[#1]
Amiga 1200 dżwięk trzeszczy , fdd dziwnie wczytuje, może ktoś podpowie
Może ktoś z kolegów fachowców od amigi 1200 się wypowie (płyta rewizja 1D4)
Zakupiłem amigę 1200 z adnotacją nie działa stacja dysków. W środku była stacja panasonic z jakimś wylanym kondensatorem z przodu (wymieniłem i wyczyściłem płytkę). Stacja nie miała kabelka do prądu w amidze , więc podłączyłem. Sprawdziłem kilka PEWNYCH DZIAŁAJĄCYCH NA INNYCH AMIGACH dyskietek i tak workbench 1.3.3 od A500 wczytał się wszystko działa , TURICCAN zaczął wczytywać a za chwilę niebieska ramka z napisem amiga DOS czy coś w tym rodzaju i dalej nie czyta. Superfrog uruchomił się normalnie. Ale najciekawsze dzieje się z BLUES BROTHERS , zaczyna wczytywać pierwsza plansza taka jakaś z informacjami producenta się pokazuje , potem trzeba kliknąć żeby wczytało grę no to klikam i po chwili stacja wydaje dzwięk który pierwszy raz słyszę w amidze stacja kręci cały czas bez charakterystycznego "pykania" i po kilkunastu sekundach przestaje i czarny ekran zostaje. Testowałem na innych stacjach działających - i jest dokładnie to samo !
Druga sprawa to dźwięk , który jest dość cichy i trzeszczy , zwłaszcza przy tonach niskich bardziej trzeszczy wręcz basowych brzmień prawie nie słychać. Kondensatory wymieniłem wszystkie w amidze (płytę wyczyściłem , ścieżki gdzie wylał elektrolit sprawdziłem). Zasilacz mam niestety jeden ale z A500 i A600 działa normalnie , poza tym sprawdzałem go i napięcia daje prawidłowe.