[#1] Jak przesunąć RDB
Jak przesunąć RDB w dysku bo nie mogę sobie zrobić partycji pod WinUAE. I na jaka cyfrę ustawić bo słyszałem coś że na 0 trzeba.
[#2] Re: Jak przesunąć RDB

@Roszak, post #1

Chyba cos pokreciles. Z tego co pamietam to przesuwanie RDB bylo konieczne tylko wtedy gdzy HD mial byc uzywany pod PC i pod Amiga. Wtedy potrzebne bylo przesuniecie amigowego DB wglab dysku (cos mi sie tam kolacze ze max. byl blok 16 czy jakos tak).
Do takich operacji uzyj np. HDToolboxa. - opcja zaznaczona chyba jako blok 0 czy jakos tak.

[#3] Re: Jak przesunąć RDB

@Roszak, post #1

Lepiej wogóle nie twórz RDB na dysku pecetowym (z MBR), może to spowodować poważne komplikacje (nawet jeśli RDB jest przesunięte).
Stwórz zwykły wpis do MBR (partycję pecetową primary) dla UAE. Oznacz tą partycję identyfikatorem (ID) amithlonowym - ID można zmieniać bardziej zaawansowanymi programami do partycjonowania (np. linuksowy fdisk). Pod UAE taka partycja będzie widoczna jako osobny dysk (a przynajmniej pod Windą XP tak jest). Wtedy na tej partycji widzianej jako dysk pod UAE zakładasz amigowe partycje bez przesuwania RDB.
[#4] Re: Jak przesunąć RDB

@Mario, post #3

Posłuchajcie mam dysk 3.5 cala i jest on wykrywany w WinXP i działa normalnie, w WinUAE tez jest wykrywany ale jak włączam HDToolBox to go nie wykrywa i nie mogę go podzielić na partycje. Tu: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=9&i=1177&t=1000&ostatnie=1 koleś pisał że przesuniecie RDB mu pomogło.
PS. Wszystko robie według tego: http://valwit.net/uaehd.html
Typek napisał coś takiego

Ziemniak napisał:

Po długich bojach - problem rozwiązany. Okazało się że RDB było przesunięte na blok 4 (standartowo na 0) i z tego powodu winUAE nie widziało partycji, a i win Xp zachowywał się w stosunku do tego dysku trochę dziwnie

Ostatnia modyfikacja: 08.09.07 16:04
[#5] Re: Jak przesunąć RDB

@Roszak, post #4

Z przesuniętym RDB WinUAE też sobie radzi. Ja mam tak sformatowaną kartę CompactFlash i emulator ją bez problemu rozpoznaje. Używam adaptera PCMCIA. Z dyskami powinno być podobnie.
Poza tym jest to kwestia AmigaOS a nie WinUAE. Po prostu RDB nie musi zaczynać się od 0 sektora dysku.

Upewnij się czy na pewno zmieniłeś scsi.device na uaehf.device w tooltypach ikony.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.07 16:26
[#6] Re: Jak przesunąć RDB

@ppill, post #5

Zmieniłem na uaehf.device ale to nie pomaga a do tego teraz po zmianie WinUAE na nowa wersje przy próbie dodania dysku w WinUAE wyskakuje mi coś takiego: http://images13.fotosik.pl/76/3274c7007db0dfd2.jpg
PS. Pomóżcie mi prosze bo inaczej sie załamię
[#7] Re: Jak przesunąć RDB

@Roszak, post #6

Uruchamiałeś WinUAE z wiersza poleceń z parametrem -disableharddrivesafetycheck ?
[#8] Re: Jak przesunąć RDB

@ppill, post #7

Nie ale dopisałem to do elementu docelowego
[#9] Re: Jak przesunąć RDB

@Roszak, post #8

Ale moment. Co właściwie chcesz zrobić?
Masz dysk, który jest już calusieńki zpartycjonowany i jest na nim Winda? To gdzie wsadzić partycję na AmigaOS?
A może chcesz cały dysk przeznaczyć na partycje amigowe - po co wtedy MBR i przesuwanie RDB?

Przesunięte RDB działa z WinUAE bez problemów (przez 2 lata takowego używałem).
Ogólnie aby przesunąć RDB także trzeba mieć gdzie je przesunąć, więc pierwsza partycja musi zaczynać się trochę dalej.
RDB na zerze zabije MBR (pecetowy układ partycji). MBR zawsze musi być na początku, RDB nie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem