kategoria: A500
[#1] Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON
Witam Wszystkich,
To mój pierwszy post na ppa, tak więc pragnę się przywitać.
Niestety mam problem, który sam sobie zmajstrowałem.
W wyniku przypadkowego zwarcia (luźna śrubka blokady przewodu wtyku DB) na gnieździe VIDEO prawdopodobnie doszło do zwarcia szyny 5V z szyną 12V.
Niestety, ale doprowadziło to do tego, że początkowo komputer w ogóle nie startował, następnie po zamianie miejscami układów CIA - jeden grzeje się mocniej - komputer uruchamia się z zielonym tłem i miga dioda power 10 razy + 1 raz dłużej i wykonuje cykliczne resety. Sprawdziłem pamięci RAM (wstawione nowe na podstawkach) - zrobiłem to mimo, że oryginalne się nie grzały. Wymienione multipleksery pamięci ram i na tym stanąłem, ponieważ nie posiadam żadnych układów na podmianę. Problem polega na tym, że te 11 błyśnięć wskazuje, że mógł oberwać FAT Agnus w wersji 8375... Wyjęcie FAT Agnusa powoduje brak migania diody LED - czarny raster na ekranie.Łudzę się jednak nadzieją i proszę o podpowiedź - czy wadliwy układ CIA może powodować takie zachowanie. Kolejne pytanie czy w razie draki idzie kupić jeszcze gdzieś FAT Agnus w tej wersji. Z góry dzięki za podpowiedzi :)

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2021 23:21:33 przez kaldach79

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2021 23:23:24 przez kaldach79
[#2] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #1

przypadkowego zwarcia

Kiepsko

prawdopodobnie doszło do zwarcia szyny 5V z szyną 12V

Bardzo kiepsko. Każdy układ podpięty do 5V mógł ulec uszkodzeniu.

czy wadliwy układ CIA może powodować takie zachowanie

Może powodować zielony ekran. Z tego co pamiętam, to moje A500 startowały bez jednego CIA(bez tego bliżej stacji-EVEN) na Diagromie.

czy w razie draki idzie kupić jeszcze gdzieś FAT Agnus w tej wersji

Idzie, ale może się opłacać bardziej kupić całą amigę

Najprościej najpierw sprawdzić układy w innej Amidze. Możesz też sprawdzić czy Diagrom odpali, wtedy wiedziałbyś coś więcej.
Porównaj opór między 5V a GND na obu CIA gdy są wyjęte z Ami. Może jeden ma w sobie zwarcie i wtedy zobaczysz to na multimetrze.

Napisz skąd jesteś, to może znajdzie się ktoś w pobliżu co będzie ci w stanie pomóc.
[#3] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@snifferman, post #2

Dzięki za odpowiedź.
No niestety kiepsko, zgadza się. Dawno mi się nie zdarzyła tak głupia awaria.
Jedno z CIA raczej na 100% jest uszkodzone, ponieważ po pierwsze grzeje się bardziej od drugiego, po drugie zielony ekran pojawia się tylko w jednym przypadku gdy zamienię miejscami oba układy. Noszę się z zamiarem zakupu kolejnej płyty, lub Amigi, ale chcę koniecznie postawić tę konkretną na nogi - ma dla mnie wartość mocno sentymentalną. Diagrom`a nie posiadam, ale chyba trzeba będzie nabyć. Jakby coś, to jestem z Krakowa :)
[#4] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #3

Zamień CIA miejscami i zobacz, czy Amiga zachowa się w odmienny sposób. Jeśli będzie tak samo, problem może być gdzie indziej.
[#5] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #3

Jedno z CIA raczej na 100% jest uszkodzone, ponieważ po pierwsze grzeje się bardziej od drugiego, po drugie zielony ekran pojawia się tylko w jednym przypadku gdy zamienię miejscami oba układy

No to raczej problem jest bardziej złożony
[#6] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #3

dałem ci namiar na priv. Mieszkam koło Krakowa to moge rzucic okiem na Amisie.
[#7] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@Stoopi, post #6

Odebrałem, dzięki - odezwę się :)
[#8] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #1

Nie doczytałem tego w Twoim poście, ale z postu stoopiego wywnioskowałem, że jesteś z Krakowa... to ja też jestem. I mieszkam w Krakowie.
Mam kilka sztuk A500 i mogę to i owo posprawdzać/powymieniać. Sprzęt do lutowania i pomiarów też mam jakby co.A tak ogólnie, to w najbliższą sobotę ma odbyć się w Siemianowicach Śląskich kolejny SACP (jednodniowy, cykliczny zlot miłośników Amigi). Ja będę. Stoopi pewnie też (będziesz? :) ). Zawsze możesz przytaszczyć Amigę tam... albo chociażby samego Agnusa i sprawdzić u kogoś (pamiętaj tylko, że ta wersja Agnusa pracuje wyłącznie w płycie A500 rev8 (czyli tej podpisanej "A500+", starsze rewizje mają Agnusy z lekko zmienionym pinoutem i na 100% nie będą działać).
Ogólnie to Amiga bez Agnusa nie ma szans się uruchomić, bo zarządza on pamięcią chip i dostępem do niej (kanały DMA). CIA są znane ze swojej wrażliwości na różne złe wydarzenia i często ulegają uszkodzeniu, taka awaria często powoduje najdziwniejsze problemy. Co prawda zwarcie 12V do 5V może spowodować rozległe uszkodzenia, ale skoro Twoja Amiga cokolwiek wyświetla na ekranie (kolor), to raczej nie spaliło się wszystko, bo wyświetlanie koloru oznacza uruchomienie systemów autodiagnostyki, przy całkowitym padzie jest po prostu czarny ekran.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2021 18:12:41 przez wali7
1
[#9] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@wali7, post #8

No właśnie, głównie tego Agnusa chcę sprawdzić, bo on jest tutaj solą w oku. Fajnie było mieć płytę z 500+, ale niestety nie jest ona bardzo popularna i sam Agnus również.
[#10] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #9

Najpopularniejsza jest rev6, ale rev8 też się często zdarza. Sam mam 3 sztuki.
[#11] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@wali7, post #8

Tak. Bedę na zlocie, Tym razem wezmę CD32 z PROMODULE.
[#12] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@Stoopi, post #11

Odpaliles już ją ? ;) Bom ciekaw.
Też na 90% będę ;)
1
[#13] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@mikecios, post #12

No to walki ciąg dalszy...
Byłem z płytą u Kolegi Wali7, sprawdziliśmy układy w podstawkach - wszystkie sprawne poza CIA A i CIA B, te układy dzięki uprzejmości Kolegi mam już sprawne. Niestety efekt jest nadal podobny. Zielony ekran i 11 mignięć diody LED. Pamięci podstawione. Układy TTL w okolicach RAM również nowe na podstawkach. Sprawdziłem testerem układów - wszystkie teoretycznie sprawne, poza jednym 74F373, który był nieco podejrzany, ale w końcu przeszedł test. Kolejno wykonałem sobie kabelek null modem i zainstalowałem Diagroma. Efekt jest dość ciekawy, ponieważ z tego co rozumiem widzi ram, ale nie do końca. Zastanawiam się nad tym, co może być tego przyczyną. W komputerze oryginalnie było rozszerzenie 0,5MB, nie ma różnicy czy jest podpięte czy nie. Komunikat taki sam. Wyjęcie pojedynczych kości RAM jak i układu 74F373 powoduje wyrzucanie w Diagromie błędów pamięci RAM, tak więc dlaczego nie startuje?
Poniżej zrzut z Diagroma:
Amiga DiagROM V1.2.1 - 16-Jul-20 - By John (Chucky/The Gang) Hertell

Testing if serial loopbackadapter is installed: <> NOT DETECTED
- Parallel Code $ff - Start of ROM, CPU Seems somewhat alive
Checking status of mousebuttons for different startups:

Set all Interrupt enablebits (INTENA $dff09a) to Disabled: Done
Set all Interrupt requestbits (INTREQ $dff09c) to Disabled: Done
Set all DMA enablebits (DMACON $dff096) to Disabled: Done

Testing if OVL is working: OK
- Parallel Code $fe - Test UDS/LDS line
- Test of writing word $FFFF to $400 OK
- Test of writing word $00FF to $400 OK
- Test of writing word $FF00 to $400 OK
- Test of writing word $0000 to $400 OK
- Test of writing byte (even) $ff to $400 OK
- Test of writing byte (odd) $ff to $401 OK
- Parallel Code $fd - Start of chipmemdetection

Addr $00008400 OK Number of 32K blocks found: $01
Chipmem Shadowram detected, guess there is no more chipmem, stopping here

Startaddr: $00000400 Endaddr: $00007FFF
- Parallel Code $fc - Trying to find some fastmem (as no chipmem found)
- Parallel Code $fb - Memorydetection done
- Parallel Code $80 - NO Chipmem detected
- NO MEMORY FOUND - HALTING SYSTEM
[#14] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #13

Sprawdziłeś U10,U11,U12,U13,U34,U35?

poza jednym 74F373, który był nieco podejrzany, ale w końcu przeszedł test

Co to znaczy "w końcu". Na początku nie działał, a później zaczął? wymieniaj. Mógł przejść test na programatorze/testerze, a w Amidze na innej częstotliwości może nie dawać rady. Coś w układzie może być ujarane i raz działa, raz nie. Przecież te układy grosze kosztują.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2021 23:22:30 przez snifferman
[#15] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@snifferman, post #14

Tak,
Wrzucone podstawki - nowe układy na miejscu.
Stare sprawdzone w testerze (programator pamięci ma taką funkcję), są identyfikowane poprawnie - przeżyły, ale i tak wymieniłem.
Tak jak napisałem wcześniej główne układy sprawdzone. Walnięte były oba CIA, reszta przeżyła...
Wygląda to nieco dziwnie, niby powinno działać, a nie działa... :(
Mam podejrzenia co do rozszerzenia pamięci, aczkolwiek po wyjęciu go nic się nie zmienia...

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2021 23:20:55 przez kaldach79
[#16] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #15

A jesteś pewny, że ram, który teraz masz, jest sprawny? Testuj bez rozszerzenia- zawsze jedna niewiadoma mniej.
W a500 rev3 mialem uszkodzony IC od seriala (u38, albo u39) i amiga mi nie chciała wstać, albo miałem różne kolory ekranu. Siał zamęt do CIA. Nie znalazłbym tego, ale dostał w końcu zwarcia i namierzyłem temperaturowo. Miałeś zwarcie na 5v-12v więc każdy IC jest podejrzany. Niektóre nie są podłączone do ramu, ale do chipsetu i mogą robić "bałagan". Wylutowałeś RAM, to podejrzewam, że wylut reszty nie sprawi ci problemu. nie ma ich już wiele
[#17] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@snifferman, post #16

Na pewno chipset jest sprawny, sprawdziliśmy wszystkie układy w mojej sprawnej A500. Uwalone były oba CIA, ale je wymieniliśmy na sprawne.
Jeśli kaldach nie wytropi wcześniej uszkodzonego delikwenta, to przyjdzie czas na analizator stanów logicznych. Mam podejrzenie graniczące z pewnością ;) że analiza szyny chip ramu wskaże winnego.
[#18] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@wali7, post #17

A przestestowałeś ram? Jak ma go już w podstawkach, to wystarczyło przełożyć np do rozszerzenia, bo większość z nich ma już sockety i przetestować. Jak takiego nie masz, to warto stworzyć, albo miec chociaż jedną a500 z socketami do testowania ramu. Nie wiem jak wyglądają te "nowe" pamięci, ale mam z wylutu od A500 takie z krótkimi nóżkami i może pojawić się problem z kontaktem.

W A2000 miałem uszkodzony ram i nie widziało mi slow. Sonda logiczna pokazywała aktywność na uszkodzonej lini jak na każdej innej. Dopiero oscyloskop pokazał dziwne glicze i wolno opadające zbocze, także nie mów hop.
[#19] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@snifferman, post #18

RAM mieliśmy drugi komplet... oczywiście z demontażu, więc nie mieliśmy pewności co do sprawności któregokolwiek. Niestety nie mam nic z podstawkami pod te kości, ale mógłbym sobie jedno rozszerzenie pod klapkę przerobić pod podstawki, dobry pomysł.
[#20] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #15

Czy sprawdziłeś przejścia od Agnusa do kości RAM?
Do sprawdzenia jeszcze koniecznie U34, U35 i drabinki rezystorowe RP201, RP 202 i RP 203.
[#21] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@Marcin74, post #20

Hej,
układy U34 i U35 dawno wymienione. Ze względu na trudną dostępność serii F wstawiłem HCT, jednakże nie wydaje się, aby wolniejsze układy przy tych częstotliwościach na szynie miały problem z prędkością, seria 74 ma wzajemną kompatybilność napięciową, tak więc pod tym względem również powinny działać. Jednakże zastanawiam się dlaczego celowo wstawili tam właśnie serię F...? Laminat przemierzony wszystkie połączenia od Agnusa do RAM wydają się być prawidłowe, tak samo do U34 i U35 i od nich dalej do pamięci. No ręce opadają, niby to proste, ale nie do końca. Zastanawiam się co mogłem przeoczyć. Chyba zostanie nam metoda porównawcza u Kolegi Wali7... :(

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2021 23:11:58 przez kaldach79

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2021 23:28:22 przez kaldach79
[#22] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@kaldach79, post #21

Ja przy robudowie Ramu na jednej płycie A500+ wstawiłem kiedyś układ 74HCT139 i Ami nie chciała działać ( zielony ekran). Po wymianie na 74F139 działa poprawnie. Mam płytę z podstawkami pod U34 i U35 to sprawdze jak się zachowa ta płyta przy układach HCT.
[#23] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@Marcin74, post #22

To jak już będziesz sprawdzał, to sprawdź przy okazji czy LSy ruszą.
[#24] Re: Amiga 500 - płyta od 500+ - zielony ekran + migająca LED Power ON

@Marcin74, post #22

Genialnie. Dzięki :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem