[#1] Nagrywanie amigowego sygnału RGB (15kHz) i/lub VGA (31kHz) ze Scandoublera
Na YT jest masa filmów amigowych, zwłaszcza instruktażowych, gdzie autor zazwyczaj prezentuje bezpośrednio ekran swojej Amigi, dorzucając do tego swój komentarz. Podpowiedzcie proszę, jak mógłbym to technicznie zrealizować, jaki dodatkowy sprzęt potrzebuję, żeby nagrać obraz z Amigi na PC lub (co nawet bardziej mnie interesuje) porobić screenshoty (np. ekrany z Diagromu do dokumentacji), nie musząc prymitywnie fotografować ekranu monitora.
Opcja 1: dostępny jedynie amigowy sygnał RGB,
Opcja 2: sygnał VGA ze Scandoublera.
[#2] Re: Nagrywanie amigowego sygnału RGB (15kHz) i/lub VGA (31kHz) ze Scandoublera

@Michciu, post #1

Cześć.
Chyba najtaniej będzie kupić "USB video converter" i podłączyć się złączem cvbs. Jakość niska, ale będzie czytelnie. Ogólnie każdy grabber video da radę.

Ztcw to koledzy mają scandoublery z wyjściem hdmi i taki sygnał nagrywają przez kartę z wejściem hdmi na PC.
Jak trzeba "na szybko" to ja bym i tak zrobił zdjęcie z płaskiego monitora unieruchomionym aparatem.
pozdr
1
[#3] Re: Nagrywanie amigowego sygnału RGB (15kHz) i/lub VGA (31kHz) ze Scandoublera

@Mikrobi, post #2

Dzięki, wydaje mi się, że to urządzenie spełni moje oczekiwania, wejście Component wiadomo szału nie będzie (A500 mono, A600 color), ale mam przejściówke scart-s-video i będzie jeszcze lepiejOK. Biere i będę teścił.

EDIT: właściwie żółte wejście RCA to oczywiście Composite.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2021 17:53:39 przez Michciu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem