[#1] Pad od pegasusa
Mam fajnego pada od pegasusa i chciałbym sie dowiedzieć jak takowego zmusić do działania na Amidze. Wiem że sie da ponieważ kiedyś na allegro były takie przerobione do kupienia.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 16:10
[#2] Re: Pad od pegasusa

@Roszak, post #1

Kiedys zrobilem cos takiego metoda hardkorowa ;) Tzn poprzecinalem sceizki na plytce pada i wlutowalem w nie kable od amigowskiego joysticka. Rozpiski sygnalow niestety nie mam pod reka, moze na hardwarebook bedzie. Niestety dzialalo to tak sobie, przyciski trzeba bylo mocno wciskac zeby lapaly.

[#3] Re: Pad od pegasusa

@Roszak, post #1

A jestes pewien ze to byly przerobione od pegazosa a nie np amigowskie pady bumerang? Bo sa podobne.

[#4] Re: Pad od pegasusa

@vi-bee, post #2

Ja tak zrobiłem z padem od snes-a, "zkleiłem" pada od snesa z klawką na usb, podłączyłem do komputera, pad był wygrywany jako klawiatura blablabla, a każdy klawisz na padzie odpowiadał klawiszowi na klawce(A-A, B-S, X-D, Y-F, Start-Enter, Select-Spacja i odpowiednio góra to strzałka do dołu...). Wystarczyło tylko odpowiedni skonfigurowac emulator i wszystko było git. Ten pomysł zapożyczyłem od pada do pda, działał na takiej samej zasadzie jak mój.

P.S. U mnie wszystko było OK

[#5] Re: Pad od pegasusa

@Roszak, post #1

Na allegro byly pady do CD32, ale byly to specjalne przerobki pada do konsoli PS2. Przerobione pady oprocz pelnej obslugi wszystkich przyciskow CD32 obslugiwaly jeszcze funkcje emulacji myszki na padzie (tak nie potrzeba wtedy joymouse) oprocz tego mialy autofire. Niestety przerobka polegala na wmontowaniu do pada specjalnego ukladu (i zmiany wtyczki rzecz jasna), nie tego z dokumentacji z aminetu ale wlasnej produkcji autora,"firmware" do tego scalaka tez byl jego autorstwa. Kosztowaly w granicach 60 - 70 zl.

[#6] Re: Pad od pegasusa

@Roszak, post #1

Ogolnie rzecz biorac tez spotkalem sie z taka przerobka.. niestety nie mam pojecia jak to sprawdzalo sie w praktyce, ale sprawa wyglada prosto z tego co wiem - jakies dopasowanie sygnalow tylko. Warto spomniec o projekcie, ktory lezy na aminecie (kolega Koyot1222 o tym wspomina wyzej) - mozna w latwy sposob zaprogramowac PICa (bodajze 16F84) i wlozyc np. na kabel od przedluzki do pada z Playstatnion (bo po co niszczyc oryginalny przewod pada?) calosc nie bedzie zbyt droga, a pady (te nie firmowe) mozna dostac za grosze w razie awarii... wymagane troche checi i minimum wiedzy i wprawy. :)

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 21:46
[#7] Re: Pad od pegasusa

@Lokaty, post #6

Tak, pic kosztuje w granicach 25 zl, problem tylko z programatorem, drogi, i zadko ktos ma zeby uzyczyc...

[#8] Re: Pad od pegasusa

@Koyot1222, post #7

Programator (JDM) do PIC16f84 kosztuje 10zl.
Byl dosych czesto uzywane w "zamierzchlych" czasach przy programowania "zielonek" do c+.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem