[#1] Film o karcie CDTV-RAM-IDE
Zachęcam do oglądnięcia filmu (mojego autorstwa) o kolejnej karcie do samodzielnego złożenia: CDTV-RAM-IDE.
Jest to karta dla Amig 500, 1000, 2000 i CDTV, rozszerza pamięć Fast o 8 MB, oraz zawiera autobootowalny kontroler IDE, który uruchomi Amigę nawet z kickstartem 1.3 (zalecany wyższy).
https://youtu.be/BlbVFSdqrB8

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2021 22:54:16 przez wali7
5
[#2] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@wali7, post #1

Fajnie opowiadasz o sprzęcie, czuć że masz wiedze i co najważniejsze potrafisz ją przekazać. Chcę więcej filmów!
[#3] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@wali7, post #1

Mam savyne i pamiętam, że można było podłączć
odwrotnie ide i karta przeżyła.
Ale ta karta z filmiku wygląda zacnie.
Czy da się położyć klawiaturę i zamknąć
obudowę, czy też trzeba użyć risera?
No i jaki byłby koszt (w przybliżeniu)
złożenia takiej karty?
[#4] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@mmarcin2741, post #3

Mam taką kartę i da się normalnie zamknąć to wsztsko w obudowie oryginalnej, Jedynym problemem były u mnie dwea kondensatory ktore musiałem wylutować i wlutowac na to miejsce ich mniejsze wersje. Natomiast w drugiej Amidze udało się je po prostu położyć.
[#5] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@Stoopi, post #4

Dobra wiadomość. Kondensatorów ci u nas dostatek szeroki uśmiech
Podejrzewam, że samodzilene złożenie jednej sztuki
byłoby mało ekonomiczne.
[#6] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@Stoopi, post #4

Kurcze, w mojej testowej A500 pasuje bezproblemowo... ale ja w niej wymieniłem kiedyś część kondensatorów (bo były artefakty na ekranie), możliwe, że dałem niższe.... Sprawdzę w innej A500.

PS. sprawdziłem, jedyny kondensator który potencjalnie koliduje to C816 (mówię o rev 6 i 8), ale to jest mały kondensator, do tego ma długie nogi i bez wylutowywania powinien dać się przechylić.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2021 22:17:17 przez wali7
[#7] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@wali7, post #6

Ogromnym plusem tej konstrukcji jest możliwość
bootowania z kickstartu 1.3 Workbench 1.3.3
wygląda genialnie, o wiele lepiej niż szarobure
późniejsze.
Wiem oczywiście, że whdload działa dopiero
od 2.0.
Pytanie, czy na kicku np. 37.300 da się zainsta-
lować workbench 1.3?

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2021 22:45:00 przez mmarcin2741
[#8] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@mmarcin2741, post #7

Z tego co pamiętam, to WB1.3 da się odpalić nawet na kickach 3.x (ale mogę się mylić), ale w efekcie otrzymuje się hybrydę - część rzeczy wygląda jak w 1.3, a część jak w 2.0 i wyższych. Specyficzna estetyka.
Też lubię kolorystykę i ogólny feeling WB1.3, szkoda że później poszli w stronę szarości.
Można używać CDTV-RAM-IDE z kickiem 1.3, problem robi jedynie filesystem. Jak robiłem eksperymenty (dysk przygotowałem pod os 3.1.4, bo innego obecnie nie mam zainstalowanego), to pod 1.3 wyskakiwały jakieś informacje o błędzie w trakcie startu systemu z HDD, jednak po wybraniu "Cancel" system odpalał w końcu WB i wszystko działało dobrze (na ile sprawdziłem). Jak znajdę więcej czasu, to przygotuję sobie dyskietkę konfiguracyjną Oktagona (narzędzia na niej działają pod systemem 1.3) i spróbuję wszystko przygotować pod docelowym systemem (bo najprawdopodobniej robiąc wszystko pod 3.1.4 nie ustawiłem parametrów dysku tak jak wymaga 1.3). Jeśli się uda, to zrobię o tym film :)
Chociaż mam świadomość, że pod 1.3 chodzi bardzo niewiele użytecznego softu użytkowego i instalacja WB 1.3 na HDD to sztuka dla sztuki, aby pokazać, że się da.
Niestety, jak napisałeś, WHDLoad wymaga 2.0+... szkoda, bo pod 1.3 mielibyśmy z WHDLoad fajną klimatyczną platformę do uruchamiania gierek z HDD.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2021 23:28:27 przez wali7
[#9] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@wali7, post #8

Bardzo fajne video. Zresztą jak zawsze. Piotrze, a próbowałeś JST? To taka wczesna wersja WHDLoad.
Wydaje mi się, że działa pod 1.3 - JST
[#10] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@Sir_Lucas, post #9

Dzięki Łukasz. Wypróbuję.
[#11] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@wali7, post #10

Warto zauważyć, że omawiana karta
nie wymaga zasilania do cf, czyli
dysk twardy jest zasilany z gniazda
procesora. Duży plus tej karty.

Kolejna zaleta to taka, że nie jest
potrzebna taśma ide. Jest tam 44pin
złącze takie jak w A600/1200?

W mojej savynie jest standardowe
złącze chyba 40 pin jak do dysku
3.5 cala.
[#12] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@mmarcin2741, post #11

Zasilanie dysku z karty nie jest aż tak dużym plusem, tzn, jeśli chodzi o samą kartę CF, to jeszcze może być, ale już przy dysku talerzowym mogą w pewnych okolicznościach pojawić się problemy z zasilaniem, ponieważ z jakiegoś powodu inżynierowie C= nie podłączyli sobie jednego pinu zasilania i GND do procesora. Ja u siebie dolutowywałem przewody od spodu płyty.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2021 09:12:36 przez san_u
[#13] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@san_u, post #12

Wolisz szum i chrupanie dysku mechanicznego
niż ciszę karty sd/cf?

Ja akurat miałem problem z zasilaniem jak
podłączyłem savyne. Dysk nie działał.
Nie chciałem nic lutować.
Splitter zasilania do stacji dyskietek
ściągnąłem aż z UK.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2021 10:00:23 przez mmarcin2741
[#14] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@mmarcin2741, post #11

W CDTV-RAM-IDE jest złącze 40 pin, zasilanie jest na 20 pinie złącza. Wg specyfikacji tego pinu nie ma (key), jednak w niektórych urządzeniach wykorzystywany jest on jako zasilanie +5V. Większość urządzeń IDE po prostu tego pinu nie ma, więc wyprowadzenie tam zasilania nie niesie niebezpieczeństwa. Na wszelki wypadek jednak zasilanie do tego pinu idzie poprzez bezpiecznik polimerowy (750 mA) minimalizujący możliwość uszkodzenia sprzętu.
Jeśli ktoś się obawia, może wspomnianego bezpiecznika nie montować, wtedy na pinie 20 nie będzie zasilania, a urządzenia IDE trzeba będzie zasilać osobno moleksem.
1
[#15] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@wali7, post #8

Z tego co pamiętam, to WB1.3 da się odpalić nawet na kickach 3.x (ale mogę się mylić), ale w efekcie otrzymuje się hybrydę - część rzeczy wygląda jak w 1.3, a część jak w 2.0 i wyższych. Specyficzna estetyka

Tak jest. Odpaliłem z dyskietki 1.3.3 na romie 2.05 i paleta
kolorów jest pomieszana. Pomarańczowe ramki itp. Nie
dało się na to patrzeć.

WHDLoad wymaga 2.0+

Ja uważam, że poza whdload też jest życie szeroki uśmiech
Masa gier ma swoje instalery a resztę może
załatwić gotek.
Kurczę, Pirates! nie udało mi się nigdy za-
instalować na workbenchu wyższym niż
właśnie 1.3.
Podobnie z It Came From the Desert.
(być może to wina adf-ów, ale sprawzałem
wszystkie)
[#16] Re: Film o karcie CDTV-RAM-IDE

@mmarcin2741, post #13

To normalne, że nie działał, taśma 40pin nie ma w specyfikacji zasilania, tak jak wspomniał kolega, czasami ktoś używa pinu KEY jako zasilania w swoich projektach.

Niektórzy lubią dyski mechaniczne i to chrupanie, szum to tylko w starych rupieciach, transfery na nich też są większe. Ja akurat poprawiałem fabrykę, bo mam turbinę, a więc procesor i karta razem żrą sporo więcej prądu niż 68000.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem