[#1]
[A1200] Nie działa myszka i stacja dyskietek?
Cześć.
Po wielu latach w końcu wróciła do mnie A1200

jednak w lekkiej niedyspozycji, otóż nie działa port myszki (?) - nie da się wejść do Boot Menu, nie działa pod WB. Myszka jest nowa i w 100% sprawna, działa bez zarzutu na innej Amidze. Kolejny problem to chyba port stacji dyskietek, fabryczny Panasonic JU-257A516P nie czyta żadnej dyskietki (dyskietki też oryginalne i sprawne), nie świeci się dioda, brak odgłosów wczytywania ale słychać jak stacja "tyka" Dokupiłem od znanego sprzedawcy na Allegro stację Alps która zachowuje się tak samo, nie bardzo wierzę w to że obie są niesprawne, więc problem raczej jest gdzieś indziej. Ja się na hardware nie znam i zanim Amiga powędruje do magika lutownicy chciałbym się upewnić czy przypadkiem nie przegapiłem czegoś trywialnego. Co by tu jeszcze można sprawdzić? Czy podpinając taśmę FDD na odwrót jest bezpieczne?
Mam zew. stację dyskietek z której mogę startować system i np. grę Dune2, ciekawie dzieje się gdy próbuję wystartować z gier NDOS, wtedy wew. stacja jakby ożywa, tzn. zapala się dioda i słychać wczytywanie jednak tylko na chwilę bo następnie Amiga się resetuje.
Zauważyłem też że dość długo pojawia się systemowa animacja dyskietki.
Konfiguracja to A1200 1D4, ROM 3.1, w obudowie Elbox, Fast-ATA.