[#1] RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro
Hey, właśnie doszła do mnie przesyłka z retrotink 5x. To urzadzenie nie jest tanie (300USD + 85USD wysylka + 270PLN cło), ale rezultaty w grach retro sa rewelacyjne. Nieostrosci bardzo przypominaja obraz z CRT. Ponizej probka na szybko opcji sharp vs smooth.

[#2] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Ark16, post #1

Jakby ktoś szukał tańszego rozwiązania dającego idealny obraz crt i totalny feeling retro, to polecam 29 calowy kineskopowy sony trinitron z płaskim ekranem. Kupiłem na olx za 50zł :)
6
[#3] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@mastaszek, post #2

29 cali jak grasz z odległości na konsolach
czy joy'em to ok. Ale myszką trzeba
siedzieć blisko i z nosem na monitorze.
[#4] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Ark16, post #1

W latach 90 za ciężkie pieniądze kupowaliśmy jak najlepsze monitory, z jak najmniejszą plamką i poszukiwaliśmy idealnie ostrego obrazu. Dzisiaj za ciężkie pieniądze kupuje się "psucza" obrazu. Dokąd podążasz ludzkości?
7
[#5] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@mastaszek, post #2

Jak ma sie miejsce to ciekawa opcja. Jak nie ma sie miejsca w domu/mieszkaniu to do ceny tych 50zl trzeba doliczyc 0.5m^2 powierzchni mieszkalnej. RetroTINK wychodzi wowczas znaaacznie taniej ;)
[#6] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Ark16, post #5

Pocekajta na ossc pro :)

Mam ossc i pod Amigę jest ideolo :) obraz identyko jak w przypadku zastosowania rgb2hdmi (czy jak to się zwało)

Wielką zaletą rtx5 jest motion adaptive deintelracel, rozdzielczości HiRes (laced) wyglądają ostro i ok :)

w ossc bob deintarlacing troszkę psuje rozdzielczosci interlace
[#7] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@sajdor, post #6

Ossc pod Amigę jest ok, potwierdzam, gorzej że nie działa z częścią 8-bitowców bez dodatkowych przejściówek/akcesoriów - jak np. z C64 czy Atari 65XE.

A czy ten RetroTINK 5X-Pro obsłuży sygnał z C64 i Atari 8-bit?
[#8] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Splavinho, post #7

[#9] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@KM_Ender, post #8

Widziałem ten film, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie ;)

Pytam bo jak kupowałem OSSC to na stronie sprzedawcy było info, że wspierane jest i C64 i Atari 8-bit. Potem okazało się, że Atari musi mieć VBXE, a C64 dodatkowy transkoder...

Ok, tu widać test z tymi kompami:

Wydaje się, że powinno działać ;)

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2021 18:52:04 przez Splavinho

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2021 18:52:38 przez Splavinho
[#10] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Splavinho, post #9

Hmm czy tv 14" najlepszy.
[#11] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@mmarcin2741, post #3

Miałem 29 cali Black Trinitron wypukły. Wielki ciężki sprzęt i często nawalał, ale obraz był super :) do tego wideo, satelita i psx. Ech dawne dzieje :)
[#12] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Ark16, post #1

Dobra, to ja teraz poruszę pewną kwestię która nie daje mi spokoju. Odkąd zapowiedziano RetroTink 5X Pro, byłem (specjalnie piszę w czasie przeszłym) napalony na ten sprzęt. Niestety, jak tylko się pojawił w sprzedaży, cena 275USD + 85USD za wysyłkę, skutecznie mnie odstraszyła od zakupu. Po pierwszej transzy cena zaś podskoczyła do 300USD a cholera wie co będzie dalej. Naoglądałem się już różnych filmów na yt na temat tego sprzętu ale kolega gdzieś tam wyczytał na jakimś forum, że ten sprzęt ma problem z niektórymi grami w trybie PAL natomiast problemów nie ma żadnych w trybie NTSC. No i teraz pytanie - czy to prawda i czy coś zrobiono aby to naprawić? Z opisów aktualizacji które ukazują się na stronie producenta, nic takiego nie wynika. Jeśli miałbym zainwestować tyle kasy w ten sprzęt, chciałbym wiedzieć zanim wtopię kasę...
[#13] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Madman, post #12

Dlatego ja z tych urządzeń to czekam aż stanieją chipy i OSSC będzie bardzo tani. Zazwyczaj używam "wynalazków" w rodzaju chińskiego adaptera metalowego SCART-HDMI, a ostatnio Amigę po prostu z monitorem kineskopowym. Po prostu bieda, ale do tego można się przyzwyczaić(zresztą kineskop ma wiele zalet, np. to, że mogę w pełni cieszyć się "Pegazusem", a może do Amigi też mi się kiedyś uda dostać świetlny). Ale rozumiem, że jak ktoś kupuje np. monitor 8K to dla niego wydać te ponad 1000 złotych na adapter to "drobne".

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2021 10:23:29 przez pgru2
[#14] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Splavinho, post #9

Czy gdzieś są testy pod katem InputLag'a?
[#15] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@pgru2, post #13

Dlatego ja z tych urządzeń to czekam aż stanieją chipy i OSSC będzie bardzo tani.

Pandemia wywołała niemały zamęt w fabrykach na całym świecie więc póki, co, nie liczyłbym na obniżenie cen układów scalonych.
Ale rozumiem, że jak ktoś kupuje np. monitor 8K to dla niego wydać te ponad 1000 złotych na adapter to "drobne".

Jakby mnie było stać to wynająłbym sobie większe mieszkanie lub zbudował dom gdzie miałbym osobny "pokój zabaw dorosłego faceta" (tzw. man cave) i do każdego sprzętu osobny monitor lub tv no ale to nie wątek o tym tylko o RetroTinku więc skupmy się na temacie.
[#16] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@mastaszek, post #2

A ja polecam TV Trilux 21". Można kupić za grosze a RGB jest super.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2021 11:55:59 przez PrzemasIII
[#17] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Madman, post #15

RGB2HDMI wychodzi dużo taniej, do tego przejściówka HDMI-VGA pod kineskop i obraz żyleta.
[#18] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@PrzemasIII, post #16

Miałem kiedyś takiego triluxa, był świetnym, teraz poluje na OLX na takiego samego. Triluxy często mają też wejście s-video.
[#19] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Madman, post #12

kolega gdzieś tam wyczytał na jakimś forum, że ten sprzęt ma problem z niektórymi grami w trybie PAL natomiast problemów nie ma żadnych w trybie NTSC. No i teraz pytanie - czy to prawda i czy coś zrobiono aby to naprawić?

Nie zauwazylem zadnych problemow. Jesli interesuje Cie jakas konkretna gra to moge sprawdzic.
[#20] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@PrzemasIII, post #16

Miałem, ponoć był na podzespołach Philipsa.
[#21] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@BULI, post #14

Czy gdzieś są testy pod katem InputLag'a?

Nie wiem, nie znalazłem takich
[#22] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Madman, post #15

Jeżeli potrzebujecie do tego taniego scalera, poczytajcie o GBS CONTROL

GBS CONTROL to mały młodzik scalera gonbes 8200 (na aliexpres za max. 100zl) + ESP i kilka innych rzeczy max. 50zl + sprawna ręka do lutowania

Za 150zl macie scalera do 1080p obsługujący RGB(scart) , Component, VGA.
Scaler posiada kilka fajnych bajerów jak motion adaptive deinterlacer (brak drgań przy rozdzielczości interlace), automatyczne synchro (brak poziomego przecinania obrazu), ekspresowa zmiana rozdzielczości z 480i na 240p (ogromną wada OSSC, na zmianę rozdz. czeka się min. 10sekund) i najlepszy bajer Downsampling z 480 na 240p.
Sterowanie scalerem odbywa się za pomocą stronki internetowej (przez kompa albo komórkę)
Jest też opcja do lutowania ekraniki OLED i jej kontroli :)

Jest jeden gotowiec do kupienia na allegro dumnie opisany jako Scandoubler pod Amigę, z dosyć za bardzo dużą ceną :p
[#23] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@sajdor, post #22

Ale tu chodzi o urządzenie do sprzętu retro a nie tylko do amigi. Gdyby chodziło tylko o amigę, są tak jak mówisz, inne, tańsze rozwiązania. Poza tym nie każdemu się chce kupować ileś tam podzespołów i coś lutować/montować.

Proszę, dajcie już spokój z pisaniem "najlepszy xx" tv" bo jak się ma tv to się podłącza przez scart i żadnych bajerów scandoublerów, itp. nie potrzeba.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2021 09:08:53 przez Madman
1
[#24] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Madman, post #15

Historia pokazuje, że chipy prędzej czy później sporo tanieją. Za kilka lat ma być sporo więcej fabryk układów scalonych. Jeśli jesteś pewien, że to nie "zaleje rynku" i znacząco nie obniży ceny, to nie ma co czekać tylko iść po kredyt/dotację wspólnotową czy państwową i stawiać własną fabrykę
[#25] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Madman, post #23

Retrotinik, GBS, ossc każdy z nich jest scalerem i każdy z nich odpala wejścia video głównie RGB SCART (ps1, Amiga i inne) Component (Wii, PS2) VGA (Dreamcast) w tym retrotink dodatkowo composite( pegazusy itp na czincze) i s-video (commodore)
Jeden ma lepsze ficzery i jest mega drogi (rtx5) drugi tani ale trza mordować, a trzeciemu brakuje do pełni szczęścia composite i s-video.

Sam mam zestaw ossc + transcoder koryuu co by mieć dodatkowo svideo i composite i jest wspaniale :)
[#26] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@sajdor, post #22

Ja właśnie kupiłem części aby to poskładać, jestem ciekawe jak będzie się sprawowało. Co prawda do Amigi wolę RGBtoHdmi (szkoda, że do 1200 nie ma), ale mam nadzieję, że Saturna/PS1 łyknie :)
[#27] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@lopezpb, post #26

Ciekawe czy jest szansa na powstanie RGBtoHDMI dla A1200.
1
[#28] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@lopezpb, post #26

Testowałem GBS Control i ps1 łyka cudownie :)
[#29] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@pgru2, post #24

Za kilka lat to może części z nas nie być, a teraz jest nieciekawie. Na dodatek te nowe fabryki załatają jedynie braki, które zaczęły się tworzyć jeszcze sporo przed "Corona Crisis".

Od jakiegoś czasu (co najmniej kilka lat) powstawało coraz więcej nowych sprzętów elektronicznych, a fabryk za bardzo nie przybywało. Powstające deficyty były uzupełniane z "zapasów" więc i tak wymagało to wcześniej czy później reakcji. Jednakże nikt za bardzo się z tym nie przejmował, plany budowy nowych fabryk schodziły na dalszy plan. A tu nagle wynikło to co wynikło i się okazało że bardzo szybko tych "zapasów" zabrało i mamy to co mamy. Więc te nowe fabryki najpierw muszą "nadrobić" to co zaległe żeby dopiero po jakimś czasie (miesiące lub nawet lata) sytuacja się unormowała. Więc według większości analityków kryzys będzie trwał kilka lat, a według niektórych może trwać "łącznie" nawet około 10 lat.

Tak więc czeka nas kilka lat problemów z elektroniką oraz wzrosty cen nie tylko samych półprzewodników, ale i produktów w których mają one zastosowanie. A więc w dzisiejszych realiach wszędobylskiej elektroniki może to dotknąć praktycznie każdej branży. A na tym kryzysie oczywiście ktoś zarobi, ale głównie kombinatorzy i spekulanci, czyli grupy nie tworzące realnej wartości dodanej czy też samych dóbr konsumpcyjnych.
Jako obraz tego o czym piszę podam prawdziwe zdarzenie. Jeden z pracowników mojej firmy szuka nowego samochodu, więc ogląda oferty. W oczy rzuciło mu się 6000PLN za nowy samochód, więc dzwoni się dopytać w sprawie co to za samochód. I dowiaduje się że i owszem 6000PLN za... "odstąpienie miejsca w kolejce". I tak może wyglądać przyszłe kilka lat.

Ale to jest tylko czubek góry lodowej, gdyż te kilka lat to wyłącznie gdy nie wystąpi jakiś inny kryzys. Wspomniałem wcześniej o hochsztaplerach różnego rodzaju. Może więc wyniknąć kryzys związany z "odkryciem" braku ich wkładu w zwalczanie kryzysu przy sporych zarobkach. Nakłada się na to polityka "zielonego ładu" która stara się przez palce patrzeć że branża energetyczna też ma powoli problemy z coraz większym zapotrzebowaniem na energię. Oczywiście może także wyniknąć kolejny kryzys epidemiologiczny czy inne czynniki, które spowodują że ten okres dochodzenia do stabilizacji w branży półprzewodników może się przedłużyć.
Edit: No i ceny gazu i ropy podkręcane przez Wołodię dochodzą.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2021 09:01:45 przez Solo Kazuki
3
[#30] Re: RetroTINK 5X-Pro, idealny do retro

@Solo Kazuki, post #29

No, już wczoraj mówili w tv, że fabryki samochodów wstrzymują produkcję aut ze względu na braki w dostawach elektroniki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem