[#1] Ikony do segregacji
Witam Amigowców i pozdrawiam :)

Czy ktoś widział gdzieś, bądź posiada ikony do workbencha z numerami lat? Wczoraj przysiadłem do Iconiana i zrobiłem coś takiego:

Lubię mieć zbiory chronologicznie, lub przynajmniej wiedzieć, kiedy coś powstało. Trochę biednie te ikony wyszły, bo nie mam doświadczenia w takich sprawach dlatego pytam tu, czy ktoś się nie spotkał z takimi ikonkami.
1
[#2] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #1

Wątpię, żeby istniały. Ja zrobiłbym mniejsze numery lat i dosunąłbym je do prawej strony - tak, żeby uchwyt na środku szuflady nie zniknął. Ewentualnie przesunąłbym uchwyt wyraźnie na lewo - byłoby mniej biednie.

[edit1] To białe na szufladach - ile ma pikseli wysokości?
[edit2] Cyferki 5px wysokości do przerysowania: https://www.dafont.com/5x5-pixel.font

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2021 12:10:11 przez Cedrat
[#3] Re: Ikony do segregacji

@Cedrat, post #2

Nie orientuję się w iconianie za bardzo jak przesunąć obiekt. Nie zmiebiając czcionki wstawiałem numery lat odpowienio w zamkniętej szufladzie w współrzędnych 16x9 i w otwartej 16x12.
[#4] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #3

Tu nie ma nic do przesuwania, po prostu przerysuj stawiając piksele. Nie potrzebujesz Iconiana, systemowy edytor ikonek wystarczy.

[edit] A nie myślałeś o innym szablonie szuflady? Np. tym, którego używasz w panelu na dole? Masz straszny miszmasz na pulpicie.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2021 12:13:29 przez Cedrat
[#5] Re: Ikony do segregacji

@Cedrat, post #4

Kiedyś ściągłem te ikonki z Aminetu ale jakoś dziwnie kolory mi gubiły w systemie i chciałem spróbować najprostszych
[#6] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #5

Przy nieco bardziej skomplikowanych dobrze jest użyć FullPalette do zablokowania kolorów. Ewentualnie zdecydować się na StandardMagicWB - w ustawieniach Workbencha (czy palety, nie pamiętam) jest możliwość zablokowania używanych przez nie kolorów, i nie potrzeba zewnętrznych patchy.
[#7] Re: Ikony do segregacji

@Cedrat, post #6

No właśnie już poblokowane mam. A co do standardowego edytora ikon to właśnie go oglądam ale on nie ma opcji wpisywania tekstu do ikony. Jedynie faktyczbie mogę przerysować uchwyt szufladki
[#8] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #7

Ja bym przerysowywał numerki piksel po pikselu, a nie używał systemowych czcionek - one będą za duże.
[#9] Re: Ikony do segregacji

@Cedrat, post #8

Przerysowałem.
W edytorze ikon poprzesuwałem uchwyty szuflad i zrobiłem po dwa po bokach. W Iconianie dodałem w najmniejszej możliwej czcionce numery. Taki efekt wyszedł:
[#10] Re: Ikony do segregacji

@Cedrat, post #8

...a ja bym zaczął od ustawienia właściwego aspect ratio na wyświetlaczu ;)

Personal Paintem nie da się tego zrobić?
[#11] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #9

Po co aż dwa? Jeden uvhwyt, i jeden napis. Obecnie jest za ciasno :)

I przedmówca ma rację co do aspect ratio - to są ikonki dla rozdzielczości typu 640x256, w/g mnie lepiej byłoby użyć czegoś o bardziej odpowiednich do Twojego ekranu proporcjach.
[#12] Re: Ikony do segregacji

@Cedrat, post #11

GlowIcons? Powoli odnajduję się w Iconianie. Już wiem jak powiększyć obrazek żeby sobie łatwiej pikselki łapać.
[#13] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #12

Cokolwiek ci się podoba, ma w miarę szeroki wybór ikon, i czujesz się na siłach, żeby dorysować czego ci brakuje (albo przerysować z innych ikon).
[#14] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #1

Widzę, że korzystasz również z GlowIcons. Dlaczego męczysz się w Iconianie? Ja wieki temu porzuciłem ten zbugowany program na rzecz Personal Painta.
[#15] Re: Ikony do segregacji

@Ponki1986, post #14

A da się w PPaint zapisać obrazek jako ikonę?
No i kiedyś próbowałem coś w tym robić, lecz nie wiedziałem jak zmniejszyć rozmiar obrazka. Chyba, że to był DeluxePaint. Już nie pamiętam szczerze mówiąc :) Iconian wydaje mi się być w miarę prostym narzędziem, który jestem w stanie ogarnąć. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2021 13:43:55 przez tukinem
[#16] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #15

Personal Paint posiada własne biblioteki do zapisywania obrazów, lub wycinków (brushy) w różnych formatach graficznych, w tym również jako ikonki. Gdy po wycięciu wycinka wybierzesz z górnej belki (RBM) opcję jego zapisu, to w otwartym oknie, po prawej stronie masz dostępne możliwe formaty w tym Icon. Gdy go zaznaczysz to później aktywny stanie się przycisk zmiany opcji, gdzie zaznaczasz czy chcesz zapisać ikonkę jako zwykłą lub w standardzie New/GlowIcons, zapisać oba stany ikonki, czy tylko pierwszą.
[#17] Re: Ikony do segregacji

@Ponki1986, post #16

U mnie przy zapisywaniu jest tylko ILBM, GIF, PCX, CRYPT i C. Chyba mam zbyt starą wersję PPainta :/
[#18] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #17

[#19] Re: Ikony do segregacji

@Ponki1986, post #18

Nie działa mi ta łatka. Mam PPaint v2 i wersję 2014, która już posiada obsługę ikon, jednak jakoś nie przemawia to do mnie. Nie umiem wybierać pomiędzy klikniętą ikoną, a nie klikniętą. Po drugie chciałem sobie wczytać ikonkę, jednak program nie potrafi wczytać pliku .info.

Co do opcji zapisywania samych ikon to też niezbyt wiele jest do wyboru:
[#20] Re: Ikony do segregacji

@Ponki1986, post #18

A jeszcze pytanie odnośnie przezroczystości ikon. Iconian pewnie tego nie posiada ale ppaint ma może kanał alfa? A może lepszy będzie DeluxePaint? W którymś temacie pisali o ArtEffect lecz niestety nie posiadam tego programiku. Ktoś by mógł się podzielić lub wysłać link?
[#21] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #20

To może prościej. Jak poprawić takie ikonki jak ta niebieska?

Jest jakiś prosty sposób? W Iconianie nie ma chyba takiej opcji. W systemowym edytorze ikon tymbardziej.
[#22] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #20

1. Nie chcę Cię namawiać do nielegalnych działań, ale jak byś poszukał w internecie, choćby na hostingu z gryzoniem, to znajdziesz nowszą wersję PPainta. Ewentualnie popytaj, czy ktoś posiada płytki MACD, gdzie wielokrotnie zamieszczony był ten program. Owszem w DeluxPaincie również mógłbyś narysować sobie ikonki, ale ten nie ma możliwości zapisu do formatu docelowego, bo tylko do IFF ILBM.

2. W ikonkach zawsze kolor 0 jest przezroczysty, czy to zwykłe ikonki, MagicWB lub New/GlowIcons, więc nie jest na WB wyświetlany. W tym przypadku nie ma też mowy o kanale Alpha, którego PPaint nie obsługuje, ponieważ pracuje maksymalnie w 8 bitach (256 kolorów). Natomiast kanał Alpha to 32 bity (24 bity czyli 16777216 kolorów + 8 bitów mogących określić stopień przezroczystości). Z kanału Alpha korzystają ikony PNG i 32-bitowe Glow w OS4.x, 3.x również potrafi je wyświetlić, ale potrzebna jest łatka PowerIcons lub najnowsza wersja icon.library. Oczywiście im więcej bajerów, tym więcej potrzeba pamięci graficzne. Co do ArtEffect to zapytaj na forum użytkownika don_rafito, który robi w nim ciekawe zestawy ikon z wykorzystaniem kanału Alpha.

3. Dwustanowe ikonk w PPaincie to bardzo prosta sprawa. Wyobraź sobie dwa kwadraty lub prostokąty o identycznych rozmiarach bezpośrednio ustawione jeden nad drugim. Przy czym dolna krawędź tego górnego jest zarazem górną krawędzią tego dolnego. W obu rysujesz swoją ikonkę, u góry jako normalną, u dołu jako klikniętą. Następnie wycinasz razem ich zawartość z pominięciem zewnętrznych krawędzi, ale razem z środkową linią oddzielającą i zapisujesz jako typ pliku Icon. Najpierw musisz jednak sprawdzić czy w opcjach masz zaznaczoną opcję BOOTH, co oznacza że zapisujesz oba stany ikonki. Najprościej zaznaczenie tej opcji dzieli wycinek na pół z usunięciem środkowej linii oddzielającej. Gdybyś chciał zapisy tylko jednostanową ikonkę to twój wycinek musiałby zawierać zawartość tylko jednego kwadratu, lub prostokątu o których pisałem wyżej, bez krawędzi, oraz przy zapisie musiała by być odznaczona opcja BOOTH.
[#23] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #21

W tym przypadku wygląda to jak ikonka typu Glow, ale w trakcie zapisu została zapisana jako zwykła, korzystająca z palety Workbencha. Czyli że nie następuje przekolorowanie, z którego korzystają ikonki New/Glow lub PNG. Jedyny sposób aby ją naprawić, to wczytać ja do PPainta, choć możliwe że w Iconianie też dało by radę, i ją przekolorować zmieniając wartości kolorów na poprawne. Następnie ponownie zapisać ikonkę do formatu zachowującego wartości kolorów, czyli np. New/Glow lub PNG. Czyli, że przykładowo standardowe ikonki z OS 1.0 - 3.1, lub MagicWB wyglądają dobrze tylko w tedy, gdy w Workbenchu mamy ustawioną zgodną z nimi paletę.
[#24] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #19

Jeszcze jedno. Aby w PPaincie wczytać ikonkę to musisz ręcznie podać nazwę, lub uzupełnić ją o .info, tutaj też zadziała opcja BOTH. Jeżeli będzie zaznaczoną to wczytane zostaną oba stany ikony, bezpośrednio umieszczone jeden nad drugim i oddzielone poziomą linią o której pisałem dwa wątki wyżej. Jeżeli odznaczysz BOTH to zostanie wczytany tylko pierwszy obrazek. Chyba nie muszę tłumaczyć, że w opcjach oprócz BOTH jest jeszcze kilka innych. Ale z załączonego przez Ciebie graba widzę, za masz naprawdę starą wersję, która nie ma możliwości zapisywania New/GlowIcons.

PS. Wyżej się machałem i wpisałem BOOTH zamiast BOTH.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2021 10:30:43 przez Ponki1986

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2021 10:31:34 przez Ponki1986
[#25] Re: Ikony do segregacji

@Ponki1986, post #24

Jak narysowałe sobie w PPaincie ikonkę folderu takiego na wzór windows to po zapisie wyszedł niebieski w systemie :) a pracowałem z paletą 8 kolorów. Jeszcze dużo się muszę nauczyć chcociaż te palety kolorów są ciężkie do ogarnięcia.
A wracając do Iconiana do jest opcja z przezroczystym kolorem nr zero? Ciekawe jak go wgrać. Tak byłoby mi najłatwiej.
[#26] Re: Ikony do segregacji

@tukinem, post #25

W takim przypadku musiałeś zapisać ikonkę jako zwykłą zamiast New/Glow. Samo ustawienie palety tylko na 8 kolorów nie rozwiąże Ci problemu, musiał byś jeszcze pobrać paletę z Workbencha. Jeżeli masz WB maksymalnie w 256 kolorach to wystarczy zrobić zrzut ekranu, PPaint ma taką opcję. W tedy korzystasz z pierwszych ośmiu kolorów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem