kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@XoR, post #26

Nie wiem czy to Ci dużo da i jaki masz aparat, ale jeśli możesz nagrywać filmy, to sprawdź w jakiej ilości klatek na sekundę. Jeśli uda Ci się ustawić częstotliwość odpowiadającą częstotliwości monitora albo wielokrotność to masz szanse zrobić jakiś filmik, a z tego wyciągnąć zdjęcie. Np. ustawiać 50, 100 albo 60, 120. Czasem do niektórych aparatów jest też alternatywne oprogramowanie.
[#32] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@wilkwcieniu, post #1

No i jeszcze alternatywnie można jakiś TV podpiąć z tych ostatnich, z płaskim ekranem. Testuje teraz taki sony trinitin i chyba monitorek commodore do szafy pójdzie.
[#33] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@marianoamigo, post #32

Ile cali ma telewizor, który pan testuje?
[#34] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@mmarcin2741, post #33

21 cali, jak dla mnie optymalny. Fajnie wyglądają dema i gry.
[#35] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@marianoamigo, post #34

Bardzo krótko używałem 21 cali. Cały czas 14 cali i mam też
15 cali, choć jeden cal więcej to niewielka różnica.
21 cali był optymalny do gier i dem np., ale już obsługa
myszką była mniej wygodna...tu wolę 14 cali.
Rzecz do indywidualnego testowania, sam jeszcze popró-
buję 21 cali.
[#36] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@mmarcin2741, post #35

Propo monitorów klasycznych oto jak powstaje w nich obraz.

[#37] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@marianoamigo, post #34

21 cali

21 cali będzie dobry. Testowałem dzisiaj i z kanapy na 14 calowym
za słabo widać. Przy małym tv trzebaby siedzieć blisko na krześle
a choć mam zaledwie 42, to lata już nie te
[#38] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@mmarcin2741, post #27

Profesjonalne monitory video mają kineskopy takie jak stosuje się w monitorach VGA. Znacznie bardziej upakowane piksele. W przypadku *tronów oznacza to też znacznie lepszą rozdzielczość poziomą, nie tylko pionową.

TV SONY 14" w porównaniu do 14" PVM ma widoczne pionowe linie.
Typowy TV ma kratownicę

Grubość linii być może wynika z zastosowanego trafo. W sumie ostrość się na nim reguluje i można sobie usunąć widoczność scanlines'ów kręcąc nim pomysł

No trudno, co zrobić. Na taki bwm - broadcast wideo monitor? - nie
wysupłam kasy. Nie wiem nawet, gdzie szukać, na allegro raczej
rzadko widuję.

PVMy zazwyczaj są 9 cali, czasami 14 calowe. Większe są rzadziej ale jak masz dobrze wypasioną świnkę skarbonkę to dla chcącego nic trudnego. Inne monitory tego typu niż PVM są już znacznie trudniej dostępne. Dlatego JVC jak zobaczyłem że jest to kupiłem bez większego zastanawiania się ok, racja

Ale w sumie to Amigi do nich nie podłączałem.
Nie wiem nawet gdzie moja A600 się obecnie znajduje, zgubiłem przyjaciółkę
Amigę jaką używam ostatnio to Minimig core na Mister FPGA. Podłączone to jest obecnie do monitora VGA.
Jak porównywałem taki VGA, jakiś tani 17" LiteOn za grosze z JVCV 17" to oprócz tego że JVC kosztował fortunę i jest znacznie jaśniejszy to jest to bardzo podobny efekt. JVC jest jaśniejszy ze scanlines'ami (wbudowanymi ) niż ten VGA bez włączania scanlines a co dopiero jak je włączę. Za to monitor VGA ma tą zaletę że można powielać linię 2x i mieć bardziej kwadratowe piksele. Niby gorzej to wygląda ale to też zależy bo ma to swój styl i nie męczy aż tak wzroku jak super widoczne linie. Tak czy siak jak zrobię/kupię kabelek Scart albo na 4x RGB to sobie podłączę Mistera do CRT 15KHz też.
[#39] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@XoR, post #38

JVC jest jaśniejszy ze scanlines'ami (wbudowanymi ) niż ten VGA bez włączania scanlines a co dopiero jak je włączę

Monitory crt podłączne pod pc mają faktycznie jakiś ciemny obraz.
Myślałem, że może trzebaby gamma podwyższyć w windows,
może by pomogło.
Na trafo podkręcałem jasność, ale to w zwykłym tv, niewiele
dało.
Słyszałem, że niektóre sprzęty mają 3 potencjometry, którymi
można ustawić nasycenie barw do każdego koloru rgb
oddzielnie.
[#40] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@mmarcin2741, post #39

Gamma nie zwiększy jasności bieli. Gamma też nie rozwiąże problemu gdy poziom czerni jest niewłaściwy - a często ludzie próbują używać ją do tego na monitorach które są już trochę wypalone i nie da się bardziej zwiększyć tzw. "brightness"u.

W zasadzie to ustawienie gamma w ogóle nie służy do rozjaśniania obrazu tylko do dopasowania gammy źródła do gammy monitora ok, racja

Ogólnie to jak tak popatrzeć na filmy czy zdjęcia to nie ma jakiejś jednej dobrej gammy która wszędzie wygląda dobrze. Najbardziej uniwersalna to chyba będzie 2.3 bo część materiałów ma gammę zbyt niską dla 2.4 (zgodną z Rec.709) a część zbyt wysoką dla 2.2 (zgodnie ze standardem sRGB). Ba, czasami to gamma monitora 2.2 jest zbyt wysoka a innymi razy 2.4 monitora jest zbyt niska.

W CRT regulacji gammy nie ma i wynika to ze względów technicznych bo bardzo trudno jest taki układ analogowy do regulacji gammy stworzyć. Niejako gammę można jednak regulować właśnie ustawieniem brightness (ale kontrast też ją zmienia bo gamma CRT to wynikowa poprostu tego jak luminofor odpowiada na ilość elektronów które w niego trafiają a ta ilość jest wynikową emisji która jest wynikową wzmocnienia napięć na wejściu monitora). Przy prawidłowej konfiguracji tego parametru gamma CRT powinna być 2.4 czyli zgodna z Rec.709. Często ludzie ustawiają brigntess pod to jak czarna jest czerń na czarnym ekranie i wychodzi średnia gamma bliżej 2.5 z tym zastrzeżeniem że bardziej się zmienia gamma przy ciemnych tonach i jest generalnie wtedy zbyt niska w stosunku do jaśniejszych tonów. Najlepiej z kalibratorem to pomierzyć kiedy gamma jest taka sama w jasnych tonach i ciemnych i resztę ewentualnie doregulować sliderem gamma jeśli chce się inną wartość niż ta która została pomierzona. Z tym że wtedy trzeba wziąć pod uwagę ile bitów ma DAC który generuje analogowy sygnał. Jak ma 8-bit (stare karty graficzne i wszelakie konwertery z HDMI/DP) to o ile nie ma ditheringu na wyjściu to bym gammy nie ruszał. Radeony mają dithering zawsze, na GeForce'ach da isę go włączyć. Stare karty jeszcze z wyjściem VGA (lub DVI-A) miały 10-bit DACe (o ile nie były zbyt stare ) więc na nich można spokojnie gammę regulować.
[#41] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@XoR, post #40

Zasadniczo, gamma przesuwa jasność "środka". Jak się pojedzie mocno w górę albo w dół, to oczywiście odcina też część obrazu w bieli lub czerni.

Ale tak, co do zasady: regulowanie takich parametrów "po stronie Windowsa" nie jest dobrym pomysłem. Zawsze traci się część palety/informacji.
[#42] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@Daclaw, post #41

Z zasady manipulowanie gammą jest operacją bezstratną i nic przy zmianie gammy nie zostaje odcięte ani stracone. Można sobie zmieniać gammę jak się chce i zawsze można doprowadzić do uzyskania takich samych wartości jak te wejściowe. Przynajmniej w idealnym świecie matematyki gdzie wartości są liczbami zmiennoprzecinkowymi to tak działa

W rzeczywistości w której żyjemy, tj. kwantowej, mamy ograniczoną precyzję na wyjściu karty graficznej i w obliczeniach, więc trzeba wziąć to pod uwagę. O ile ma się 10-bit albo dithering albo najlepiej i 10-bit i dithering można zmieniać gammę bez martwienia się o jakość obrazu.
[#43] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@pgru2, post #31

Może nie z filmiku i nie bez migotania ale widać PVM z bliska

PVM 14M2E i Mister podłączony przez RGB 3 chinchami przez przelotkę Component. RGB na PVM działa na sync-on-green

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2021 18:00:34 przez XoR
[#44] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@XoR, post #43

Ok, trafiłem na taką stronę, która prezentuje wszystkie monitory
od Commodore na przestrzeni dziejów.
https://gona.mactar.hu/Commodore/monitor/Commodore_monitors_by_model_number.html

Co to monitorów pvm/bvm to posiadają one dużą liczbę
linii, np. 600 lub topowy model 750.
Monitor Commodore posiada 600 lub 640 linii
poziomych.
Oznacza to, że monitory Commodore mogą śmiało
konkurować z sony pvm, jeśli chodzi o jakość
obrazu.

Standardowy telewizor crt posiada około 400 linii.
Także obraz może być mniej ostry.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2022 18:12:11 przez mmarcin2741
[#45] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@mmarcin2741, post #44

Jakoś nie chce mi sie wierzyć że zlecali opracowywanie aż tylu różnych modeli. Raczej dostawali cynk od firm produkujących monitory że zostało im trochę jeszcze nie zbrandowanych i czy byliby zainteresowani. Pewnie można je gdzieś spotkać pod innymi nazwami. :)
[#46] Re: Monitor klasyczny do Amigi 600/1200

@ZbyniuR, post #45

3/4 to wariacja na temat C108x.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem