[#1] Jaką najmocniejszą kartę wrzucę do mediatora?
Witam!

Z tego co wiem stery są tylko do Voodoo na PCI tak?
Jaką najmocniejszą kartę tam mogę wrzucić?

Pozdrawiam :)

[#2] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Rembrand, post #1

Chyba VooDoo 3

[#3] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Hubez, post #2

Chyba jednak voodoo 5

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 11:12
[#4] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Fazior, post #3

Są radeony na PCI, ale rzadko mozna spotkać...no i nie wiadomo czy byłyby stery na classica.
[#5] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@abcdef, post #4

jak sie znajda to mam na sprzedaż ;] 8500 podajże, wiem że na pci

[#6] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@abcdef, post #4

Raczej nie ma.

Stery są jedynie na: S3 Virge oraz na VooDoo

Oczywiście mogę sie mylić :P

[#7] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Hubez, post #6

Nie mylisz sie. No chyba ze masz dostep do os4, jezeli (ponoc) obsluguje mediatora to (byc moze) ma stery do szerszej gamy kart.

[#8] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Fazior, post #3

tyle że w Voodoo 5 obsługuje zdaje się tylko jeden GPU, tak więc najszybsze chyba będzie Voodoo 4
[#9] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@wali7, post #8

chodzi ci o dwa akceleratory, wiem że voodoo 3 było można do tego podłączyć jedną grafikę i dwa voodoo 3(zdaje się że miałem tak przez pewien czas, ale nie jestem pewien)

[#10] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@arti4-92, post #9

Ośmielę się zauważyć, że voodoo4 jako takie nie istniało. To co nazywane jest voodoo 4 to wersja light voodoo 5. Ta sama rodzina GPU (VSA) czyni te karty jedna praktycznie. Oczywiście jeżeli ktoś się ze mną nie zgodzi to... to nie:) Wracając do tematu. Najrozsądniejszą wydaje się voodoo 3. Wersję 2000 z 16MB pamięci można kupić za 20PLN. Voodoo 5 5500 PCI na efunzinie kosztuje 369 (przy cenie 99 za trojke 2000). Jak widać "piątkę" opłaca sie kupić jeżeli trafi się okazjonalnie na allegro - a taka okazja raczej rzadko będzie sie trafiać.

[#11] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Red_Bullet, post #10

A właściwie czym się różni Voodoo3 2000 od 3000? (poza cyframi) i czy ta różnica byłaby zauważalna w Amidze?
[#12] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@amigafan, post #11

Mysle że dla amigi classic obie będą swietne(coś pewnie jak 8800ultra dla dzisiejszych PC)

[#13] Re: Jakâ najmocniejszâ kartê wrzucê do mediatora?

@arti4-92, post #12

Jakie 2 akceleratory? Ot sprzetowiec sie znalazl Voodoo 5 ma dwa procesory graficzne (GPU) które nazywają się bodajże Napalm.

[#14] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@amigafan, post #11

prędkością zegara: 143 MHz, 166 MHz i 183 MHz dla odpowiednio wersji 2000, 3000, 3500
podejżewam że różnica byłaby odczuwalna - miałem jakis czas w Pegu Voodoo 3 2000 i w 1024x768 były w niektórych grach problemy z płynnością, pewnie na 3500 byłoby lepiej
[#15] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@arti4-92, post #9

piszesz o VoodooII - można było w trybie SLI uzywać dwóch kart generujących ten sam obraz, karta 2d była wymagana bo Voodoo i VoodooII nie potrafi generować grafiki 2d - stąd 3 karty
według Wikipedii najwolniejszy Voodoo3 2000 (pierwszy model, który potrafił generować obraz 2d) był mniej więcej tak szybki jak dwa VoodooII w trybie SLI
[#16] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@wali7, post #15

pierwszym modelem jednoukladowym z trybem 2d/3d był voodoo banshee

[#17] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@wali7, post #15

Ro sorry za pomyłke, może to były faktycznie voodoo 2000(znaczy sie voodoo II), wiem że miałem w tedy jakiegoś pc i miałem 2 akceleratory, działał na nich forsaken xD
Wszystko łączyło sie przez kabel vga.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 20:33

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 20:41
[#18] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Red_Bullet, post #10

dokładnie - Voodoo4 i 5 oparte sa o tą samą architekturę VSA-100, z tym że amigowe sterowniki obsługują tylko jeden układ VSA, stąd Voodoo5 działa jak Voodoo4
jesli chodzi o Voodoo3, to ma ona tylko jeden potok, Voodoo4 ma dwa potoki więc jest szybszy.
chyba jednak najszybszą kartą będzie Voodoo4
[#19] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@rzookol, post #16

fakt - zapomniałem :)
[#20] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@arti4-92, post #17

nie Voodoo2000 (bo takiej karty nie było), tylko VoodooII
a 2000 w nazwie ma Voodoo3 2000 - zupełnie inna karta
[#21] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@wali7, post #20

Błąd błędem błęda pogania

[#22] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@Rembrand, post #1

Dla porzadku i uproszczenia:

voodoo 1 (4mb i 6mb, tylko 3D) pci
voodoo rush (6mb, 2D na układzie alliance, 3D podobne jak w voodoo 1, niezgodne w 100%) pci
voodoo 2 (8 i 12mb, mozliwość pracy w SLI - 2 karty) pci
voodoo banshee - pierwsza na AGP - nie korzystała z pamięci AGP - funkcjonalność taka jak wersji PCI która wyszła póxniej.
voodoo 3,4,5 - nowa architektura, wersja 5 miała dwa procesory, różnice w taktowaniach i rdzeniu. wersja 5 wpierniczała prąd jak szalona.

tyle:)

[#23] Re: Jakâ najmocniejszâ kartê wrzucê do mediatora?

@Rembrand, post #22

No nie wiem czy tyle:). Widzialem kiedys filmik i opis jakiegos monstrum z 4 gpu, voodoo 5 6000 tak to sie chyba zwalo:)

[#24] Re: Jakâ najmocniejszâ kartê wrzucê do mediatora?

@Fazior, post #23

Tak jak wyżej napisane.. Voodo I i II to były tylko akceleratory 3D, gdy nie było aktywne 3d sygnał z karty graficznej był przez nie poprostu "przepuszczany"..
[#25] Re: Jakâ najmocniejszâ kartê wrzucê do mediatora?

@Fazior, post #23

[#26] Re: Jaką najmocniejszą kartê wrzucê do mediatora?

@amigafan, post #11

Na Amigze nie wiem ale na Pegazie czuc roznice.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem