[#1] Apollo 1240/40 w desktopie ?
Cześć,

Mam jedno techniczne pytanko. :) Czy jeśli zamontuję kartę Apollo 1240/40 w standardowej obudowie desktop + Oryginalny zasilacz , to czy ma to racje bytu ?. Może miał ktoś z Was taki sprzęt. Jeśli chodzi o zasilanie, to dysponuję jeszcze przerobionym zasilaczem dużej mocy od PC. Tak szczerze, to nie chce mi się pchać tego do tower. Po co mi dwa piece w domu ;)

Pozdrowienia,
mic

--

Amiga 1200 Escom, 3.1, Apollo 1240/40 - jeszcze nie zamontowany, HD 1,6
[#2] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@mic, post #1

U mnie działało, ale grzało się dość mocno, bo w obudowie miałem jeszcze twardziela.

[#3] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@mic, post #1

Da rade. Ale zasilacz powinien być "lekki" - impulsowy, nie "ciężki" - transformatorowy (mowa o oryginalnych amigowych zasilaczach). ten drugi może tego nie uciągnąć, zwłaszcza z twardzielem, czy innymi peryferiami.
No i tunning płyty nie zaszkodzi (podprowadzenie zasilania bezpośrednio do złącza expansion).

[#4] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@MinisterQ, post #3

wlasnie doprowadzenie tego zasilania (jest artukol na ppa) , a takze doprowadzenie dodatkowego zasilania do gniazda zasilania fdd nie zaszkodzi, a wrecz pomoze.

[#5] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@UZi, post #2

a fizycznie zmiesci sie to w obudowie desktop? (bez jakiegos stawiania ami na ksiazkach itp.)

[#6] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@ZimA, post #4

Dzięki za pomoc. Spróbuję spiąć to wszystko do kupy i zobaczę co z tego wyniknie:). Zasilacz mam oryginalny lekki (mały czarny ;) ) oraz duży , też impulsowy od A 500. Najwyżej coś wyleci w kosmos :) Na wszelki wypadek nie będę zakładał klapki pod spodem.

pozdrowienia
mic
[#7] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@Banderas, post #5

Ja mam wyciągniętą klapkę od spodu, bo nie szło domknąć :) Zasilacz atx.

[#8] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@kjb, post #7

no klapka mnie nie obchodzi... wazne ze na biurku da sie to postawic normalnie. dzieki za odpowiedz bo zastanawiam sie wlasnie nad kupnem jakiejs 040

[#9] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@mic, post #1

Ja mam Apolla 040/33mhz w desktopie, zasilacz ciężki podpięty HDD, CD-rom i działa normalnie. Przyznam że ostatnio żadnych problemów nie mam i sprzęt sprawuje się na 6z plusem (a nawet sześcioma plusami ;))

[#10] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@mic, post #1

Oryginalny zasilacz

Jezeli bedzie podlaczona tylko karta i stacja dyskow, to nie ma problemu.

HD i CD-Romu plyta glowna nie uciagnie, a wnajlepszym przypadku beda czeste zwiecho-resety kompa. Trzeba zasilic z zewnatrz.
[#11] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@mic, post #1

Krótko mówiąc - nie ma żadnych przeciwwskazań i nie powinno być żadnych problemów. Obejdzie się bez tuningu zasilania.
[#12] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@Banderas, post #5

mam apollo 040/40 z dwiema podstawkami pod ram, o ile klapka zamyka sie to gorny slot pamieci zawadza o klawiature, klawiatura jest podniesiona z centymetr do gory i nie idzie skrecic obudowy. tym samym gore obudowy mam zdjeta. malo estetyczne ale grunt ze dziala
[#13] Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@mic, post #1

Cześć,

Nie chcę zakładać nowego wątku, więc zapytam jeszcze o jedną rzecz. Wiem ,że Apollo może obsłużyć do 64 MB pamięci. Ja mam w tej chwili 32 MB i nie wiem , czy jeśli kupie kostkę z 64MB i wsadzę ją zamiast tej 32MB , to czy to złącze obsłuży mi tą pamięć bez problemu ? . Czy może Apollo obsługuje dwie kości po 32MB i trzeba montować dodatkowe złącze.

Aha ... Jeśli chodzi o kartę i moją Ami, to na razie nic nie wyleciało w kosmos i działa dobrze. Trochę się cieplej zrobiło :)

Pozdrawiam,
mic
[#14] Re: Pamięć w Apollo 1240/40 ?

@mic, post #13

Niestety Apollo obsługuje tylko 32MB. Żeby mieć 64MB, co jest maksimum w Apollo, musisz dolutować drugą podstawkę. Wtedy jednak klawiatura będzie się opierać na tej podstawce, chyba że przełożysz Ami do towera, tam jest ok.

Tylko Blizzardy obsługują 64MB w jednej kości.

[#15] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@Sir_Lucas, post #14

bywaja kosci 64 dyialajace a apollo, albo raczej bywaly. w 1999 byly juz na wage zlota i trafialy sie jak 6 w lotto
[#16] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@Valwit, post #15

A to ciekawe ok, racja nie wiedziałem o tym. Dzięki za info OK

[#17] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@Sir_Lucas, post #16

Właśnie zzmieniłem kartę z Blizzard IV 030/50 na Apollo 040/40MHz. Mam fast'a 64MB. No i niestety tak się trafiło, że ta 64-ówka jest widziana przez Apollo jako 32MB. Trochę nie dobrze, bo w emulatorku maca brany jest największy blok pamięci. Mam jeszcze 32 więc razem mam te 64MB choć tak naprawdę 64+32 :). Też słyszałem o pamięciach 64MB obsługiwanych przez Apollo, po prostu ta karta jest wybredna (ale szybka stosunkowo :D, od mojej 030/50 o około 2x do 2.5x szybsza). Jeżeli ktoś miałby 64-ówkę podchodzącą do Apollo to chętnie się wymienię. Można też popytać w sklepach amigowych czy oferowane pamięci 64 będą działać pod Apollo, może się trafi. A co do zasilania mam lekkie problemy. Twardy zasilacz AT, czasem mi wyłącza dysk. Mam podłączony dysk 4GB Seagate, CD-RW, FDD, no wentylator :) i jeszcze płyta główna zasilana z niego. Wyłączyłem obecnie CD-RW, by móc pracować i tak, chodzi dobrze. Spróbuję odpiąć FDD, kiedyś mi nie chciał startować system bez FDD, którego w ogóle nie używam i nie zamierzam, zobaczę co się da z tym zrobić.

[#18] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@BagoZonde, post #17

O, to ciekawe co napisales - ja mam dokladnie ten sam problem - od czasu do czasu wylacza mi dysk twardy (myslalem, ze to nietypowe...:) ).
Mam A1200 (desktop) Apollo 40/40 (bez wentylatorka - nigdy nie mialem problemow z przegrzewaniem), 32MBRAM, HDD6GB 2.5, CD-RW, FDD. Wszystko zasilane standardowym ciezkim zasilaczem (wiem, porazka - ale to sie zmieni niedlugo mam nadzieje). Nigdy nie mialem problemow ze startem systemu z odlaczonym FDD. Z odlaczonym CD-RW tez nie mam najmniejszych problemow - system dziala stabilnie przez dosc dlugi (>8h) czas.

Pzdr!

Bartek
[#19] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@Bartek_S, post #18

Heh.. jak uruchamiałem system bez włączonego zasilania flopa, to wczytywał mi się startup-sequence, ale nie wczytywały mi się ikonki (LoadWB), pojawiał się zegarek i tak czekało wszystko na nic. Myślałem kiedyś, że to może programik anticlick, wyłączyłem go wtedy. Dziś odłączyłem znowu stację, ale! Przeniosłem do Storage z DosDrivers PC0 :). To było tego przyczyną. Tak więc flopa mam wyłączonego. Spróbuję podpiąć cd i zobaczyć, czy dysk będzie się wyłączał. Mam jeszcze jeden zasilacz, kolega używał go właśnie z tym Apollo, najwyżej przełożę z drobnymi przeróbkami (bo moja Amiga to w ogóle jedna wielka przeróbka). Z wentylatora nie zamierzam mimo wszystko rezygnować, niech się kręci. Powodzenia!

[#20] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@BagoZonde, post #19

No to jeszcze mam pytanie do Ciebie - czy zdarza Ci sie, ze dysk nie chce w ogole startowac? Tak na przyklad 2 razy nie wystartuje, za trzecim razem wszystko gra...bo ja mam i taki objaw i nie wiem co winic - czy przelotke 4xide czy zasilanie.

Pzdr!
Bartek
[#21] Re: Pamięć w Apollo 1240/40 ?

@Bartek_S, post #20

Też to mam :D. Mówiłem nawet poprzedniemu właścicielowi (Hi Koszer). Zdziwił się tylko. Mam FAST ATA-MK II więc obwiniam po prostu to, że mój dysk nie zdąży wystartować. Czasem zresztą pokazuje mi się dyskietka z romem 3.0, robię restart i jest ok. Używam RemApollo dzięki któremu mapuję rom, więc jak zresetuje się po zmapowaniu, to nie uruchamia, tylko pokazuje mi dyskietkę 3.1. No więc reset i już chodzi. Trzeba trochę cierpliwości, ale wiesz, przynajmniej jest komfort pracy o wiele lepszy :). Tak naprawdę chciałbym mieć Blizzarda, bo wcześniej miałem Blizzard IV 030/50MHz i nie miałem tych problemów.

Czasem dysk nie chce mi się dłużej odpalić, to wyłączam w ogóle kompa. Czekam z 10 sekund i potem zaskoczy. No trudno, ja mam seagate'a nieco starego, nie pamiętam dokładnie jaki, a nie chce mi się go wyciągać teraz. Ale sądzę, że to wina dysku.
Może na 030/50 tak szybko mi nie startowało jak na 040/40 wiëc moűe rzeczywiście dysk..

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 16:30
[#22] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@BagoZonde, post #21

Dzieki za informacje...teraz moge wykluczyc wine 4xIDE. Czyli...dysk lub zasilanie (lub obie te rzeczy naraz). Dobrze wiedziec, ze czlowiek nie jest sam w swoich zmaganiach ze sprzetem :) Od tej pory bede spokojniej podchodzil do tego problemu.

...troche sie zrobil off-topic za co przepraszam wszystkich.

Pzdr!

Bartek
[#23] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@Bartek_S, post #22

Wiesz, to jest moje zdanie na ten temat, przejąłem się tylko uruchamiając kartę pierwszy raz, że nie pójdzie, tak miałem z kartą R-Tea, który przywiózł mi ppc na testy. Mój komp wtedy nie uruchomił się wcale, komputer R-Tea'ego owszem (??).

Jaki tam offtopic, ja nie mam Apollo w desktopie ;P !LOL! Jess teraz moda na desktopowanie, ja jestem za ładnymi towerkami pecetowymi, których już się nie robi :). Mi udało się złapać kiedyś cudzik niezłą ^_^.

[#24] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@mic, post #1

Cześć,

Tak mi się wydaję, że chyba sobie w nogę strzeliłem, albo jak ktos woli gola. Miałem Blizzarda 1230/50 z FPU, 64MB, to zachciało misie szybciej. Wsadziłem do Apollo 64 MB i klops :( . Już pomijając fakt ,że nie mogę jej wyłaczyć podczas bootowania. W moim przypadku druga podstawka nie wchodzi w grę ponieważ jest to desktop :( i chcę aby tak pozostało. Chyba zapoluję na Blizzarda 1240/40 :P

mic
[#25] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@MinisterQ, post #3

Mi działa na "ciężkim", ale Amiga jest dosyć "pusta" - nie mam flopa ani CD, za HD robi karta CF, jest jeszcze sieciówka na PCMCIA, ale ona pewnie mało bierze.
[#26] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@Banderas, post #5

Zmiesci sie. Jesli masz standardowy wiatraczek (male, halasliwe badziewie), to wystarczy przykrecic go przy samym brzegu radiatora, obrocony pod katem 45 stopni.

W przypadku niestandardowego coolera mozesz pokombinowac wg mojego patentu (obadaj http://www.ppa.pl/graffiti/obrazki/sprzt/dacaw/daclaw_Bezklaw.jpg ) i umiescic wiatraczek poza karta, np. miedzy karta a FDD, pionowo. Motorolka, nawet mocno podrecona, nie wymaga do poprawnej pracy chlodni kominowej ze zraszalnikiem, wiec radiator + byle podmuszek spokojnie wystarcza, nawet w desktopie.

Ostatnia modyfikacja: 06.09.07 08:29

Ostatnia modyfikacja: 06.09.07 08:30
[#27] Re: Pamiêć w Apollo 1240/40 ?

@Bartek_S, post #18

O, to ciekawe co napisales - ja mam dokladnie ten sam problem - od czasu do czasu wylacza mi dysk twardy (myslalem, ze to nietypowe... ).

To bardzo typowe i swiadczy o zbyt slabym zasilaniu twardego dysku lub calosci.
[#28] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@Daclaw, post #26

a jakby zamiast standardowego chlodzenia dac taki wynalazek?
http://allegro.pl/item231285549_cooler_tani_na_geforce_lub_ati_radeon_led_24h.html

[#29] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@Banderas, post #28

No mozna, bedzie dobry jak kazdy inny radiator z wentylatorem. Jednak specjalnie "niski" to on nie jest (12 mm) i do desktopa nie wlezie.

Najlepszy do desktopa jest taki coolerek:

http://amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=138

Ma 5 mm wysokosci i pozwala bez zadnych problemow zmiescic Apollo w desktopie. Naklejony na 68k w BlizzardziePPC licuje sie idealnie z dolna czescia obudowy - wystarczy wyciac kwadratowy otrwor w klapce od trapdoora i bedzie on wygladal jak dopasowany do niej fabrycznie.

Niestety, od dawna nie udalo mi sie takiego w Polsce znalesc. Mam jeden (byly kiedys dostepne w sklepie za moim rogiem) i uzywam go z BPPC. Jesli ktos zna zrodlo, bardzo prosze o info.
[#30] Re: Apollo 1240/40 w desktopie ?

@Daclaw, post #29

Karty gradficzne, laptopy??, mam taki od laptopa xD Chce ktoś kupic??

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem