[#1]
MegaRamHD dla tych co mają problemy
Czołem
Wygląda na to że o kilku nieprespanych nocach mam jasność.
MegaRamHD nr 1 - widzi dysk Caviara 220MB i z nim współpracuje bez problemów, nie działa z Seagatami o pojemnościach ~400, ~500 , ~800mb.
Nie widzi ich. Nie działa z Caviarami i Connerami 850MB i Samsungiem 4,3GB.
Widzi je ale nie umie sformatować i zapisać RDB.
MegaRamHD nr 2 (BIOS 1.2) - widzi Seagaty, Caviara itd. Na Biosie napisane V1.2.
Podejrzewam że ma nowszy bios niż MRHD nr1. Nie wiem czym to można dłubnąć a nie będę wylutowywał bo mam 1, nie chcę zepsuć. Widzi i formatuje co leci. Nie mam juz tego Samsunga żeby sprawdzić.
ATBUS-HD - również widzi dyski, podobnie jak MegaRamHD nr 1.
Czyli widzi Connera 850MB, ale nie formatuje, nie widzi Seagate-a ani 400, ani 500 ani 800MB.
MegaRam-HD nr 1 i ATBUS HD nie widzi dysków które z nim nie działaja mimo wcześniejszego sformatowania na MegaRamHD nr 2. Na odwrót - bez problemu.
Powyższe odnosi się i do kickstartu 1.3 i 2.0. MegaRam HD nie wstaje z Kickstartem 1.2 który nie ma obsługi HDD. Inne kontrolery to olewają i działają (MTEC, GVP).
I tu ciekawostka - oba nie startuja z dyskiem Conner 170. Non stop reboot i tyle.
ATBus-HD i MegaRam-HD w obu działaja bez problemu SIMMy -6 i -7. Są 4 sloty ale można dać 8mb w dwóch SIMMAch po 4 MB,
Przede mną dziś naprawa uwalonej A500 (po godzinie pracy - reboot i żółty ekran) i test MegaRamu 8mb oraz kontrolera MTEC.
Ostatnia modyfikacja: 15.09.07 19:56