[#1] Amiga 600 VGA/RGB buforowany
Witam wszystkich serdecznie. Nie bijcie jak będę pisał głupoty ale kupiłem kilka tygodni temu swoją pierwszą 600. Wcześniej u braci tylko widziałem i grałem parę razy. Ogarniam powoli wszystko ale dużo jeszcze nie wiem. Pierwsze co zrobiłem to wymieniłem ic cxa2075m obraz na złączy rgb jest i jest ładny na złączy RCA jest mało kolorów i sniezy nie wiem czemu ale i tak go nie używam. Żeby nie używać tego długiego gniazda z przelotkami wywaliłem modulator i wstawiłem gniazdo VGA i podlutowalem pod rgb wszystko pięknie śmiga ale na ekranie jest taki delikatny jailbar. Na eBay sprzedają kable buforowane które ten efekt likwidują. Moje pytanie czy posiadacie schemat takiego kabla bo chciałbym zastosować to w swoim wyjściu VGA tak żeby obraz był możliwie najładniejszy. A jak mi ktoś powie czemu wyjście composite jest takie lipne to już uściskam.
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2021 18:54:21 przez grefkow

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2021 18:54:48 przez grefkow

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2021 18:54:55 przez grefkow
[#2] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #1

Jakiego monitora VGA używasz?
Co podłączasz do RCA ?
Kolory możesz sobie "podbić" już w odbiorniku.
[#3] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #1

Skoro zrobiłeś moda z CXA2075M to mamy nadzieję, że zgodnie z instrukcją.
Sprawdzałeś całą ścieżkę sygnału composite? Po drodze masz kondensator C237, filtr E231 i inne "szpargały". Kondensatory mogły wylać i uszkodzić ścieżkę. Samo gniazdo może też sprawiać problemy.
Napewno masz schematy i znaszPCB Explorera

Na eBay sprzedają kable buforowane które ten efekt likwidują. Moje pytanie czy posiadacie schemat takiego kabla bo chciałbym zastosować to w swoim wyjściu VGA tak żeby obraz był możliwie najładniejszy

Może o to chodzi
[#4] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@snifferman, post #3

Uzywam pcb explorer.
Kondensatory wymienione wszystkie.
Drobnicy SMD nie usuwałem gdyż nie jestem pewny czy powinienem ten tutorial z którego korzystałem zakłada operacje na płycie 1200 a ja mam 600
Ale jak ktoś robił 600 z tego manuala i mu działa to poproszę o potwierdzenie a zabiorę się za robotę.
No i najważniejsze pytanie czy warto się bawić w tą modyfikację z układem ls7408n i jaki schemat wybrać ma ktoś sprawdzony ?
[#5] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@Norbert, post #2

Norber
podłączam do monitora lcd komputerowego przez chińskie pudełeczko rca2vga .
[#6] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #5

Przypomniało mi się że sprawdzając rca to podłączyłem się bezpośrednio pod nogę cxa2075m i efekt był taki sam jak na wyjściu widać ale jakość tragedia !
[#7] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #6

A jak to wygląda na TV CRT ?
Do takiego odbiornika został dostosowany sygnał Composite a nie do monitora lcd komputerowego przez chińskie pudełeczko rca2vga .
[#8] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@Norbert, post #7

A jak to wygląda na TV CRT ?

Jeszcze się nie dorobiłem :) Ale obawiam się że to nie tu leży problem ... Przed wymianą U12 może bym się zastanawiał czy to wina odbiornika ale po wymianie powinno być dobrze. Ale tak jak pisałem wcześniej ten problem to zostawiam sobie na koniec.
Teraz zależy mi na czystym obrazie VGA wykopałem jakiś schemat i zrobiłem projekt płytki żeby wpasować w miejsce modulatora.
Schemat z netu
A tu moja pierwsza płytka
Moja płytka

Zadziała to ?

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2021 12:42:08 przez grefkow

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2021 12:42:53 przez grefkow
[#9] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #4

Drobnicy SMD nie usuwałem gdyż nie jestem pewny czy powinienem ten tutorial z którego korzystałem zakłada operacje na płycie 1200 a ja mam 600

Jakbyś porównał shchematy od A600 i od A1200 to byś domyślił się, że chodzi o odłączenie zewnętrznych filtrów.
W instrukcji jest o tym wzmianka
Remove the old CXA1145M from the Amiga 600 or Amiga 1200 mainboard. You can also remove Z221 and Z222, but we will disable them so it is really not necessary.

Piny 15,16,17,18 układu nie mają być do niczego podłączone.

Ale jak ktoś robił 600 z tego manuala i mu działa to poproszę o potwierdzenie a zabiorę się za robotę.

Potwierdzam, działa

No i najważniejsze pytanie czy warto się bawić w tą modyfikację z układem ls7408n i jaki schemat wybrać ma ktoś sprawdzony ?

Nie wiem, bo się nie bawilem. Zanim zamówisz PCB, to nie lepiej sprawdzić na prototypie? Stopień skomplikowania pozwala na polutowanie tego na pająka

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2021 14:21:47 przez snifferman
[#10] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@snifferman, post #9

Sprawdziłem wszystko.
Wszystko podłączone, drobnica odlutowana wynik bez zmian
link

Pewnie skończy się na pająku ... natomiast ciekawy jestem czy ktoś to już robił wcześniej.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2021 16:21:18 przez grefkow
[#11] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #10

Wywaliłeś R221,R222,C222,R224,R225?

Wlutowałeś 2,61k? Bez niego będzie podobny efekt jak u ciebie.
Solder the 2.61k Ohm resistor between Pin 12 and 17 on the CXA2075M. This will add a Pull-Up so the internal TRAP switch is enabled and the CXA2075M will use the internal Band Pass Filter and Delay Line.

I znalazlem jeszcze jedno info
Great mod. I had an A600 with no composite output due to faulty delay lines, now fixed! The 2.61kOhm resistor seemed to be too much on my Amiga, the internal delay circuits didn’t seem to be engaging. But after dropping down to a 2.2kOhm resistor it works great.

Także sprawdź, czy zmiana na 2,2k coś pomoże

Albo masz coś źle, albo mogło dojść do uszkodzenia układu przez złe podłączenie.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2021 17:08:49 przez snifferman
[#12] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@snifferman, post #11

Też tak myślałem wcześniej i dałem drugi u12 ale bez zmian sprawdzę patent z rezystorem 2.2k może coś się zmieni.
2.61k jest wlutowany oczywiście

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2021 17:33:08 przez grefkow
[#13] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #12

lipa ... po wlutowaniu 2.2k efekt ten sam
[#14] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #13

Dlaczego chcesz używać RCA jeśli obraz po RGB/VGA pięknie śmiga?
[#15] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@Norbert, post #14

Taki jestem zbok ze chce żeby działało nawet jak nie używam.

zawziąłem się i studiuje schemat i widzę że na kwarcu brak ruch który w losowych warunkach (chyba temperatury pcb ch. wie) zaskakuje ale tylko 1,4mhz a nie 4.4. sygnał idzie przez kondensator c242 15pf (pokazuje 0,0001nf czyli jak się nie mylę 0,15pf).
Powiedzcie mi jaki tam powinien być (oryginalny był niebieski - nie wiem czy to ma znaczenie).
Czy tam jest zwykły ceramiczny ?
[#16] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #15

Przy pojemności 15 pF ceramik to w zasadzie jedyna możliwość.
[#17] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@Krashan, post #16

Niby tak ale po co na płycie A600 część kondensatorów smd jest klasyczna a część jakaś niebieska/fioletowa.
[#18] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #17

Panie! "Tanij"... Tanij... cena ważna a nie kolor
[#19] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@snifferman, post #18

Już i tak zamówiłem ale TANIJ to jeden kolor a nie takie bajery kolorowe których nigdzie nie ma :D
[#20] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@grefkow, post #19

Co prawda mam małe doświadczenie w elektronice, ale elementy dobiera się po oznaczeniach/wartościach a nie kolorze obudowy.
Lata 90te miały swoje prawa :D

A uszkodzony U33 lub kwarc 4.433619Mhz może też powodować problemy z kolorem?
U siebie kiedyś wymieniałem U33, ale nie pamiętam jaki był efekt jego uszkodzenia
[#21] Re: Amiga 600 VGA/RGB buforowany

@snifferman, post #20

U33 połączony jest przez c242 do rezonatora więc jak wymienię kondensator dalej będę robić pomiary ale coś czuję że u33 też jest walnięty ale to tylko przypuszczenia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem