[#1] Instalacja ikon na classicwb
Witajcie.

Znalazłem dziś trochę czasu aby classicwb (full) wrzucić na dysk i trochę go do swojego sprzętu dostosować.

Zrzuciłem trochę katalogów ze starych dysków i widzę że tam były przyporządkowane inne ikony do plików, dysków czy katalogów, przez co nieprawidłowo się wyświetlają lub wcale. Pamiętam że na magic wb była możliwość odświeżenia przyporządkowań typów do ikonek. Czy w classicwb taka możliwość też jest ?

Tak to u mnie wygląda
[#2] Re: Instalacja ikon na classicwb

@rootspk, post #1

Te ikonki z małymi prostokątami są zapewne w standardzie NewIcons (GlowIcons chyba są zapisane tak samo). Skoro masz 030 w Amidze, to nie zaobserwujesz jakieś straty prędkości, jeśli doinstalujesz pakiet NewIcons, albo użyjesz AmigaOS 3.1.4, lub 3.2, które NewIcons obsługują.
1
[#3] Re: Instalacja ikon na classicwb

@wali7, post #2

Albo po prostu użyjesz rozwiązania z XXI wieku, w postaci icon.library od PeteraK
1
[#4] Re: Instalacja ikon na classicwb

@wali7, post #2

NewIcons jest już zainstalowane w ClassicWB, powinien podążać za radą Arti'ego.
[#5] Re: Instalacja ikon na classicwb

@AmiClassic, post #4

Ale zdajecie sobie sprawę że człowiek pytał o coś zupełnie innego, a wy udzielanie odpowiedzi nie na temat?
[#6] Re: Instalacja ikon na classicwb

@Aurel, post #5

...Zrzuciłem trochę katalogów ze starych dysków i widzę że tam były przyporządkowane inne ikony do plików, dysków czy katalogów, przez co nieprawidłowo się wyświetlają lub wcale...
Może nieprecyzyjnie się wyraził, ale chyba na screenie widać o co chodzi

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2021 10:29:18 przez AmiClassic
2
[#7] Re: Instalacja ikon na classicwb

@Aurel, post #5

No jak nie na temat?
1
[#8] Re: Instalacja ikon na classicwb

@Aurel, post #5

;) trochę masz rację .

Nie chciałem wyjść na natręta, wyrażę się precyzyjniej

Nie szukam rozwiązania typu jak coś nie działa to zainstaluj co innego ale dzięki za radę.

Szukam rozwiązania pozwalającego podmienić masowo ikony do pików i katalogów dla danego typu.
Nie chcę instalować czego innego tylko podmienić ikony na plikach i katalogach wygrzebanych ze starych dysków.

Zależy mi na tym aby zachować ikony te które są domyślnie w classicwb.

Jak wspomniałem pamiętam że w magic workbench nożna było to zrobić w trakcie instalacji pakietu i po. Był do tego skrypt o ile mnie pamięć nie myli. Szukam właśnie takiego rozwiązania dla ikon w classicwb
1
[#9] Re: Instalacja ikon na classicwb

@rootspk, post #8

Jak wspomniałem pamiętam że w magic workbench nożna było to zrobić w trakcie instalacji pakietu i po. Był do tego skrypt o ile mnie pamięć nie myli. Szukam właśnie takiego rozwiązania dla ikon w classicwb

To wystarczy napisać skrypt, który zamieni ikony katalogów w zaznaczonym katalogu.
Wskaż jak mają wyglądać te ikony.
[#10] Re: Instalacja ikon na classicwb

@rootspk, post #8

Precyzja to podstawa
Masowo to tylko ikony szuflad da się zmienić używając skryptu Update Drawers z MagicWB, odpalasz go i postępujesz według instrukcji.
Co do reszty ikon to niestety będziesz musiał ręcznie podmieniać - polecam programik CopyIcon.
Jeśli plik nie będzie posiadał ikony to powinna z automatu pojawić się 'defikonka' danego typu pliku o ile zainstalujesz tam DefIcons bo ClassicWB chyba tego nie ma.
[#11] Re: Instalacja ikon na classicwb

@AmiClassic, post #10

Szuflady to już coś ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem