigaworld.de/hardware/amiga-1200-z4-video-adapter/

Wygala podobnie.
[#29] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #28

Jest maly postep.

Wyjalem CV64/3D i zostawilem sam Scan Doubler. Sygnalu dalej nie ma.

Wlozylem teraz ZZ9000 na goly system 3.1. Na razie bez instalowania zadnych sterownikow czy P96.
I od razu mam obraz na monitorze podpietym do ZZ9000! Czyli wynikalo by z tego ze adapter video dziala i przerzuca sygnal z plyty A1200 na zorro ZIV. Tak sobie przynajmniej mysle ;).
1
[#30] Re: CyberVision 64/3D + ScadDoubler

@Mokry, post #29

A sprawdzałeś kartę na innej amidze 4000 lub 3000
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem