[#1] Osprzęt podpinany do clockportu?
Cześć

Tak lukam na amikit.com i widzę kilka fajnych dupereli podpinanych do clockportu... znaczy jak?
No i czy podpięcie jednego eliminuje podpięcie kolejnych?

Dzięki!

[#2] Re: Osprzêt podpinany do clockportu?

@Rembrand, post #1

jeżeli dane urządzenie jest "przelotowe" to można podpiąć kilka, ale jeżeli niejest "przelotowe"(tak jak delfina lite i subway) to nici z tego
[#3] Re: Osprzêt podpinany do clockportu?

@Rembrand, post #1

Sloty zorro4 maja 4 clockportów więc jeśli ktoś je ma to nie ma problemu z podpięciem kilku nie przelotowych urządzeń .

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 14.09.07 14:27
[#4] Re: Osprzêt podpinany do clockportu?

@Rembrand, post #1

Pojawił się swego czasu rozgałęziacz do portu zegara (4x). Wtedy można podłączyć kilka urządzeń. Sam szukam takiego rozwiazania, gdyż mam Delfinę i Subwaya (oba są niestety nie przelotowe), a chcę wszystko zmieścić w desktopie. Kiedyś poruszałem ten problem na forum, ale poza tym rozgałęziaczem innych pomysłów nie było. Tylko gdzie go kupić? W Vesalii jest taki rozgałęziacz, ale do Amigi 500 (pod procesor), więc do Amigi 1200 się nie nadaje.

[#5] Re: Osprzêt podpinany do clockportu?

@AS, post #4

a to jest jakis bardziej skomplikowany uklad czy "pare kabelkow i drucikow" ? bo mozna by samemu taki wykonac

[#6] Re: Osprzêt podpinany do clockportu?

@Banderas, post #5

w wspominanym temacie byla fotka takowego użądzonka, tam był jakiś jeden scalaczek na płytce i 4 porty:), podejżewam że samemu można se to zrobic. Ale jak...
[#7] Re: Osprzêt podpinany do clockportu?

@Banderas, post #5

Witam.
Port (dwa porty) zegara do A500 ma 3 scalaczki:
74HC245N - 3-stanowy 2-kierunkowy 8-bitowy bufor
74HCT139N - dwa dekodery "2 linie na 4 linie"
SN74HC688N- 8-bitowy komparator
Montowany jest pod procesor 68k (U1) oraz jeden przewod (IRQ6) jest podlaczany do "even CIA" (U8).
Pozdrawiam.
[#8] Re: Osprzêt podpinany do clockportu?

@ted, post #7

Tak patrzyłem na niego, a do Amigi 1200 majacy 4 porty jest jeden układzik, ale nie wiem jaki. No chyba, że pod spodem coś jeszcze jest, ale widziałem zdjęcie tylko z wierzchu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem