[#1] Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica
Witam.

Obiło mi się o uszy (oczy), że stacje dyskietek w Amigach 500 i 1200 różniły się wielkością.

Czy ktoś z Was może podać jaka to jest różnica (ile mm w każdym kierunku)?
Może ma ktoś z Was obie i może wrzucić tutaj jakieś zdjęcie porównawcze (np. obie stacje przyłożone do siebie dolnymi otworami montażowymi)?

Pozdrawiam.
cichym

[#2] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@cichym, post #1

posmiece Ci w watku - podaj do siebie jakis kontakt - zrobilem juz dwa razy svhsa i zaden nie chce ruszyc

[#3] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@Kwiatki, post #2

O to będe musiał posprzątać :D

W profilu masz maila do mnie. Pisz może coś razem zaradzimy na te dolegliwości.

[#4] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@cichym, post #1

Od a500 sa wieksze, w a1200 sa takie (rozmiarowo), ajk w a600. Od a1200 tez czesto byly to przerobki z pc i mialy inne polozenie m.in. sygnalu ready itd.

[#5] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@MrT, post #4

Dzięki za odpowiedź.
Ogólnie wiem, że są różnice. Jednak bardziej potrzebuję konkretów, takich jak:

- ile mm wynoszą różnice w wymiarach
- ile mm wynoszą różnice w rozstawieniu dolnych otworów montażowych

Ewentualnie jakaś fotka, na której pokazane będę obie stacje przyłożone do siebie dołami (otwór do otworu).

Nie chodzi mi o elektronikę stacji dyskietek, a o ich fizyczne rozmiary.

[#6] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@cichym, post #5

Jak znajde gdzies flopa od a500 (powinienem miec) to zrobie Ci fotki. jak nie znajde to tylko moge Ci flopa od a1200 z C= i a1200 Z Escomu porownac niestety ..

[#7] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@cichym, post #5

W A500 wyższa i dłuższa niż "normalna" pecetowa.
W A600/1200 taka sama jak pecetowa.
Stacja od A1200 escom i A1200 Commodore - na oko takie same, przy czym stacja escom ma inaczej sygnały i przekeconą tasmę i coś tam jeszcze lutowane, bodaj nie generują sygnału ready - są problemy z grami NDOS.
A1200 commodore wsadzisz do A500, tylko potrzebujesz dłuzszą taśmę sygnałowa - standardowa nie sięgnie.
Tą z A500 nie wsadzisz do A1200 bo się nie mieści na wysokość.

Kuniec.

[#8] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@Rembrand, post #7

ale generalnie stacje od a500 można wsadzić do a1200(sam tak miałem :D)

[#9] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@arti4-92, post #8

Tzn. "kroiles" cos w desktopie i "ekranie"? Sam kiedys tylko sprawdzilem i stacja z A500 jest za duza. Szkoda nerwow i czasu i chyba lepiej kupic cos w necie ;)
[#10] Re: Stacje dyskietek A500 i A1200 - różnica

@cichym, post #1

Starsze stacje mają wysokość półtorej zwykłej stacji.
Dobrze to widać na fotce poniżej (chociaż tam są stacje HD)
http://www.amiga.org/modules/myalbum/photo.php?lid=2417
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem