kategorie: A500, A600, CDTV, Programy
[#61] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #46

No własnie nie mówię o Workbenczowych tylko o SysIHack.
Korzystałem z niego zwykle bez lace i miały właściwe proporcję. Pamiętam że instrukcja zalecała by je wpisać na początku Startupu.
[#62] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@ZbyniuR, post #61

A, dobra, bo są dwa SysIHacki - ty mówisz pewnie o tych drugich, co dodatkowo dodają fajne, customowe gadżety, tak?

Ogólnie, na no-lace nie ma przecież problemu z nieproporcjonalnością gadżetów, nawet przy lekko powiększonym foncie ekranowym (?).
[#63] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #62

uwaga do UnixDirs3 i update 3.2.1:
default tool w ikonce instalatora Update3.2.1.adf ma ustawione /Installer. Bez UnixDirs3 znajduje go bo jest na adf'ie, ale po uruchomieniu UnixDirs3 "/" jest interpretowane inaczej niz amigowe "/".
1
[#64] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@sq7bti, post #63

Wjechała nowa wersja #CleanWb - 0.74!

Główne zmiany:
- dodana obsługa cnet.device wraz z odpowiednimi opcjami konfiguracji w menu;
- dodana obsługa cardpatch/cardreset (również konfigurowalne z menu);
- HippoPlayer został zaktualizowany do najnowszej wersji;
- nowe datatype'y ILBM/JPG + konfiguracja z menu - JPEGi wczytują się teraz prawie 2x szybciej (020);
- Roadshow Network Tools został zastąpiony programikiem Rodie (020);
- WHDLoad został zakutalizowany do najnowszej wersji;
- IBrowse również został podbity do wersji 2.5.8 (020);
- poprawione kilka zgłoszonych błędów;
- I najważniejsze - CleanWB po raz pierwszy jest dostępny jako oddzielny update więc już nie trzeba psuć swojej istniejącej konfiguracji

Pliki:
1. 68000
2. 68020
3. 68020 MagicWB
4. 68000 update
5. 68020 update

TODO:
- plipbox/impbox support;
- wersja dla AmigaOS 3.2.x;

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2023 12:45:32 przez _arti
9
[#65] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #64

1)
WHDLoad dobrze mieć w kilku wersjach, w razie gdyby coś wymagało starszej wersji (np: 17.2)

2)
i teraz wszystko jasne, skąd mam klucz do whdl (zarej: na PiotrPotera)

3) nie działa pod kickstart2 :(, ale mi to nie przeszkadza :)

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2023 21:07:45 przez Cezarykl
1
[#66] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #64

Urzekł mnie ten kursor :)
1
[#67] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@Drakon, post #66

Po update nie zepsuje konfiguracji Roadshow pod Plipbox ?
[#68] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@ryshard, post #67

Nie wiem, nie jestem targetem; odpaliłem jedynie z ciekawości pod UAE :)
Na swojej mam system postawiony od zera, lubię wiedzieć co, gdzie, jak i dlaczego ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2023 09:24:07 przez Drakon
[#69] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@ryshard, post #67

Nie powinno.
[#70] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #69

I cyk! Kolejna wersja 0.75

Dwie istotne zmiany:
- scsi.device z obsługą dużych dysków (v. 44.2), konfigurowalne z poziomu menu
- zaktualizowana icon.library
- QFix na niedziałające AmiSSL w wersji MagicWB

Potestuje ktoś?

Pliki:

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2023 21:11:46 przez _arti
9
[#71] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #70

Mały update - dodałem wsparcie dla Plipboksa 🙂
Wystarczy rozpakować gdziekolwiek i uruchomić skrypt instalacyjny, który zrobi całą robotę.

Ktoś ma ochotę potestować?

Pliki:

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2023 23:37:03 przez _arti
4
[#72] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #71

W poprzedniej wersji pamiętam ze cos w ścieżce nie pozwalało na jakakolwiek zmianę nazwy wolumenu systemowego "CleanWB xyz"
Naprawiles to?
[#73] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@Ralpheeck, post #72

to chyba obrazki czy tam inne ustawienia systemowe, brały nazwę woluminu a nie dysku
więc dlatego nie można było zmieniać.
1
[#74] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@Ralpheeck, post #72

Chodzi o WBPattern, który uparcie szuka obrazka po nazwie wolumenu, kompletnie ignorując urządzenie lub przypisanie podane w ścieżce. Pisałem o tym do dev-teamu ale oni nie widzą w tym problemu

Chyba po prostu zrezygnuje z numeracji w nazwie partycji...

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2023 18:31:51 przez _arti
[#75] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #74

Nie wiem jak tej wersji ale w poprzedniej był zdublowany StatckAttack w s-s. Chyba, że tak ma być...
[#76] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@ppill, post #75

Tak jest wg. instrukcji więc i tak zrobiłem
1
[#77] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #70

cześć a dla amigi 600 na 68000 Magicwb?
[#78] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@slawomir21, post #77

Nie ma sensu. Toż to będzie zółw z połamanymi łapami.
[#79] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #78

...a ja mam spreparowany ...od koleki "tukinem" jest wątek na forum - nawet nawet tak chodzi że pozostawiłem system i go używam kiedy tylko jestem przed moją a600. Mam kartę XT - Karta turbo dla Amigi 600, 11MB Fast. -demka oglądam , muzy mod słucham - to mnie interesuje.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2023 21:44:18 przez slawomir21
[#80] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@slawomir21, post #79

Przepraszam ale nie rozumiem. Jeszcze raz
1
[#81] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@slawomir21, post #79

Karta XT to turbo. Arti mówi że będzie wolno, bo będzie wolno. Tobie BestClassicWB działa dobrze bo masz procek 68000 ponad 4x szybszy od 7MHz
[#82] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #80

@_Arti - coś planujesz dalej rozwijać?
Pod OS3.2 byłoby ciekawie.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2025 15:19:01 przez Kwiatki
[#83] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@Kwiatki, post #82

Nie przewiduję wersji z systemem 3.2 na dzień dzisiejszy. O ile dystrybuowanie CleanWB z kompletnym 3.0/3.1 jakoś ujdzie (uchodzi...), o tyle nie mogę i nie chcę tego tak robić z 3.2.x. Powody są chyba jasne. Aby zrobić wersję z 3.2 musiałbym przygotować coś ala instalator samego systemu - tak, jak to jest w przypadku np. Better czy ClassicWB a niestety - nie mam na to czasu obecnie
[#84] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #83

Dzięki za odpowiedz
[#85] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@Kwiatki, post #82

Ja sobie dziergam coś takiego (w przeciwieństwie do CleanWB czy AmiKit ma instalator):

Główne cechy to:
  • rozwijane pod WinUAE ale z uwzględnieniem retrosprzętu (sprawdzane na normalnej prędkości)
  • przeznaczone dla AmigaOS 3.2
  • jest to pakiet typu postinstall - instalujesz po czystej instalacji systemu; instalacja na zmienionym systemie może zadziałać ale nie koniecznie
  • dodatkowa funkcjonalność wprowadzona na zasadzie "zrobić coś z tego co jest już w systemie" (zwykle ARexx lub skrypty AmigaDOS)
  • sama nakładka na system prawie nic nie modyfikuje w systemowym drzewnie plików
  • największe zmiany to dodanie kilku linijek w S-S w taki sposób, że można te modyfikacje łatwo wyłączyć bez grzebania w skryptach
  • rozdzielenie skryptów AmigaDOS i ARexx do podfolderów S:Shell i S:ARexx
  • dodanie do SYS:Storage podfolderu z ikonami
  • dodatkowe biblioteki (reqtools, mui, xpk itp.)
  • kilka dodatkowych poleceń w C: (przeniesienie kilku poleceń z dyskietek instalacyjnych o których zapomniano a mogą być przydatne)
  • rozszerzenie zestawu domyślnych assignów (Apps:, A-Downoload: itp.) i ścieżek przeszukiwania
  • rozbudowany skrypt do półautomatycznego generowania menu
  • rozbudowa i naprawa skryptu AutoArrangeIcons
  • rozbudowa funkcjonalności skryptu Win
  • zapamiętywanie i przywracanie otwartych okien
  • konfiguracja TextEdit (dodatkowe menu do odpalania skryptów i pomocy)
  • przeorganizowany Startup-Sequence aby wprowadzić modułowość (można dodawać i usuwać pewne funkcje i ustawienia systemu wrzucając małe skrypty w odpowiedni folder - Stage1 lub Stage2; nie trzeba modyfikować S-S); nadając skryptom odpowiednie nazwy (numeracja) można kontrolować kolejność uruchamiania
  • zastąpienie domyślnych konfiguracji niektórych aplikacji systemowych (np. FKey, TextEdit)
  • co się da to ustawiać przez zmienne systemowe w ENVARC:
  • dodatki w Shell: zestaw kilkudziesięciu przydatnych aliasów, kilkanaście prekonfigurowanych promptów, automatyczne zapisywanie historii, wyświetlanie rozbudowanej informacji o systemie po uruchomieniu shella
  • jeśli podczas startu skrypt wykryje loacale polskie, greckie lub rosyjskie - podmiana czcionek (tych o stałej szerokości - podmiana czcionki Topaz
  • ponad 30 skryptów "klocków" gotowych do wrzucenia w Stage2
  • instalator ma się mieścić na dyskietce - poszczególne komponenty mają być pobierane z Aminet.net; możliwe automatyczne przygotowanie instalatora dla maszynek bez sieci
  • instalator wykrywa czy jest odpalony na WinUAE i dodaje kilka narzędzi przydatnych dla środowiska emulowanego
  • skrypt do automatycznego wyrównywania ikon np. po zmianie wielkości czcionek nachodzą na siebie - odpalasz skrypt i ten wszystkie ikonki i okienka folderów poukłada i wyrówna
  • werbalny proces botowania (można zmieniać czas zwłoki zamknięcia okna startowego) przydatny w szybkiej diagnostyce
  • instalator sam wyszukuje najnowszą aktualizację (wystarczy wrzucić do podfolderu UPDATE/); jeśli nie znajdzie wywali requester do wskazania pliku
  • prekonfigurowane ikonki HDToolBoox dla różnych urządzeń (nie trzeba grzebać w tooltypach)

Co zostało do zrobienia:
  • na filmiku widać proces instalacji - przyszła wersja będzie instalować system z jednego skryptu (automatyczne partycjonowanie, formatowanie, instalacja, aktualizacja i nakładka z modyfikacjami; teraz trzy pierwsze kroki trzeba wykonać samodzielnie)
  • połączenie skryptów o podobnej funkcjonalności
  • zlokalizowanie komunikatów (na początek angielski i polski)
  • instalator, który zrobi wszystko bez klikania - poprosi tylko o CD z systemem AmigaOS 3.2 a następnie o wskazanie aktualizacji jeśli jej nie znajdzie
  • wrzucenie opcjonalnie NDK i AmiKit DevPack
  • więcej apek w Apps:
  • więcej funkcji w AutoMenu: coś w rodzaju cache do szybszego wczytywania bez generowania; wyszukiwanie apek w Apps: i podpinanie ich do menu
  • w odległych planach starsze wersje 3.1, 3.0, 2.04 może 1.3, 3.5 i 3.9 (problemem jest wiele oficjalnych wariantów płyt CD znacząco różniących się drzewem plików i sposobem instalacji) oraz mixy

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2025 19:27:13 przez radekcz

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2025 19:28:25 przez radekcz
13
[#86] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@radekcz, post #85

Fajnie to wyglada
3mam kciuki za rozwój!
[#87] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@radekcz, post #85

Fajne OK Jest taki pakiet HstWB, nie wiem czy kojarzysz, też fajnie autor to zrobił, tam się tylko zapodaje nośnik systemu (cd, dyskietki), wrzuca też programy/gry do zaimportowania i potem wybierasz tylko opcje które chcesz i wszystko się instaluje a na końcu wrzucone dodatkowe archiwa rozpakowują się do odpowiednich folderów. Szkoda, że autor to zarzucił bo ostatnia wersja była dopasowana do 3.1.4 i do nowszych 3.2.x już mu się nie chciało. On to na jakichś skryptach wszystko robi.
1
[#88] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@radekcz, post #85

jestem za ! nawet jesli poprosisz o jakis donate.
chce wrocic do amigi, a wiele rzeczy nie pamietam.
A1200 czeka, a w Polsce czekaja i merdają ogonkai od myszek jeszcze 2xA1200 oraz A500
Los mnie wysłał na troche do najgorszego obecnie kraju na swiecie, czyli do UK
1
[#89] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@radekcz, post #85

Supcio!

skrypt do automatycznego wyrównywania ikon np. po zmianie wielkości czcionek nachodzą na siebie - odpalasz skrypt i ten wszystkie ikonki i okienka folderów poukłada i wyrówna

Jak to działa?

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 09:08:46 przez _arti
[#90] Re: [CleanWB] nowa wersja!

@_arti, post #89

Mam na razie prototyp, który nie w pełni działa ale jak widzę takie słowa to działa na mnie dopingująco. Właśnie z roboty wróciłem i już odpalam emu

Ostatnio czatowałem z AI aby wygenerować jakąś fajną tapetkę. Wynik pokolorowałem w PPaincie i oto:

https://imgur.com/gallery/leeloo-eYifVW7

Finalnie przygotowałem 3 tapetki 2,4 i 8-kolorowe. Fajnie wyglądają na słabszych konfiguracjach.

Jeszcze zapodam "etymologię nazwy

„Piąty Element” sugeruje coś kluczowego, bez czego całość nie zadziała, tak jak Leeloo w filmie "The Fifth Element" w reżyserii Luca Bessona z 1997 roku. W kontekście AmigaOS symbolizuje to brakujący „magiczny składnik”, który ułatwia instalację i konfigurację systemu.

Tak więc projekt nazywa się "5thElement".

MadMan wspomniał o HstWB - znam to. Bardzo fajny projekt ale chyba przekombinowany. Z tego co pamiętam to tylko pod emulatorem można zrobić instalację aby następnie przenieść (jeśli koś zechce) z retro-sprzęt. Do tego do ściągnięcia jest setki megabajtów jak nie kilka terabajtów obrazów dysków.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem