kategoria: Sprzęt
[#1] joystick/mouse doubler/switcher
Panowie,

Czy taki rozgałęziacz przełącza automatycznie czy też występują jakieś kolizje w działaniu na A600?
Dzięki1

https://www.ebay.pl/itm/174931762630?hash=item28babeddc6:g:pOoAAOSwGIRhOmGc
[#2] Re: joystick/mouse doubler/switcher

@wilkwcieniu, post #1

Krótka odpowiedź: powinno to działać bez najmniejszych problemów.
Długa odpowiedź: Jeżeli joystick i myszka nie wysyłają sygnałów jednocześnie (czyli gdy myszka czy joy pozostają nieporuszone), to sobie nie wadzą. Przykładowo Workbench, albo jakikolwiek inny program obsługiwany myszą (w tym gry) oczekuje sygnałów z myszy i tylko takie interpretuje prawidłowo (gdy naciśniemy joya w dowolnym kierunku, to zasadniczo nie stanie się nic, poza fire, który odpowiada lewemu przyciskowi myszy), i analogicznie, gra oczekująca podpiętego joya nie będzie reagować poprawnie na mysz (poruszająca się mysz wysyła szereg bardzo szybkich sygnałów odpowiadających poruszaniu joya w różnych kierunkach). O tym jak interpretować sygnały płynące z portów joyów/myszy decyduje dany program/gra, Amiga nie rozpoznaje podpiętego sprzętu tego rodzaju jak to miejsce np. w przypadku stacji dyskietek (przy starcie... stacji nie wolno podpinać przy włączonej Ami!!! Joye i mysz można). Oczywiście mysz i joye dostają zasilanie na tych samych pinach, więc jedyna teoretyczna możliwość uszkodzenia Amigi wystąpi w momencie zgięcia pinu w złączu i zwarcia (jak żyję mi się to nie przytrafiło) - więc użycie takiej przejściówki tym bardziej ma sens.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2021 11:54:34 przez wali7
[#3] Re: joystick/mouse doubler/switcher

@wali7, post #2

Dzięki. Pamiętam, że miałem kiedyś podobną. W tej chwili rynek oferuje gabarytowo rozrośnięte i u miarkowane estetycznie :)...
[#4] Re: joystick/mouse doubler/switcher

@wali7, post #2

Mam podobny rozgałęziacz i w moim przypadku na A1200 nie wygląda to tak różowo. Zwykła amigowa myszka kulkowa, nawet gdy się zupełnie nie porusza (np. obrócona brzuchem do góry) wysyła jakieś sygnały do amigi co blokuje niektóre kierunki na joysticku (widać to dobrze np w Analyzerze lub AmiTestKit). Dopiero gdy się taką myszkę "wyzeruje" tzn. poporusza minimalnie w różnych kierunkach by znaleźć stan "zerowy", który nie wadzi joystickowi. Czasem udaje się to w kilka sekund, czasem trafia mnie szlag i po prostu ją odłączam.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2021 17:29:34 przez kempy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem