[#1] usuwanie radiatora z apollo 040
Czołem

Mam 040 w wersji tower (z duzym radiatorem) i docelowo chcę go z powrotem do A1200 desktopowej wsadzić, jak tylko kupię co lepszego do towerki.
Pytanie brzmi jak usunąć stary radiator?
Robił ktoś?

Elbox sam sie boi - mówili że im ze strukturą kiedyś odeszło...

[#2] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@Rembrand, post #1

przytnij go nożówką i daj jakiś wentylator, zdaje się ze widziałem coś takiego na allegro(duży radiator na procu, a ja chciałem to kupic i przyciąc). Dasz foto to zobaczymy(domyślam się ze radiator jest przyklejony tak??)

[#3] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@Rembrand, post #1

jesli ten radiator jest przykleiony na pascie termoprzewodzacej ktora przykleja radiator do proca, to najprosciej jest go na sile zerwac (ja tak robilem z radiatorem i procem z pc) i zamontowac jakis malutki do tego jakies mniejszy wentylatorek, albo dac jakis radiator z wentylatorem z karty gfx od pc (o ile sie takie cos bedzie nadawalo)
np. http://allegro.pl/item231285549_cooler_tani_na_geforce_lub_ati_radeon_led_24h.html

[#4] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@Rembrand, post #1

No w sumie masz problem - bo prawdopodobie nie wiesz czym jest ten radiator przyklejony :(
Mialem kiedys podobnie, gosc uzyl jakiegos poxipola (tak to przynajmniej wygladalo). Po prostu podczas odrywania staralem sie przekrecac radiator - zadnych srubokretow czy innych metalowych narzedzi - mozesz nimi tylko odlupac ceramiczna obudowe.
Jesli masz mocne nerwy i zdolnosci manualne oraz kogos do pomocy seszlifuj radiator kontowka. Tylko po kawalku, aby nie zagrzac zbytnio CPU - cieplo wydzielane podczas ciecia/szlifowania powinno troszke 'uszkodzic' klej.
Powdzenia.

[#5] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@11MASTEr, post #4

scalaki wytrzymują temperaturę ok 400 stopni, można dać więcej, ale za dużo zabije procesor:), ja bym proponował jeszcze próbowanie wsadzić piłkę do metalu między procka a radiator i od piłowanie radiatora od procka(chodzi mi żeby zpiłowac klej, a resztę kleju papierkiem ściernym pojechać)

[#6] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@11MASTEr, post #4

Właściwie mam podobny problem - na mojej CVPPC poprzedni właściciel przykleił nie wiadomo czym jakiś ochydny radiator (a właściwie kawał blach, który udaje radiator) i też się zastanawiam jak się go pozbyć.
W obawie przed uszkodzeniem karty zostawiłem go ale może ktoś zna jakiś dobry i w miarę bezpieczny sposób?

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 19:17
[#7] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@amigafan, post #6

Wymiana procesora, stary procesor, razem z przyklejonym radiatorem można wyrzucić na smietnik. A teraz na serio o jaki ci proc chodzi o 68x czy power pc??

[#8] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@arti4-92, post #7

CVPPC to karta graficzna CyberVisionPPC - z Permedia2
http://amiga.resource.cx/photos/cybervisionppc
Tam jest nawet fotka polskiej karty z naklejką efunzine.
Radiator jest na Permedii

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 20:13
[#9] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@amigafan, post #8

ano, bo podobnie nazywa się karta z ppc do a3/4000

Cyberstorm czy jakos tak, sorry za błąd.

Odpiłowywanie odpada, wszystkie scalaczki wyglądają na "delikatne,lepiej nie dotykać :)

Ostatnia modyfikacja: 05.09.07 20:35
[#10] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@11MASTEr, post #4

Też mialem na apollo radiator przyklejony poxipolem. Termoprzewodzacy jak cholera:). Mi sie udało go zdjąć przez "dziobanie" skalpelem w drobna szczelinke jaka bylamiedzy radiatorem a procem. Dosyc dlugo to trwalo ale udalo sie.

[#11] Re: usuwanie radiatora z apollo 040

@Rembrand, post #1

Metoda raczej dla ludzi o mocnych nerwach:

Zdjąć wiatraczek

Uruchomić jakieś nowsze demko

Komputer po pewnym czasie powinnien się zawiesić

Wyłączyć komputer i kombinerkami próbować usunąć radiator delikatnie obracając.

Kiedyś mi się udało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem