[#1] Amiga 1200 problem z Quit
witam chciałbym wyłączyć amigę 1200 za pomocą System Quit. Lecz wyskakuje komunikat
Cant quit yet. The Scalos.library is being used by 2 applications.
gdzie szukać rozwiązania?

WBStartup nie ma żadnych plików...

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2021 16:53:04 przez Amaru

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2021 16:58:11 przez Amaru
[#2] Re: Amiga 1200 problem

@Amaru, post #1

Co to znaczy, że chciałbyś wyłączyć Amigę? Chcesz aby się fizycznie wyłączyła, tak jak w systemach PC ATX?
[#3] Re: Amiga 1200 problem

@wali7, post #2

normalnie poprzez system quit a nie zasilaczem od razu
[#4] Re: Amiga 1200 problem

@Amaru, post #3

Amigę wyłącza się "normalnie" zasilaczem. System quit daje teoretyczną możliwość wyjścia z Workbencha, jeśli oczywiście będą wyłączone wszystkie programy, ale w normalnych warunkach zawsze coś tam w tle siedzi. Amiga nie ma pamięci wirtualnej, nie zapisuje plików w trakcie normalnego funkcjonowania systemu, ryzyko uszkodzenia zapisu na dysku poprzez wyłączenie zasilacza "z palca" jest znikome. Dlatego tak się to robi.
[#5] Re: Amiga 1200 problem

@wali7, post #4

ok dzięki za odpowiedz tylko kiedyś miałem workbench 3.1 i wyłączałem sysytem poprzez quit wtedy wyłączał się dysk a następnie wyłączałem zasilacz...

Dlatego pytam
[#6] Re: Amiga 1200 problem

@Amaru, post #5

Można sobie zrobić skrypt kończący różne rzeczy w systemie, wywoływany z górnego menu za pośrednictwem jakiegoś tool managera. Można sobie nawet zrobić prosty wyłącznik zasilacza ATX sterowany jednym z sygnałów w złączach z tyłu Ami (bodajże z gniazda FDD), projekt jest na Aminecie.
Ale to naprawdę sztuka dla sztuki.
[#7] Re: Amiga 1200 problem

@wali7, post #6

ok dzięki
[#8] Re: Amiga 1200 problem

@Amaru, post #7

Tak naprawdę najlepiej przed wyłączeniem ją jeszcze zresetować. Wtedy AmigaOS (i MorphOS także) uruchamiają reset handlery i jest szansa, że więcej rzeczy zostanie pozamykane poprawnie.

https://wiki.amigaos.net/wiki/Keyboard_Device#Amiga_Reset_Handling
[#9] Re: Amiga 1200 problem

@michal_zukowski, post #8

Ja mam procedurę zamknięcia lub resetu (do wyboru) zapożyczoną z Win95, chyba jest ona z pakietu Workbench 95. Robi ona to samo i tak samo działa jak na Win95. Gdy wybirzemy zamknięcie jest na końcu sławne "możesz teraz bezpiecznie wyłączyć komputer".
[#10] Re: Amiga 1200 problem

@Solo Kazuki, post #9

Ale autorowi wątku chodziło o wyłączenie systemu kiedy są włączone aplikacje. Rozwiązaniem jest zamknąć te aplikacje, o ile to możliwe.

Jeżeli aplikacje mają okna, należy je zamknąć. Warto też sprawdzić w programie Exchange (katalog Tools/Commodities) włączone programy typu Commodity i zamknąć je przyciskiem Remove. I wówczas spróbować Quit ponownie.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2021 12:33:56 przez Hexmage960
[#11] Re: Amiga 1200 problem

@Hexmage960, post #10

Ty na serio to piszesz?
Wspomniany przeze mnie program właśnie zamyka aplikacje. Więc nie wiem o czym ty do mnie.
Próbowałeś kiedyś wyłączyć w poradzany przez siebie sposób? Zdajesz sobie sprawę że nie tylko commodities są?

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2021 12:42:22 przez Solo Kazuki
[#12] Re: Amiga 1200 problem

@Solo Kazuki, post #11

Generalnie odnosiłem się do odpowiedzi kolegi Wali7. Wydaje mi się, że umknęło kolegów uwadze to, o co chodziło autorowi wątku - czyli zamknięcie systemu Amigi / Scalos opcją Quit, gdy otwarte są aplikacje, a nie o wyłączenie jak to jest w systemach PC.

Jeżeli Twój skrypt zamykał aplikacje automatycznie to OK.

Próbowałeś kiedyś wyłączyć w poradzany przez siebie sposób? Zdajesz sobie sprawę że nie tylko commodities są?

Tak, oczywiście.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2021 12:44:19 przez Hexmage960
[#13] Re: Amiga 1200 problem

@Hexmage960, post #12

To nie był skrypt tylko program. I taka była jego rola - wyłączyć wszystko co mogło działać i ewentualnie zeresetować.
[#14] Re: Amiga 1200 problem

@Solo Kazuki, post #13

Jak pytałem deweloperów 3.2 o sens guzika Quit, tzn. Żeby faktycznie zamykał wszystkie programy i kończył działanie dyskowe to mówią że się nie da bo nie da się pozamykać programów.
[#15] Re: Amiga 1200 problem

@mateusz_s, post #14

Na Amidzie bardzo niewiele programów zapisuje coś na dysku bez wiedzy użytkownika. Te wszystkie przyciski zamykania powstały w dobie robienia wszystkiego na modłę Win95, czy 98.
Na Amidze użyteczność tego typu gadżetów jest niewielka.
[#16] Re: Amiga 1200 problem

@wali7, post #15

nie licząc przeglądarek www aktualizujących cookiesy
[#17] Re: Amiga 1200 problem

@michal_zukowski, post #16

To chyba moze dzialax na golym tyle co postawionym systemie bez zadnych innych dodatków.
Aaaa wybacznie, zawiany wracam do domu ;9
[#18] Re: Amiga 1200 problem

@michal_zukowski, post #16

Może, nie używałem przeglądarek zbyt intensywnie na Ami.
Ale chyba dobrym zwyczajem przed wyłączeniem komputera (dowolnego) jest wyjście z używanych aplikacji.
[#19] Re: Amiga 1200 problem

@wali7, post #18

Nigdy nie używałem Quit do zamykania WB, i nie widziałem aby ktoś to robił
Ja pod Quit mam podpięty 'reboot' i to mi się sprawdza.
Niemniej sprawdziłem u siebie: w tle pracuje sporo aplikacji i prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie abym musiał je wszystkie zamykać żeby wyłączyć Amigę szeroki uśmiech

[#20] Re: Amiga 1200 problem

@AmiClassic, post #19

Zgadzam się z Tobą - także nigdy nie wychodziłem z WB, i też nie uważam aby było to potrzebne. Pisząc o wychodzeniu z aplikacji miałem na myśli programy z własnym oknem/ekranem, które użytkownik celowo uruchomił np. program graficzny, muzyczny, przeglądarka internetowa, czy gra. Zdecydowanie nie miałem na myśli wychodzenie z działających w tle tasków.
[#21] Re: Amiga 1200 problem

@Solo Kazuki, post #9

Można prosić o pliki tej procedury zamknięcia?
[#22] Re: Amiga 1200 problem

@Amaru, post #21

O ile się nie mylę Solo używa tego: link
[#23] Re: Amiga 1200 problem

@AmiClassic, post #22

Tylko po co, amiga to nie PCet
[#24] Re: Amiga 1200 problem

@Amigo-A1200-040, post #23

Mnie się nie pytaj, ja mam 'shutdown' na zasilaczu szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem