[#8]
Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE
@mmarcin2741,
post #7
Z tego co pamiętam, to WB1.3 da się odpalić nawet na kickach 3.x (ale mogę się mylić), ale w efekcie otrzymuje się hybrydę - część rzeczy wygląda jak w 1.3, a część jak w 2.0 i wyższych. Specyficzna estetyka.
Też lubię kolorystykę i ogólny feeling WB1.3, szkoda że później poszli w stronę szarości.
Można używać CDTV-RAM-IDE z kickiem 1.3, problem robi jedynie filesystem. Jak robiłem eksperymenty (dysk przygotowałem pod os 3.1.4, bo innego obecnie nie mam zainstalowanego), to pod 1.3 wyskakiwały jakieś informacje o błędzie w trakcie startu systemu z HDD, jednak po wybraniu "Cancel" system odpalał w końcu WB i wszystko działało dobrze (na ile sprawdziłem). Jak znajdę więcej czasu, to przygotuję sobie dyskietkę konfiguracyjną Oktagona (narzędzia na niej działają pod systemem 1.3) i spróbuję wszystko przygotować pod docelowym systemem (bo najprawdopodobniej robiąc wszystko pod 3.1.4 nie ustawiłem parametrów dysku tak jak wymaga 1.3). Jeśli się uda, to zrobię o tym film :)
Chociaż mam świadomość, że pod 1.3 chodzi bardzo niewiele użytecznego softu użytkowego i instalacja WB 1.3 na HDD to sztuka dla sztuki, aby pokazać, że się da.
Niestety, jak napisałeś, WHDLoad wymaga 2.0+... szkoda, bo pod 1.3 mielibyśmy z WHDLoad fajną klimatyczną platformę do uruchamiania gierek z HDD.
Ostatnia aktualizacja: 24.07.2021 23:28:27 przez wali7