[#1] Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!
Ostanio zakupilem "oryginalny" system OS3.9 (52 zielone) dostalem w pudelku na CD (takie zwykle + plus wydrukowana na atramnetowce okladka + kompakt (tez wydrukowany na atramentowce...)

Sprzedawca mowi ze to oryginal, tyle ze nie mieli na czym drukowac... DLA MNIE PIRAT.

Jesli ktos kupil ORYGINALNY ORYGINAL ;) co jest w pudelku, czy mozecie zamiescic zdjecia??

Bede BARDZO WDZIECZNY!

Kreciu

PS. To nie eFunzine, ani AmiKIt mi go sprzedal - mozna spac spokojnie :).
[#2] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

ja mialem w opakowaniu takim jak sa plyty z muzyka.

[#3] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

Pudełko plastykowe od CD (takie jak sprzedają CR-R, tylko to grubsze), płyta tłoczona z nadrukiem kolorowym i kolorowa wkładka drukowana w drukarni z napisem w języku angielskim i niemieckim, a z drugiej strony kolorowa wkładka z opisem wymagań systemu os 3,9. Pudełko tekturowe było dokładane do osa 3,5 (podobno później też nie - ja mam w pudełku), a os 3,9 tylko w takim pudełeczku od CD.

Znalazłem takie zdjęcie w necie, ale powinno obrazować:

http://os.amigaworld.de/index.php?lang=de&page=6

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 00:14
[#4] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

No to se pirata kupiłeś :) Zgłoś to na policję. Trzeba ścigać takich oszustów.
[#5] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

Pierwsza rzecz - plyta musi byc tloczona i tym samym "zalana" przezroczystym tworzywem. Jezeli faktycznie jest to pirat napisz co to za "firma", aby ktos sie nie "nadzial" ponownie.

[#6] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

Cos mi tu nie pasuje... w tym samym czasie zakladasz dwa watki w jednym piszesz ze kupiles OS3.5 a w drugim OS3.9, masz za duzo pieniedzy czy cos krecisz aby sobie licznik nakrecic?

[#7] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@reactor, post #6

A czemu nie mozna nabyć obu?
Ja również mam OS3.5 i OS3.9
[#8] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

Z pudełkiem to różnie.
Najpierw było w takim zwykłm pudełku na CD z drukowaną wkładką.
Tu masz fotkę jak wyglądało pierwsze wydanie
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pow&id=21&ra=pro&rid=21&sid=274bdc1ca5cc50fa0205d7421f6814c1
Potem - drugie wydanie - było w tzw opakowniach "slim" bez żadnej wkładki po prostu płyta w plastikowym przezroczystym pudełku zaklejona naklejką H&P bez kawałka drukowanej kartki. (ja mam właśnie takie)
Ostatnia partia OS3.9 była podobno już tylko w papierowych kopertach.
Ale wszystkie te partie to były płyty tłoczone.

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 18:57
[#9] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@amigafan, post #8

Znaczy schodzili powoli na psy.
Ja się załapałem na pierwszą serię - więc mam "normalne" pudełko na CD z wkładką.
Ale i tak to się nie umywa do OS3.5, które oprócz ładnej obwoluty było jeszcze w ładnym pudełku....

[#10] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

A co za firma sprzedala Ci takie cos? To raz, pozatym jak to kompakt drukowany na atramentowce? Chodzi o to ze wydrukowane zostalo na kartce a kartka zostala przyklejona do jakiejs zwyklej plyty? Jesli tak to pirat jak nic. Dostales na to jakis dowod zakupu, paragon fakture czy cokolwiek?

[#11] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

Zobacz czy jest tłoczona czy nagrywana(weś jakiegoś orginała i porównaj go z cd AOS)

[#12] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@arti4-92, post #11

To widac od razu czy jest nagrywana czy tloczona.
Oryginalana nie powinna miec zadnych sladow na stronie z danymi, czyli nie mozna zauwazyc czy plyta jest nagrana czesciowo, czy w calosci. Bedzie to nawet widoczne na krancowej czesci plyty. Plyty oryginalne sa nieco ciezsze ;)
[#13] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Andrzej Drozd, post #12

Spojżałem na orginała, zauważyłem że jest cały szary, nie widać "ścieżek" na płycie. A z tym czy są sięższe czy letrze to niewiem nie mówie(waga nie pokazuje różnicy)

[#14] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@arti4-92, post #13

To tylko pojecie wzgledne, poniewaz szarymi lub czarnymi plytami oszukiwalo sie jakos pewne konsole PSX. Nie wiem, tak czy inaczej plyta tloczona znacznie rozni sie od tej oszukanej. Byc moze technika poszla troche wyzej. W koncu tloczyc teraz kazdy moze, troche lepiej lub troche gorzej :P
[#15] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Andrzej Drozd, post #14

A moze by popatrzec na sprawe inaczej. Porzadna firma zawsze zadba o swoj produkt tak, aby plyta byla nie do podrobienia. Czyli jak wspomnialem, nie bedzie miec charakterystycznych cech. Powinna byc idealna i unikatowa. Byc moze tloczone plyty, ale ktore nie maja kolosalnie waznych danych, tez moga byc produkowane taniej, szybciej. Niesadze jednak aby AOS3.9 byl zrobiony jakas tania technika :) Choc...
[#16] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@reactor, post #6

Mam za duzo pieniedzy :)

Wlasnie sobie kupilem OS3.5 z Amikit.com ladne zafoliowane biale pudeleczko, ksiazeczka Petro w srodku ;), pudelko z kompaktem.

Teraz sobie "kupilem" OS3.9 z ... i tu taki "burak"... Delikatnie dalem facetowi do zrozumienia ze jak mi nie przesle oryginalu. To na policje ide itd. Zobaczymy co wymysli...

Dzieki za opisy.

Kreciu,

PS. Blagam nie martw sie o moja kase.
[#17] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Lorak, post #10

Tak kompakt "wypalony" widac ze nie caly kompakt... tak od razu to nie zauwazylem... paczuszka przychodzi trzesacymi rekoma otwieram ;) ogladam pod lupa (jak kazda rzecz do Ami ;) ) i mnie szlak trafil...

Potem patrze na nadruk na CD, na moim Canon ip4000 lepiej wyglada...

Ja juz facetowi ultimatum dalem, bedzie mial Bourne Ultimatum jak nie spelni warunkow... :D.

Ktos tu napisal ze mam z duzo kasy... OS3.5 kupilem za $48 NOWY z Amigakit.com perfekcja.

OS3.9 mozna miec za $60, czy 300 zloty TOTAL to duzo za dwa ORYGINALNE systemy??? Mam dwie 1200 na OS 3.1 i ma go dosc :). Proste. Po 5 latach przerwy sobie odlozylem ;).
[#18] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@arti4-92, post #11

Jak wyzej napisalem widac "koniec" plyty...

Acha, jakie tlumaczenie dostalem...

Ze z programami do Ami to ciezko i one tylko wygladaja jak piraty , no myslalem ze krzeslo mi peknie...
[#19] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #1

niektóre orginały były wypalane na zwykłych CD np. AMILOPEDIA
i to nie był żaden pirat bo sam kupowałem takie płyty.
Nie wszystkie małe manufaktury stać na tłoczenie płyt.
Ale faktycznie OS 3.9 powinien być tłoczony.
[#20] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Krecik, post #18

A tam zaraz ciezko!
Aktualnie Ami bazuje na sofcie Shareware. Mozesz kupic takze oryginaly. Praktycznie wszystko, oprocz systemu.

Zapamietaj i zrozum. Amiga OS, to TABU. Wszystko co wyszlo po AOS3.1, jest...owiane dosc gesta mgla ;)

Trzeba sie po prostu przyzwyczaic :)
Ja nie zdolalem. Wiec na swoich A1200, uzywam 3.1 :)
[#21] Re: Amiga OS 3.9 jak wyglada ORYGINALNE pudelko - to nie zart!!

@Andrzej Drozd, post #20

Male sprostowanie.

Kupilem NOWY (nawet sobie moge "zarejestrowac" na nieistniejacej stronie www ) AmigaOS 3.5 z AmigaKit (ladne pudelko ;) i teraz leci do mnie OS3.9 oczywiscie oryginalny. Jak doleci to moge napisac jak wyglada.

Tego pirata juz nie ma, wyjasnilem sobie WSZYSTKO z tamtym sklepem (nie polski, mozna spac spokojnie)...

Kreciu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem