[#1] Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików
Cześć

Jakiś czas temu kupiłem sobie na ebayu kartę WiFi do Amigi. Nie jest to chyba żaden powszechny model - Compu Shack WAVEline (załączam zdjęcia).

Karta została przeflashowana i wspiera WPA2. Generalnie karta działa - tyle mogę o niej powiedzieć. Problemem jest to, że przy podbieraniu większej ilości danych cały system się zamraża. Nie jest to guru czy samoistny reset, tylko po prostu wszystko, łącznie z kursorem się zawiesza. Wtedy muszę zresetować system z klawiatury. Co ciekawe aby się zresetował muszę trzymać CTRL+A+A przez jakieś 10 sekund. Przy krótkim wciśnięciu system nie łapie.

Jeśli chodzi o pobierane dane to sposób pobierania jest nieistotny (download przez IBrowse lub AmiTradeCenter potrafią tak samo zawiesić kompa). Raz zdarzyła mi się zwiecha przy zwykłym pobieraniu strony przez IBrowse, chociaż zwykle przeglądanie stron jest dość stabilne.

Oczywiście mam w SS CardReset a po nim CardPatch. Jeśli chodzi o oprogramowanie to używam RoadShow (pełna wersja) oraz prism2 (korzystałem z wersji 2.6 i najnowszej 2.7). Jeśli chodzi podłączanie się do Internetu to w User-Startup mam uruchamiany NetworkManager, a później po starcie systemu uruchamiam sobie AddNetInterfaces.

Jeśli chodzi o konfigurację sprzętu to testowałem na dwóch configach:
Amiga 1200 3.1.4 + ACA 1233n + IndivisionAGA MK2 (Multiscan)
Amiga 1200 3.2 + Vampire A1200 V2 + Indivision MK3 (RTG)
Zasilacz A-Power, więc jest zapas mocy (https://amigastore.eu/683-a-power-hq-power-supply-for-amiga-5005006001200.html)

Przy obu konfiguracjach system się zawieszał. Systemy to praktycznie golasy. Nie ma poinstalowanych żadnych łat, haków itp. Jeśli chodzi o objawy - to przy transferze danych po prostu losowo następuje zwiecha. Zwykle im większy plik tym łatwiej się naciąć. Dzieje się to w jakichś 2/3 przypadków przy pobieraniu pliku wielkości 1MB. Czasem mam szczęście i da się pobrać pliki o wielkości 1-2MB, a czasem nie da rady pobrać nawet małych plików (np. 200kB). Przeszukałem forum i w sumie nic ciekawego nie znalazłem. Co mogę zrobić jeszcze aby zdiagnozować problem?
[#2] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #1

problemem może być źle ustawiony MAX transfer na dysku twardym (HDD/SD/CF)
[#3] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Stoopi, post #2

Mam ustawiony poprawnie na 0x1FE00 dla wszystkich partycji. Zwiechy następują również przy pobieraniu plików do RAMu.
[#4] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #3

Może jest problem z systemem plików? Moze problem ze zlym ustawieniem szybkosci transferu/komunikacji?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2021 12:52:02 przez Stoopi
[#5] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #1

Mozesz sprobowac zwiekszyc stos do np. 100000 i sprawdzic czy zadziala.
No i jaki blad/guru wyskakiwal? ten sam zawsze?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2021 12:55:51 przez Don_Adan
[#6] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Stoopi, post #4

Mógłbyś rozwinąć?

Testowałem pobieranie na partycjach z PFS3 i FFS - za każdym razem to samo. Problem występuje również przy pobieraniu pliku i zapisywaniu go do pamięci ram.
[#7] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Don_Adan, post #5

Zwiększyłem stack i niestety nadal to samo. Tak jak wspomniałem w pierwszym poście - nie wyskakuje żaden błąd. Po prostu system zostaje zamrożony. Po resecie też nie pojawia się guru meditation ani nic z tych rzeczy.
[#8] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #7

Spróbuj użyć sieci bez szyfrowania.
A ja ściągasz duże pliki po FTP ?
Próbowałeś użyć innego stosu TCP/IP ?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2021 16:21:32 przez Norbert
[#9] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #1

Z takich jeszcze dodatkowych rzeczy które przyszły mi do głowy - uruchomiłem SnoopDOSa i zrobiłem zdjęcia w momencie gdy cały system się zamroził. Za jednym razem miałem dużo szczęścia i pobrałem aż 17MB bez zwiechy.

[#10] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #7

Czyli zamrozenie? Niedoczytalem. To w takim razie za duze uzycie czasu procesora, ale to nie powinno miec miejsce w przypadku Vampira, bo to bardzo szybki procesor ma. Mozesz sprawdzic czy gdzies sie da wielkosc transferu/pakietu przesylanego na raz ustawic, zmien na najmniejszy mozliwy. Jak zadziala to zwiekszaj az do momentu kiedy sie zwiesi. I sobie ustawisz optymalna wartosc.
1
[#11] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #6

niewiem jak inaczej napisać. Szybkośc transmisji/komunikacji z Amigą. Może jest ustawiona za szybko i Amiga nie wyrabia?
[#12] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Norbert, post #8

Spróbuj użyć sieci bez szyfrowania.

Ustawiłem sobie drugi AP bez szyfrowania. Przez chwilę myślałem, że pomogło bo pobrałem 19MB plik bez zawieszenia. Niestety przy kolejnych transferach komputer znów się zawiesił.

A ja ściągasz duże pliki po FTP ?

Nie ma znaczenia czy przez FTP czy HTTP. Pobieram pliki przez IBrowse, AmiTradeCenter a nawet zwykłego wgeta i komputer się wiesza w każdym przypadku (przy szyfrowanej i nieszyfrowanej sieci).

Próbowałeś użyć innego stosu TCP/IP ?

Właśnie przetestowałem MiamiDX. Co ciekawe Miami też wiesza komputer, ale w nieco inny sposób. Mianowicie gdy następuje zwiecha to mruga dioda power (tak jak przy guru meditation) i komputer restartuje się samoistnie. Po resecie jednak nie wyskakuje czerwona ramka guru z opisem błędu. Po prostu system ładuje się od zera.

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2021 19:17:07 przez Lorak
[#13] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Stoopi, post #11

Tak jak pisałem wcześniej - Maxtransfer mam ustawiony na poprawną warość. Sama karta pobiera jakieś 200kB/s więc Amiga powinna spokojnie móc to zapisać. Zawiechy następują nawet przy pobieraniu pliku bezpośrednio do RAMu więc wydaje mi się, że system plików to trochę ślepa uliczka.
[#14] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #13

Nie chodzi o maxtransfer dysku bo wtedy dane sa uszkodzone ale o max transfer transmisji przez ta karte. Cos jak baudrate w modemach telefonicznych, gdzie dla A500 to bylo maks 57600, z tego co pamietam. Tak jakby Amiga nie nadazala z odbiorem danych z netu.
1
[#15] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #13

A może problemem jest kick3.1.4 i 3.2?
Masz możliwość przetestowac na kick3.0 , 3.1 ?
[#16] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Don_Adan, post #10

Tak, wydaje mi się że Vampire powinien mieć wystarczający zapas mocy. Przy 030/40MHz objawy były takie same.

Znalazłem taki pliczek: SYS:Prefs/Env-Archive/SANA2/sdnet.config a w nim taką konfigurację:

TIMER=7000 SPISPEED=2 MTU=1492

Eksperymentowałem z różnymi wartościami, zmniejszyłem MTU do 500 i problem dalej występował. Testowałem też SPISPEED=1 i TIMER=5000 - nadal to samo. Swoją drogą te wartości zmieniałem w ciemno. O ile wiem co kontroluje MTU o tyle 2 pozostałe parametry są zagadką. Nie mogę nigdzie znaleźć żadnego configuration reference dla tego pliku. W ogóle to chyba jest konfig od Vampirowego ethernet device więc w sumie nic one nie kontrolują w przypadku karty PCMCIA.

Masz jakiś pomysł gdzie można znaleźć jakieś ustawienia dla karty prism2.device?
[#17] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Don_Adan, post #14

Ok, teraz rozumiem. Nie jetem pewien gdzie (i czy) można kontrolować ten parametr dla prism2.device. Masz może jakiś pomysł?
[#18] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #17

Skoro zmiana MTU na najmniejsza wartosc nie pomogla to nie wiem za bardzo co mogloby pomoc. Moze zmiana priorytetu prism2.device na nizszy, ale to musialbys znalezc gdzie to jest, i wyedytowac recznie. Pozniej reset, zeby sie znowu wczytal sterownik do pamieci.
[#19] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Don_Adan, post #18

Sprawdziłbym czy na innej karcie dzieją się takie "cuda" wyłączając chwilowo (o ile to możliwe) wszystkie zabezpieczenia sieci bezprzewodowej.
[#20] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Lorak, post #17

Ciekawy czy NetworkSnooper cos pokaże i pomoże?
[#21] Re: Amiga + PCMCIA WiFi - zwiechy systemu przy pobieraniu większych plików

@Norbert, post #15

Mógłbym wgrać na Vampira kick 3.1 albo 3.0, z tym że musiałbym wtedy od nowa postawić system. Wolałbym jednak postawić najpierw na diagnostykę jakimiś narzędziami jeśli to możliwe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem