[#38]
Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200
@mmarcin2741,
post #27
Profesjonalne monitory video mają kineskopy takie jak stosuje się w monitorach VGA. Znacznie bardziej upakowane piksele. W przypadku *tronów oznacza to też znacznie lepszą rozdzielczość poziomą, nie tylko pionową.
TV SONY 14" w porównaniu do 14" PVM ma widoczne pionowe linie.
Typowy TV ma kratownicę
Grubość linii być może wynika z zastosowanego trafo. W sumie ostrość się na nim reguluje i można sobie usunąć widoczność scanlines'ów kręcąc nim
No trudno, co zrobić. Na taki bwm - broadcast wideo monitor? - nie
wysupłam kasy. Nie wiem nawet, gdzie szukać, na allegro raczej
rzadko widuję.
PVMy zazwyczaj są 9 cali, czasami 14 calowe. Większe są rzadziej ale jak masz dobrze wypasioną świnkę skarbonkę to dla chcącego nic trudnego. Inne monitory tego typu niż PVM są już znacznie trudniej dostępne. Dlatego JVC jak zobaczyłem że jest to kupiłem bez większego zastanawiania się
Ale w sumie to Amigi do nich nie podłączałem.
Nie wiem nawet gdzie moja A600 się obecnie znajduje, zgubiłem przyjaciółkę

Amigę jaką używam ostatnio to Minimig core na Mister FPGA. Podłączone to jest obecnie do monitora VGA.
Jak porównywałem taki VGA, jakiś tani 17" LiteOn za grosze z JVCV 17" to oprócz tego że JVC kosztował fortunę i jest znacznie jaśniejszy to jest to bardzo podobny efekt. JVC jest jaśniejszy ze scanlines'ami (wbudowanymi

) niż ten VGA bez włączania scanlines a co dopiero jak je włączę. Za to monitor VGA ma tą zaletę że można powielać linię 2x i mieć bardziej kwadratowe piksele. Niby gorzej to wygląda ale to też zależy bo ma to swój styl i nie męczy aż tak wzroku jak super widoczne linie. Tak czy siak jak zrobię/kupię kabelek Scart albo na 4x RGB to sobie podłączę Mistera do CRT 15KHz też.