[#1] Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie
Może ktoś z kolegów fachowców od amigi 1200 się wypowie (płyta rewizja 1D4)
Zakupiłem amigę 1200 z adnotacją nie działa stacja dysków. W środku była stacja panasonic z jakimś wylanym kondensatorem z przodu (wymieniłem i wyczyściłem płytkę). Stacja nie miała kabelka do prądu w amidze , więc podłączyłem. Sprawdziłem kilka PEWNYCH DZIAŁAJĄCYCH NA INNYCH AMIGACH dyskietek i tak workbench 1.3.3 od A500 wczytał się wszystko działa , TURICCAN zaczął wczytywać a za chwilę niebieska ramka z napisem amiga DOS czy coś w tym rodzaju i dalej nie czyta. Superfrog uruchomił się normalnie. Ale najciekawsze dzieje się z BLUES BROTHERS , zaczyna wczytywać pierwsza plansza taka jakaś z informacjami producenta się pokazuje , potem trzeba kliknąć żeby wczytało grę no to klikam i po chwili stacja wydaje dzwięk który pierwszy raz słyszę w amidze stacja kręci cały czas bez charakterystycznego "pykania" i po kilkunastu sekundach przestaje i czarny ekran zostaje. Testowałem na innych stacjach działających - i jest dokładnie to samo !

Druga sprawa to dźwięk , który jest dość cichy i trzeszczy , zwłaszcza przy tonach niskich bardziej trzeszczy wręcz basowych brzmień prawie nie słychać. Kondensatory wymieniłem wszystkie w amidze (płytę wyczyściłem , ścieżki gdzie wylał elektrolit sprawdziłem). Zasilacz mam niestety jeden ale z A500 i A600 działa normalnie , poza tym sprawdzałem go i napięcia daje prawidłowe.
[#2] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #1

Odnośnie Floppa to możesz mieć źle taśmę zrobioną, a odnośnie dźwięku, to może uszkodzone są wzmacniacze operacyjne (SMD na płycie).
[#3] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #1

W przypadku BB możesz mieć zepsuta dyskietkę lub wersję która nie działa poprawnie z a1200.
A co do dzwieku, to na płycie jest -12V ?
Wiem że zasilacz go daje, bo nie wspominasz o złym dzięki na a500, a600.
[#4] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #1

Wygląda na uszkodzony zasilacz, brak -12V,
[#5] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@flops, post #4

No nie.
Ten zasilacz działa poprawnie z a500 i a600.
Jest to wspomniane na końcu postu [#1]

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2021 11:49:51 przez Norbert
[#6] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@flops, post #4

Dokładnie, to może być kwestia zasilacza. Kiedyś myślałem, że mam uszkodzony dźwięk w 500-tce. Po podłączeniu innej kostki problemy zniknęły.
[#7] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@flops, post #4

Zasilacz poprawnie działa z amigami 500 dwóch różnych rewizji z amigą 600 też , dżwięk i wszystko w tych amigach jest ok! We wtyczce zasilacza jest na pewno -12V
[#8] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Hubez, post #2

Odnośnie Floppa to możesz mieć źle taśmę zrobioną, a odnośnie dźwięku, to może uszkodzone są wzmacniacze operacyjne (SMD na płycie).

No właśnie to raczej nie taśma bo próbowałem dwie taśmy i trzy stacje dysków
[#9] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #7

To nie chodziło o zasilacz tylko o brak napięcie -12V na płycie głównej.
[#10] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Norbert, post #9

To nie chodziło o zasilacz tylko o brak napięcie -12V na płycie głównej

Słuszna uwaga , będę musiał na płycie posprawdzać ze schematem. Tak sobie myślę czy elektrolit z kondensatorów nie narozrabiał w sensie może gdzieś przeżarło ścieżki , może ktoś coś powiedzieć z doświadczenia co z tym zasilaniem -12V najczęściej się dzieje, są jakieś szczególnie newralgiczne miejsca ?
[#11] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Norbert, post #9

-12V na płycie jest , amiga dalej charczy, trochę już mi brakuje wyobraźni
[#12] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #11

Może nie do końca wyczyszczona płyta po wylewie.
[#13] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Amigo-A1200-040, post #12

Idąc dalej wątkiem tego zasilacza, czy według Was było by możliwe, że ta moja A1200, była by bardziej wrażliwa na zakłócenia z zasilacza niż 500 i 600 ?
[#14] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #13

Ja mimo wszystko podejrzewałbym, że ma to związek z wylaniem kondensatorów i recapem. Miałem A600, w której dźwięk trzeszczał, dodatkowo był też problem z FDD (kondensator(y) na płycie i w samej stacji). Po właściwym recapie wszystko ustąpiło.
[#15] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Jacques, post #14

No tak tylko jak to można zrobić niewłaściwie - jeżeli polaryzacja kondensatorów jest zachowana a nóżki mają styk ze ścieżką?
[#16] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #15

Nie wiem - jakieś uszkodzenia ścieżek, wartości kondków, któreś pominięte?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 14:14:01 przez Jacques
[#17] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #15

Bo ścieżka mogła być już przytrawiona wyciekiem z kondensatorów i ich wymiana mogła doprowadzić do przerwania obwodu.
Bez diagnozy trudno powiedzieć.
Pokaż fotki mobo w hi-res. Okolice gniazda zasilania i kondemsatorów oraz okolice wzmacniacza operacyjnego.
Zasilanie 5v dochodzi do stacji prawidłowe?
1
[#18] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #1

Popraw luty na LF347 jeśli to nic nie da wymien go na nowy
Acha przed wymianą na nowy możesz zdjąć stary poprawić cynę na padach i zalutowac go jeszcze raz czasami to działa
Ale obstawiam że opamp jest walnięty skoro dochodzą napięcia i sciezki nie są uszkodzone
[#19] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Kulamario, post #18

LF347 wymieniłem na nowy - dźwięk lepszy ale nadal coś zakłóca niskie tony, tyle że mniej. Fajnie wszystko chodziło włączam na drugi dzień a tu szary ekran i nie bootuje , świeci się zielona dioda i ani z karty cf ani z fdd nie startuje.
Chyba dam sobie z tym spokój bo już mnie to przerasta.
Jest może w Słupsku lub okolicach jakiś magik co jeszcze by coś z tej płyty zrobił ?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2021 08:57:20 przez Retrofan
[#20] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #15

Wystarczy niedulotowanie nóżek kondensatorów (zimne luty)
[#21] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@Retrofan, post #19

LF347 wymieniłem na nowy - dźwięk lepszy ale nadal coś zakłóca niskie tony

-12V dociera do wzmacniacza?
schemat
PCB Explorer
Daj w końcu zdjęcia płyty
[#22] Re: Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie

@snifferman, post #21

akurat teraz nie ma mam amigi przy sobie to fotki nie zrobię. Tak -12V dociera do wzmacniacza na pewno. Tylko teraz nagle amiga przestała odpalać a odpalała po wymianie wzmacniacza
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem