[#1]
Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików
Cześć
Jakiś czas temu kupiłem sobie na ebayu kartę WiFi do Amigi. Nie jest to chyba żaden powszechny model - Compu Shack WAVEline (załączam zdjęcia).
Karta została przeflashowana i wspiera WPA2. Generalnie karta działa - tyle mogę o niej powiedzieć. Problemem jest to, że przy podbieraniu większej ilości danych cały system się zamraża. Nie jest to guru czy samoistny reset, tylko po prostu wszystko, łącznie z kursorem się zawiesza. Wtedy muszę zresetować system z klawiatury. Co ciekawe aby się zresetował muszę trzymać CTRL+A+A przez jakieś 10 sekund. Przy krótkim wciśnięciu system nie łapie.
Jeśli chodzi o pobierane dane to sposób pobierania jest nieistotny (download przez IBrowse lub AmiTradeCenter potrafią tak samo zawiesić kompa). Raz zdarzyła mi się zwiecha przy zwykłym pobieraniu strony przez IBrowse, chociaż zwykle przeglądanie stron jest dość stabilne.
Oczywiście mam w SS CardReset a po nim CardPatch. Jeśli chodzi o oprogramowanie to używam RoadShow (pełna wersja) oraz prism2 (korzystałem z wersji 2.6 i najnowszej 2.7). Jeśli chodzi podłączanie się do Internetu to w User-Startup mam uruchamiany NetworkManager, a później po starcie systemu uruchamiam sobie AddNetInterfaces.
Jeśli chodzi o konfigurację sprzętu to testowałem na dwóch configach:
Amiga 1200 3.1.4 + ACA 1233n + IndivisionAGA MK2 (Multiscan)
Amiga 1200 3.2 + Vampire A1200 V2 + Indivision MK3 (RTG)
Zasilacz A-Power, więc jest zapas mocy (https://amigastore.eu/683-a-power-hq-power-supply-for-amiga-5005006001200.html)
Przy obu konfiguracjach system się zawieszał. Systemy to praktycznie golasy. Nie ma poinstalowanych żadnych łat, haków itp. Jeśli chodzi o objawy - to przy transferze danych po prostu losowo następuje zwiecha. Zwykle im większy plik tym łatwiej się naciąć. Dzieje się to w jakichś 2/3 przypadków przy pobieraniu pliku wielkości 1MB. Czasem mam szczęście i da się pobrać pliki o wielkości 1-2MB, a czasem nie da rady pobrać nawet małych plików (np. 200kB). Przeszukałem forum i w sumie nic ciekawego nie znalazłem. Co mogę zrobić jeszcze aby zdiagnozować problem?