[#1] HDD-prosba o rade
Witam,
Znowu problem :( po kilku latach niezlej pracy poszedl sie pasc moj 2.5" dysk Hitachi (6GB). Na szczescie dane udalo mi sie w pore zbackupowac.
Mysle teraz o nowym dysku, najchetniej duzym, 3.5". Mam nawet taki - Seagate Baracuda, 250GB, UltraAta. Jako interfacu probowalem uzyc 4xIDE, jednak dysk nie bardzo chce wspolpracowac. Dioda HDD miga dziwacznie, nawet w boot-menu sie nie da wbic.
Pytanie - czy w ogole taki dysk bedzie pracowal z Ami? Czy konieczna jest FastATA? Czy jakos inaczej da sie poradzic?

Pzdr!

Bartek
[#2] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #1

Proponuje uzyc dysku ATA o mniejszej pojemności np. 10GB
i sprawdzić pod HDToolbox-em czy można go odczytać.
Pozdrawiam

[#3] Re: HDD-prosba o rade

@arkarc, post #2

Ultra ATA

definicja:
specyfikacja złącza IDE; wersja standardu ATA, umozliwiająca transfer danych pomiędzy magistralą, a twardym dyskiem o szybkości 33,3 MBps. Aby skorzystać z wyższej prędkości przesyłania danych komputer musi być wyposażony w protokół Ultra DMA.

źródło:
PC World Komputer

[#4] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #1

bez fast aty nie pojdzie ...

[#5] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #1

O ile dobrze pamietam 4xide ma podobny sposob obejscia ograniczenia 4GB jak fast ata wiec poza zmniejszonym transferem oba kontrolery sa podobne.
Miganie diody raczej nic nie znaczy.
W boot-menu dysku nie zobaczysz chyba ze masz os 3,9 i juz przygotowales dysk (co raczej nie mialo miejsca).
IMO powinien pracowac ale:
Najlepiej bedzie jak uzyjesz os3.9;
Jako system zastosuj SFS;
Partycje - niby ograniczenie dla sfs to 2000GB ale maxymalnie zrobilbym mniejsze tak okolo 100GB

powodzenia

[#6] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #1

Ja mam WDC na FastATA.

Ostatnio chyba Malin pisal ze uzyl jakiegos patcha z Aminetu i dziala mu wielki HD, pod WB3.1.
[#7] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #1

Heh to ze nie mozesz sie dostac do boot menu to raczej nie wina dysku. Zobacz czy ami smiga "na czysciocha" czyli bez podpinania urzadzen dodatkowych. Dysk o ile jest sprawny powinien dzialac bez problemu.

[#8] Re: HDD-prosba o rade

@Fazior, post #7

Ami na czysciocha smiga pieknie :) (wlasnie w desperacji robie repaira disksalvem, ale idzie to jak...nie napisze co, bo bana nie chce)
Na starym dysku mam OS 3.9.
Objaw dokladnie jest taki jak opisalem: dioda HDD "cyka", dysk pracuje, ekran czarny. Nawet do startup menu nie moge sie dostac.

DODANE: aha - dysk to nowka nie smigana.

Pzdr!

Bartek

Ostatnia modyfikacja: 03.09.07 15:15
[#9] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #8

Podpiales sam dysk czy masz jakies inne urzadzenie podpiete jeszcze. Cholera nie ma bata zeby dysk powodowal takie objawy.

[#10] Re: HDD-prosba o rade

@Fazior, post #9

Tak i tak probowalem. Wydaje mi sie, ze przelotka 4xide moze byc wadliwa...bo podpiety przez nia stary dysk tez jest niewidoczny (choc to akurat losowo - czasem dziala, czasem nie). ALE - z drugiej strony niedawno za jej pomoca podpinalem nagrywarke CD, ktora dzialala.

Pzdr!

Bartek
[#11] Re: HDD-prosba o rade

@Andrzej Drozd, post #6

Nie taki wielki, 10 GB ;).
[#12] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #10

No to spróbuj bez tej przelotki, może robi jakieś problemy.
[#13] Re: HDD-prosba o rade

@Malin, post #12

Chyba jednak nie przelotka - podlaczylem do niej CD-RW i wszystko dziala. Ja podejrzewam teraz zasilanie - mam ciezki zasilacz niestety wciaz - moze Barracuda za malo "prunda" dostaje i w taki dziwny sposob prosi o wiecej. Sprawdze jak sie zaopatrze w porzadny zasilacz i dam znac.
Ultra nie ultra, jest to w koncu ATA - wydaje mi sie, ze powinno to mimo wszystko pojsc. Rozmiar dysku to juz oddzielna kwestia.

Pzdr!

Bartek
[#14] a dysk potrafi PIO?

@Bartek_S, post #1

a ten dysk umie dzialac w trybie PIO?
[#15] Re: a dysk potrafi PIO?

@Valwit, post #14

Valwit napisał(a):

> a ten dysk umie dzialac w trybie PIO?

A sa takie ktore nie umieja?

[#16] Re: HDD-prosba o rade

@PrzemasIII, post #4

Bzdura

benedykt

[#17] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #1

Sprawdź zworki na hdd ja obstawiam ,że źle podpinasz hdd . Nie masz go czasem ustawionego w trybie cable select??

Hdd będzie działał z Amigą nawet bez fast aty i uda Ci się uzyskać pełna jego pojemność na standardowym kontrolerze . Oczywiście transfer(a raczej jego szybkość) to już inna bajka .

Benedykt

[#18] Re: HDD-prosba o rade

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

Benedykt - probowalem CS, Master, Slave. No wszystko. Obstawiam zasilanie - bo co do tego, ze powinien dzialac (tak jak mowisz - transfer to inna para kaloszy) nie mam juz watpliwosci.
To malenstwo pobiera w czasie pracy 13 Wat (sprawdzilem)...moj zasilacz wydala 25 a jeszcze ma do obskoczenia plyte, Apollo i FDD.

BTW - szkoda ze Ci sie ten zasilacz, ktory chcialem od Ciebie na Allegro kupic sfajczyl :)

Pzdr!
Bartek
[#19] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #18

W przypadku kart Apollo 040/40, HD i CD-romow NIE NALEZY zasilac z plyty glownej.

Mialem kiedys taki przypadek, ze podlaczylem CD-ROM w taki sposob, i co ciekawe, system jakos sie jeszcze odpalil, ale CD-ROM sobie dzwinie pomrugiwal dioda, i nie raczyl nawet otworzyc klapki ;)
[#20] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #18

masz w domu jakiś Paściochowaty zasilacz at?? podepnij hdd fdd pod niego i spróbuj ponownie .

Benedykt

[#21] Re: HDD-prosba o rade

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

Dwa rozne zasilacze (ciezki do plyty, AT do HDD i CD)? Czy cos takiego nie skonczy sie dymkiem?
Moim problemem jest absolutna niewiedza w dziedzinie elektroniki/lutowania. Gdyby nie to, pewnie juz dawno zlutowalbym sobie normalny zasilacz :)

Pzdr!

Bartek
[#22] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #21

Niczym złym się nie skończy. Tak samo jest przecież, gdy używasz no. zewnętrznej obudowy SCSI.
[#23] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #21

Napisz czy wymiana zasilacza pomogla, ew. podpiecie dwoch PSU.
Co do zasilacza to mam tam jakis AT w piwnicy 200W po obudowie Gift Tower.

[#24] Re: HDD-prosba o rade

@11MASTEr, post #23

Witam

Odkopałem z szafy moją Amigę 4000 030 25 mhz (commodore) i chciałbym ją do ładu doprowadzić noi pierwsze co to chciałbym podłączyć dysk twardy. Mam segate 8,4 GB i wiem że Amiga ma jekieś ograniczenia z dyskami i to że od 7 lat leży w szafie to i moja wiedza na temat amigi ulotniła się. HDtoolbox widzi dysk bez problemów, zpartcjonowałem go na 3 partycje 1-3GB, 2-3GB, 3-2GB.
I po sformatowaniu drugiej partycji pierwsza zrobiła się NDOS. Jak zrobiłem Qucik format to niby jest OK, zgrałem system i działa tylko to że zrobiła się ndos to przyczyna dysku że jest za duży i system go prawidłowo nie obsługuje czy partycje są za duże, niestety już nie pamiętam ża dużo na temat amigi, jeżeli ktoś zechciałby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam

FLOYD

[#25] Re: HDD-prosba o rade

@11MASTEr, post #23

Witam,
Udalo mi sie wreszcie nabyc i podpiac zasilacz ATX. Wszystko dziala jak trzeba, uzywam 2ch zrodel zasilania (co sie pewnie zmieni - bo planuje rowniez plyte kiedys podlaczyc do tego ATXa).
Jest tylko jedna "zagwozdka" - dysk 3.5" uruchamia sie pieknie, jednakze jest przez system (3.9) juz na starcie traktowany jako...DF4 (choc ikonka nie od flopa, ale od HDD sie pojawia). Zeby bylo smiesznie - pojawiaja sie dwie ikonki - DF4 i PC4 :) System twierdzi, ze dysk ma 8GB pojemnosci...Po sformatowaniu (na poczatek tylko quick format ffs) wszystko smiga pieknie, cichutko i szybko.
HDToolbox z kolei pokazuje dysk (urzadzenie SCSI), twierdzi, ze dysk ma 129.7 GB (naprawde ma miec 250GB) i nic dalej nie jest w stanie zrobic...unable to read drive configuration.
Nie mialem wczoraj czasu na dokladne zbadanie problemu, wiec rozwiazania rowniez nie mam (jeszcze). Z sfsem tez nie mialem czasu probowac.
Na wszelki wypadek spytam - czy ktos z Was sie z czyms takim spotkal? Jak to ugryzc?

Pzdr!

Bartek
[#26] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #25

Pierwsza rzecz - czy SetPatch uruchamia Ci AmigaOS ROM Update? Czy masz wszystkie aktualizacje do OS3.9?? Druga sprawa - sa ludzie, ktorzy kurczowo trzymia sie przy FFSie, ale nie ja. Od razu SFS (pamietaj o dobrym doborze wersji, bo troche sie tego namnozylo ostatnio ;) ), a w szczegolnosci dla tak duzych dyskow. Jezeli powyzsze sposoby zawioda, polecam przy instalowaniu dysku wpisanie recznie jego geomertrii (czyli spisujesz wartosci z naklejki, ktora jest na dysku do HDToolBoxa - ewentualnie porownaj wartosci, ktore HDToolBox wypluwa przy instalacji dysku). Co jeszcze? System robisz nie wiekszy niz 4.3Gb. Pamietaj takze, ze reszta partycji po wyzej tej wartosci bedzie wykrywana dopiero po zaladowaniu aktualizacji ROMu przez SetPatch. To chyba tyle?! Powodzenia!!! :)

EDIT:
Podaj jaki masz konfig... .

Ostatnia modyfikacja: 14.09.07 10:40
[#27] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #25

Masz BB1 i BB2? W nich jest poprawiony HDTB - ktory nie powinien miec problemow z rozpoznawaniem wielkosci dyskow.
I daruj sobe ten ffs, uzyj sfs tylko dokladnie poczytaj co i jak bo sa juz 2 rozne wersje na 68k z obsluga plikow powyzej 2Gb i bez .

[#28] Re: HDD-prosba o rade

@11MASTEr, post #27

Ale ja nie mam absolutnie nic przeciwko sfs, wrecz przeciwnie, chwale sobie bardzo! :) Sformatowalem ffsem tylko tak dla proby, zeby sprawdzic czy w ogole "chwyci".
BB1 i 2 mam, zainstaluje.

@Lokaty - pomysl z geometria na razie odpada, bo nie moge dysku zainstalowac (unable to read drive configuration). Zreszta - podejrzewam, ze mam cos skopane w systemie bo HDTlbx twierdzi, ze moj aktualny dysk (2.5" padajacy) tez nie jest zainstalowany!
Troche mnie zbiles z tropu Setpatchem - nie wiem, czy nie mam skipromupdates. Jak pisalem wyzej - nie mialem czasu na dokladne patrzenie, ale to na pewno sprawdze. Dzieki!

Konfiguracja - A1200 desktop (Escom) KS3.1, Apollo 40/40 FPU MMU, 32 Mb Fast, 4xIDE, HDD 2.5" Hitachi 6GB, HDD Seagate 250GB, CD-RW LG, sieciowka 3Com589, dwa zasilacze - standardowy i ATX (do urzadzen 3.5"), OS 3.9 bez BB.

Pzdr!

Bartek
[#29] Re: HDD-prosba o rade

@Bartek_S, post #28

Co do FFSa to uogolnilem... wiec "nie pije" bezposrednio do Ciebie. Co do niezaistalowanych dyskow, ktore jednak sa - moga byc dwie przyczyny:
1) Albo HDToolBox glupieje
2) Jednak polaczenie dysk <--> kontroler
Mysle, ze po instalacji BoingBagow wszystko sie wyjasni... . Daj znac co zdzialales.

[#30] Re: HDD-prosba o rade

@Lokaty, post #29

Uff...wreszcie znalazlem troche czasu i...udalo sie! Posilkowalem sie b. fajnym programikiem z Aminetu - HDInstTools. Jedyne, czego mi sie nie udalo to wyciagniecie pelnej pojemnosci, mam wiec wykryte i sformatowane SFSem 130GB (z 250). Nie wiem czy to prawda, ale wyczytalem (chyba na EA Board), ze wiecej sie nie da przy przelotce typu 4xIDE.
Dysk chodzi bardzo cichutko, szybko i stabilnie. Dziekuje wszystkim za rady i pomoc!

Pzdr!
Bartek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem