[#1] MegaRamHD dla tych co mają problemy
Czołem

Wygląda na to że o kilku nieprespanych nocach mam jasność.

MegaRamHD nr 1 - widzi dysk Caviara 220MB i z nim współpracuje bez problemów, nie działa z Seagatami o pojemnościach ~400, ~500 , ~800mb.
Nie widzi ich. Nie działa z Caviarami i Connerami 850MB i Samsungiem 4,3GB.
Widzi je ale nie umie sformatować i zapisać RDB.

MegaRamHD nr 2 (BIOS 1.2) - widzi Seagaty, Caviara itd. Na Biosie napisane V1.2.
Podejrzewam że ma nowszy bios niż MRHD nr1. Nie wiem czym to można dłubnąć a nie będę wylutowywał bo mam 1, nie chcę zepsuć. Widzi i formatuje co leci. Nie mam juz tego Samsunga żeby sprawdzić.

ATBUS-HD - również widzi dyski, podobnie jak MegaRamHD nr 1.
Czyli widzi Connera 850MB, ale nie formatuje, nie widzi Seagate-a ani 400, ani 500 ani 800MB.

MegaRam-HD nr 1 i ATBUS HD nie widzi dysków które z nim nie działaja mimo wcześniejszego sformatowania na MegaRamHD nr 2. Na odwrót - bez problemu.

Powyższe odnosi się i do kickstartu 1.3 i 2.0. MegaRam HD nie wstaje z Kickstartem 1.2 który nie ma obsługi HDD. Inne kontrolery to olewają i działają (MTEC, GVP).

I tu ciekawostka - oba nie startuja z dyskiem Conner 170. Non stop reboot i tyle.

ATBus-HD i MegaRam-HD w obu działaja bez problemu SIMMy -6 i -7. Są 4 sloty ale można dać 8mb w dwóch SIMMAch po 4 MB,

Przede mną dziś naprawa uwalonej A500 (po godzinie pracy - reboot i żółty ekran) i test MegaRamu 8mb oraz kontrolera MTEC.

Ostatnia modyfikacja: 15.09.07 19:56
[#2] Re: MegaRamHD dla tych co mają problemy

@Rembrand, post #1

Rembrand napisał(a):

> MegaRam-HD nr 1 i ATBUS HD nie widzi dysków które z nim nie
> działaja mimo wcześniejszego sformatowania na MegaRamHD nr 2.
> Na odwrót - bez problemu.
Czyli jak pisales wyjez rozne biosy, nowszy widzi stary, odwrotnie nie.

> I tu ciekawostka - oba nie startuja z dyskiem Conner 170. Non
> stop reboot i tyle.
Moze dysk walniety?

Dodano:
Teraz jedynie potrzebna jest mozliwosc aktualizacji firmwera na najnowszym aby maxymalnie [uwaga nowe slowo] zuniwersalnic kontroler.

Ostatnia modyfikacja: 15.09.07 20:08
[#3] Re: MegaRamHD dla tych co mają problemy

@11MASTEr, post #2

Nie - dysk na PieCu działa.
Wniosek - kontroler jest Mega nie tylko w nazwie ale i w wybredności.
Celem moich wypocin na ten temat jest uswiadomienie przyszłym użytkownikom że niekoniecznie kontroler nie działa - poprotu ma swoje humory.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem