Cześć jeszcze raz,
- Ponieważ spędziłem jeszcze trochę czasu nad ustawieniami Indivision AGA MK3, postanowiłem napisać ten wątek od nowa, uzupełniając go o więcej informacji.
- Testowałem różne ustawienia na monitorach 60, 75 i 144 Hz. Pod uwagę brałem wielkość ekranu i płynność ruchu.
- Moim zadaniem było znaleźć dla siebie "IDEALNE" lub "PRAWIE IDEALNE" ustawienie tak aby przyjemnie mi się grało w gry.
- W załączniku będą pliki z GOTOWYMI CONFIGAMI o których piszę, które można wczytać i sobie przetestować.
----------------------
Kilka informacji:
----------------------
1.
Używam Indivision AGA MK3 (firmware 1.9) na Amidze 1200.
Aktualny firmware i aplikację do ustawień można pobrać tutaj: http://wiki.icomp.de/wiki/Indivision_AGA_MK3/doc
W tym linku jest także aplikacja do zmiany ustawień naszego Indivision. Są tu też pliki, za pomocą których można zrobić help-disk,
jeśli coś się skaszani i nie będzie obrazu.
2.
Przy okazji: poprosiłem Panów z icomp.de o aktualizację programu do ustawień Indivision.
Ponieważ program daje nam możliwość zapisu naszej konfiguracji do pliku, chciałem aby było możliwe
wczytanie konfiguracji za pomocą jednej komendy bez dodatkowych akcji. Dzięki czemu jeśli jakaś gra wymagałaby jakiś konkretnych
ustawień to można dać komendę zaraz przed uruchomieniem gry lub podpięć ją pod jakąś ikonę lub Menu Tool.
Panowie byli na tyle mili, że zrobili taką aktualizację, na ten moment dostępna jest nieoficjalnie na forum icompu w wersji 1.9.1:
https://forum.icomp.de/index.php?thread/2086-indivision-mk3-can-i-load-and-apply-config-file-without-launching-the-mk3-applic/&postID=18696#post18696
Ale to tylko dla chętnych jak Ktoś potrzebuje, ja uważam, że dzięki temu troszkę się zwiększyła elastyczność tej aplikacji.
3.
Indivision MK3 ma zegar 165 Mhz (standard HDMI 1.0-1.2a)
Co oznacza na przykład że może na spokojnie wyświetlać obraz 800x600 w 100 Hz
ale w w 1280x1024 w 100 Hz już nie da rady.. po co tak? o tym potem już w przykładach..
4.
Do obliczeń "tych dziwnych wartości" dla trybów VGA korzystałem z tego kalkulatora VGA: https://tomverbeure.github.io/video_timings_calculator
Podajemy tu rozdzielność jaką chcemy mieć oraz odświeżanie. Następnie odczytujemy potrzebne wartości z kolumny CTV.
Jeżeli chcemy wydusić więcej z naszego monitora tj. wykorzystać jego maksymalne odświeżanie lub otworzyć rozdzielczość,
których nie ma na predefiniowanej liście Indivision to właśnie wtedy korzystamy z takiego kalkulatora aby mieć te dodatkowe wartości.
5.
Kiedy mamy uruchomioną aplikację Indivision i coś namieszaliśmy, z menu zawsze możemy wybrać "Reset To Defaults", a potem "Save & Apply".
6.
Jeśli masz jakieś swoje wcześniejsze ustawienia, których nie chcesz stracić, możesz je zapisać do pliku opcją z Menu.
7.
TESTY. 99% gier działa w trybie Lowres. Rzadko spotyka się gry które pracują np. w HiresLaced.
Do testowania używam głównie gry SlamTilt ponieważ ma ona bardzo szybki i płynny pionowy scrolling/migotanie
oraz w trakcie gry (multiball) za pomocą HELP/DEL można przełaczać się w tryb Lowres/HiresLaced.
Gra Banshee zaczyna się obrazkiem HiresLaced a potem scroling/migotanie. LethalWeapon poziomy scroling/migotanie.
8.
Zwróć uwagę jaki tryb masz włączony w monitorze. Włącz 4:3 (lub podobny) jak dasz 16:9 to ekran gry będzie rozszerzony.
9.
Każdy ma swoje preferencje. Z wiadomych powodów nie ma co szaleć z rozmiarem monitora ani na siłę powiększać gry,
ja finalnie zostałem bez powiększania na wspomnianym monitorze 22" i używam efektu scanlines (Darken).
No i jedna osoba zauważy płynność lub niepłynność obrazu a druga będzie miała na to wywalone...
Więc każdy i tak ustawia pod siebie...
----------------------------------------------------
Kilka przykładów ustawień, które testowałem:
----------------------------------------------------
USTAWIENIE NR 1.
(800x600 @100Hz, nie powiększane) - dla monitorów >= 100Hz
To jest moje OBECNE ustawienie, które na razie uznaje za "PRAWIE IDEALNE" :)
Żeby zadziałało trzeba mieć monitor obsługujący 100Hz, ja używam HP 22" 144Hz.
PLUSY: superpłynnie w Lowres, zachowane proporcje, statyczne obrazy HiresLaced są OK.
MINUSY: dynamiczna gra w HiresLaced (SlamTilt) powoduje mega drgawki, (ale na krótkie momenty można żyć)
powodem jest włączenie Double Buffer.
KOMENTARZ: można wyłączyć Double Buffer aby pozbyć się mega-drgawek podczas scrolingu
w trybach HiresLaced ale z kolei widoczny będzie wtedy Screen Tearing pośrodku ekranu,
który może być irytujący.
JAK ZROBIĆ SAMEMU:
- Uruchamiany aplikację Indivision AGA MK3
- Zaznaczamy na liście ostatni element tj. "Pre 800x600 PAL" (ten preset jest odpalany podczas gier)
- Klikamy "Copy". Zmieniamy nazwę np. na "My Games Preset". I WAŻNE za pomocą "DOWN" przesuwamy tuż nad "Pre 800x600 PAL",
ponieważ kolejność ma znaczenie na liście. "Pre 800x600 PAL" można ewentualnie wyłączyć (jest wtedy w nawiasie), ale nie trzeba.
Zamiast kopiować "Pre 800x600 PAL" można również go edytować bezpośrednio. Więc jak nam wygodniej.
- Następnie klikamy na "<" przy "VGA Mode"
- Z listy wybieramy gotowy preset "Pre 800x600 100Hz VSync"
- Nie możemy go edytować, więc klikamy "Copy", można zmienić nazwę np. na "My 800x600 100Hz"
- Odznaczamy okienko "VSync" - klikamy "ACCEPT"
- Możemy kliknać "Test/Adjust", aby np. obniżyć całość lub dodać efekt scanline, np. Darken 25%, dodatkowo można ustawić OSDSec na 0
żeby nam się nie pojawiała nakładka Indivision na ekranie.
- Klikamy "Advanced" - zaznaczamy Double Buffer i akceptujemy
- Wreszcie klikamy "Save & Apply" i już jest gotowe.
- ... albo wczytujemy mój GOTOWY config "my_800x600x100hz.conf" za pomocą "OPEN" z menu i klikamy "Save & Apply",
lub od razu za pomocą komendy/skryptu etc. "Indivisionagamk3 SAVEAPPLY nazwa.pliku" (patrz punkt 2.)
USTAWIENIE NR 2.
(1280x1024 @85Hz, powiększane) - dla monitorów >= 85Hz
PLUSY: obraz gry jest teraz większy, bez dystorsji - zajmuje cały pionowy obszar monitora
(jeśli gra korzysta z overscan np. SuperFrog, AB: Tower Assault) kilka pixeli z góry lub z doły zostanie uciętych,
odświeżanie 85Hz + Double Buffer daje bardzo dobrą płynność (ale nie super-płynność)
MINUSY: mimo bardzo dużej płynności nie jest ona idealna co może być widoczne przy scrolach, lekki schodkowy ruch.
Podobnie jak wcześniej dynamiczna gra w HiresLaced (SlamTilt) powoduje mega drgawki, (ale na krótkie momenty można żyć)
KOMENTARZ: Jak wspomniałem w punkcie 3. Indivision MK3 ma zegar 165Mhz.
Aby uzyskać obraz 1280x1024 w 100Hz to tego potrzebny byłby już zegar 185Mhz.. więc trochę brakuje.
Podobnie jak w Ustawieniu 1, można spróbować wyłączyć Double Buffer, będzie płynniej
lecz od czasu do czasu będzie się pojawiał Screen Tearing.
JAK ZROBIĆ SAMEMU:
- Zaznaczamy na liście ostatni element tj. "Pre 800x600 PAL" (ten preset jest odpalany podczas gier)
- Klikamy "Copy". Zmieniamy nazwę np. na "My Games Preset". I WAŻNE za pomocą "DOWN" przesuwamy tuż nad "Pre 800x600 PAL",
ponieważ kolejność ma znaczenie na liście. "Pre 800x600 PAL" można ewentulanie wyłączyć (jest wtedy w nawiasie), ale nie trzeba.
Zamiast kopiować "Pre 800x600 PAL" można również go edytować bezpośrednio. Więc jak nam wygodniej.
- Z listy wybieramy gotowy preset np. "Pre 1280x1024 60Hz VESA"
- Nie możemy go edytować, więc klikamy "Copy", można zmienić nazwę np. na "My 1280x1024 85Hz"
- Za pomocą wspomnianego kalkulatora VGA MODE wpisujemy do niego 1280,1024 i 85Hz i przepisujemy wygenerowane wartości
w odpowiednie okienka, tj.:
Pixel clock: 159500000,
Horizontal Timing - FPorch: 96, SyncLen: 136, BPorch: 232
Vertical Timing - FPorch: 3, SyncLen: 7, BPorch: 44
- Klikamy "ACCEPT"
- Klikamy "Test/Adjust", i ustawiamy ekran: Left 480, Top 20, Width 640, Height 512.
- Dodatkowo można ustawić H i VFilter, Darken np. na 25% i OSDSec na 0 żeby nam się nie pojawiała nakładka Indivision na ekranie.
- ... albo wczytujemy mój GOTOWY config "my_1280x1024x85hz.conf" za pomocą "OPEN" z menu i klikamy "Save & Apply",
lub odrazu za pomocą komendy/skryptu etc. "Indivisionagamk3 SAVEAPPLY nazwa.pliku" (patrz punkt 2.)
USTAWIENIE NR 3.
(800x600 @75Hz, nie powiększane) - dla monitorów >= 75Hz
PLUSY: jeśli mamy akurat monitor obsługujący do 75Hz to można zyskać troszkę płynności więcej.
MINUSY: może lekki schodkowy ruch przy scrolach.
Dynamiczna gra w HiresLaced (SlamTilt) powoduje mega drgawki, (ale na krótkie momenty można żyć)
KOMENTARZ: Możliwe że przy ustawieniu na 75Hz monitor będzie gubił obraz, wtedy można przeliczyć
parametry VGA Mode dla np. 74Hz. Podobnie jak w Ustawieniu 1, można spróbować wyłączyć Double Buffer, będzie płynniej
lecz od czasu do czasu będzie się pojawiał Screen Tearing.
JAK ZROBIĆ SAMEMU:
ponieważ kolejność ma znaczenie na liście. "Pre 800x600 PAL" można ewentulanie wyłączyć (jest wtedy w nawiasie), ale nie trzeba.
- Z listy wybieramy gotowy preset np. "Pre 800x600 72Hz VESA"
- Nie możemy go edytować, więc klikamy "Copy", można zmienić nazwę np. na "My 800x600 75Hz"
- Za pomocą wspomnianego kalkulatora VGA MODE wpisujemy do niego 1280,1024 i 85Hz i przepisujemy wygenerowane wartości
w odpowiednie okienka, tj.:
Pixel clock: 49000000,
Horizontal Timing - FPorch: 40, SyncLen: 80, BPorch: 120
Vertical Timing - FPorch: 3, SyncLen: 4, BPorch: 22
- Klikamy "ACCEPT"
- Klikamy "Test/Adjust", i ustawiamy ekran: Left 480, Top 20, Width 640, Height 512.
- Dodatkowo można ustawić H i VFilter, Darken np. na 25% i OSDSec na 0 żeby nam się nie pojawiała nakładka Indivision na ekranie.
- ... albo wczytujemy mój GOTOWY config "my_800x600x75hz.conf" za pomocą "OPEN" z menu i klikamy "Save & Apply",
lub odrazu za pomocą komendy/skryptu etc. "Indivisionagamk3 SAVEAPPLY nazwa.pliku" (patrz punkt 2.)
USTAWIENIE NR 4.
(1280x1024 @60Hz, powiększane) - dla monitorów >= 60Hz
PLUSY: działa, obraz gry jest teraz większy, bez dystorsji - zajmuje cały pionowy obszar monitora
(jesli gra korzysta z overscan np. SuperFrog, AB: Tower Assault) kilka pixeli z góry lub z doły zostanie uciętych,
MINUSY: zauważalny schodkowy ruch przy scrolach. Dynamiczna gra w HiresLaced już tak nie szarpie,
bo Double Buffer jest wyłączony.
KOMENTARZ: Z racji prawie żadnej różnicy między włączonym a wyłączonym Double Buffer, można go wyłączyć.
Dynamiczna gra w HiresLaced już tak nie szarpie.
JAK ZROBIĆ SAMEMU:
- Z listy wybieramy gotowy preset np. "Pre 1280x1024 60Hz VESA"
- Nie możemy go edytować, więc klikamy "Copy", można zmienić nazwę np. na "My 1280x1024 60Hz"
- Klikamy "ACCEPT"
- Klikamy "Test/Adjust" i ustawiamy ekran: Left 480, Top 20, Width 640, Height 512.
Dodatkowo można dodać efekt scanline, np. Darken 25%, lub można ustawić OSDSec na 0 żeby nam się nie pojawiała nakładka Indivision na ekranie.
- ... albo wczytujemy mój GOTOWY config "my_1280x1024x60hz.conf" za pomocą "OPEN" z menu i klikamy "Save & Apply",
USTAWIENIE NR 5.
(800x600 Auto+VSync, nie powiększane) - dla monitorów ???
PLUSY: to ustawienie jest ciekawe, również daje super-płynny scroll jak Ustawienie 1
MINUSY: proporcje obrazu są nieco zaburzone (obraz trochę chudszy). W zależności od monitora
podczas przełączania Lowres/HiresLaced (jak w SlamTilt multiball) może być chwila przerwy.
Szarpanie podczas szybkiego ruchu w HiresLaced jest mniejsze bo nie ma włączonego Double Buffer.
JAK ZROBIĆ SAMEMU:
- Z listy wybieramy gotowy preset "Pre 800x600 Auto+VSync"
- Klikamy "Test/Adjust". Ekran prawdopodobnie nam zgaśnie - naciskamy klawisz "r". Ekran powinien się pojawić. Dajemy OK.
- Klikamy "ACCEPT"
- Możemy kliknać "Test/Adjust", aby np. obniżyć całość lub dodać efekt scanline, np. Darken 25%, dodatkowo można ustawić OSDSec na 0 żeby nam się nie pojawiała nakładka Indivision na ekranie.
- ... albo wczytujemy mój GOTOWY config "my_800x600xautoxvsync.conf" za pomocą "OPEN" z menu i klikamy "Save & Apply",
USTAWIENIE NR 6.
(800x600 @72Hz) - DOMYŚLNE - dla monitorów ???
PLUSY: działa
MINUSY: zauważalny schodkowy ruch przy scrolach. Domyślnie nie jest tu włączony Double Buffer,
więc nie ma takiego szarpania przy dynamicznej grze w HiresLaced.
KOMENTARZ: To ustawienie jest włączone jako domyślne. Czyli przy pierwszym użyciu lub
po kliknięciu "Reset To Defaults". Co ciekawe niby jest 72Hz ale działa na zwykłych monitorach 60Hz,
Nie wiem do końca dlaczego - może ze względu na mniejszą rozdzielczość czyli 800x600 i dlatego monitor
daje radę.
JAK ZROBIĆ SAMEMU:
- domyślne ustawienie, np. "Reset To Defaults" i "Save & Apply"
-------------------------------------------
---- Paczka z gotowymi configami ----
-------------------------------------------
UWAGA!
Jeśli monitor nie odświeża w 100Hz to nie ładujmy mu konfigu 100Hz, żeby go nie uszkodzić.
Bawisz się na własną odpowiedzialność

Choć ja osobiście mimo wielu testów na różnych monitorach niczego nie zepsułem
Ostatnia aktualizacja: 09.09.2021 03:08:22 przez mateusz_s