[#1] Dokumentacja Minimig dostępna.
Witam, jeśli już było, proszę modów o skasowanie postu.

Na stronie http://home.hetnet.nl/~weeren001/ Denis udostępnił źródła Verilogowe i schematy swojego projektu.

Czy jest ktoś zainteresowany budową Minimig'a ?

[#2] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@mosfet, post #1

Zerknij czasem w Aktualności. Informowaliśmy o tym prawie dwa miesiące temu.

[#3] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@mailman, post #2

Uprzejmie zatem proszę o usuniecie posta.

[#4] Budowa Minimig

@mosfet, post #3

Nie ma potrzeby usuwać. Zadałeś też pytanie, czy ktoś będzie to robił. Może ktoś zechce o tym dyskutować? Zmienimy tylko temat.

[#5] Re: Budowa Minimig

@mailman, post #4

BTW - ktoś się już podjął/zadeklarował do budowy/sprzedaży tego cacka gdy wyjdzie z etapu prototypu?

[#6] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@mosfet, post #1

Wiaderko wody na głowę dla ochłody!!!

Pomysł przedni, jest jednak jedno ale...
Taka samodzielnie zrobiona A500 kosztowałaby kilkaset złotych! Nie sądzę żeby ktoś chciał tyle pieniążków w to wpakować.
[#7] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@*y, post #6

Kolega nie musi mnie uczyć ile kosztują podzespoły. Należę do tych, którzy makietkę Spartana 3 trzymają w szufladzie i kombinują co z nią zrobić ciekawego :) Problem może się zacząć z motką na 3,3V

Kolega ma racje, że cena odstraszy wielu...ale Amiga tania nigdy nie była..a teraz szansa spełnienia marzeń dzieciństwa... Palmtop Amiga :)

[#8] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@mosfet, post #7

1) Wiem, że Amiga nie była i nie jest tanim komputerem!
2) Problem z napięciem??? Wystarczy płytkę zasilić 5V i dać odpowiedni regulator dla SPARTANA i reszty elektroniki (3,3V). A z procesorem w wersji DIP 5V nie ma najmniejszych kłopotów (A500)!

Życzę miłych eksperymentów!!!
[#9] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@mosfet, post #1

Użytkownicy www.amiga.org podjęli się już próby stworzenia Minimiga, tam jest dosyć dużo informacji nt podzespołów i ich cen.
W serwisie jest kilka wątków, np.

http://www.amiga.org/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&topic_id=39358&forum=8[code]

[#10] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@ntx, post #9

Ja już mam płytkę PCB produkcji nusim ltd dostępną na ebay. W przeciągu 2 tygodni zacznę kompletować różne podzespoły.

[#11] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Dzban, post #10

Czekamy na reckę. :]

[#12] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Kokos, post #11

Na razie wlutowałem 4 kondesatory, jeden port ps2 jeden serial i kwarc 4,43.
FPGA zamówię chyba z zagranicy i procesor chyba też.

[#13] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Dzban, post #12

Jak poradzisz sobie z lutowaniem spartana?? Oglądałem ten układ na zdjęciach i chyba klasyczne lutowanie odpada.

Benedykt

[#14] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

W zasadzie tak ale można sobie poradzić lutownicą "kolbową" plus plecionka chyba ze bćdzie w obudowie bga to należy kupić HOT-a już za 200zł można ją dostać lub zaprzyjaźniony warsztat napraw tel.komórkowych .

[#15] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

Lutowanie powierzchniowe - hotairem :) .

Przy odrobinie wprawy można to zrobić nawet opalarką - widziałem ludzi którzy tym przelutowywali rdzenie na kartach graficznych.

[#16] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Grygus, post #15

tylko bez przesady ja jak muszć to pamićci lutuje lut. transformatorową ale bez przesady .
[#17] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

flux + hot air. można też specjalnym grotem do smd + duża ilość odpowiedniego topnika który sprawi, że cyna przepłynie z nóżki na nóżkę i nie będzie zwarcia.

przylutowanie tego spartana to 10 minut roboty, prostata :)

Ostatnia modyfikacja: 30.09.07 18:19
[#18] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@mosfet, post #1

ktoś policzył ile będą kosztować te wszystkie scalaczki??

[#19] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@arti4-92, post #18

FPGA około 100zł proc 40-50zł pic chyba około 30-40zł a pamięcie 2x po 30-40zł i 2 mniejsze koło 15zł

[#20] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@mosfet, post #1

Fajny projekt... niech mi ktos powie dlaczgo Elbox (szacunek!) nie wypusci "nowej" plyty A1200 z Medikiem albo i bez RAZEM na jednej plycie. Niech i bedzie bez romu... a i tak mozna kupic 3.1 za ...$30... wiec dlaczego to taki problem...

Zapewne gosci znaja architekture A1200 lepiej jak wlasne kobiety ;)...

Dajcie nam nowe przyjaciolki! Tak te "stare" nowe - po liftingu ;).

Kreciu

Ps. BLAGAM WAS!!!

PS. Wyobrazcie sobie... "A1200NEW" ;)... Fast ATA on board, Medek, USB, scandoubler, ja juz biore ;). mogla by byc opcja "doczepienia" medka i "advanced" juz z zaczepionym ;). Jak chcie moge wam linie produktow przedstawic :D.
[#21] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Krecik, post #20

Gdyby to bylo takie latwe to pewnie takie klony Amisi bylyby w naszych domach... a tym bardziej, gdyby posiadaly stu procentowa kompatybilnosc... .

[#22] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Lokaty, post #21

Jakby im się chciało to tak a oni wolą dragona nie zrobić.

[#23] Re: Dokumentacja Minimig dostêpna.

@Krecik, post #20

Zróbmy to sami :P Posklejajmy to na poxipol albo hotglue i będzie szatan

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem