Nie no, mozna inaczej to zrobic.
Jakos dzis mi sie wszystko chce :) wiec mini tutorial ponizej:
1. wybierz sobie obrazek, u mnie padlo na taki:
2. w Gimpie zrobilem lekkie zmiany:
- zamienilem czerwony kolor na niebieski (tak by podpasowal do koloru jakiego uzywa WB)
- no i oczywiscie przycialem zachowujac aspekt ratio obrazka by nie byl powyciagany
- na koniec przeskalowalem do docelowej rozdzielczosci, tutaj: 720x566 (nie bralem pod uwage wysokosci gornej belki WB bo ta sie zmienia w zaleznosci od fonta ale obrazek w WB i tak jest wstawiany pod belke a to co wystaje jest uciete - wiec nie ma sie co przejmowac belka)
- nagraj jako bmp (chyba najlepsza w tej chwili opcja)
Tak to wyszlo:
3. na amidze uruchom AdPro (chyba najlepiej mu wychodzi konwertowanie i ma kilka mozliwych dithering-ow do wyboru). Wgraj obrazek , ustaw ekran docelowy na rozdzielczosc i glebie jak twoj WB, wybierz dithering i zobacz co wyjdzie...
4. jesli pasuje efekt koncowy to nagraj jako IFF i zamknij Adpro
5. Zaladuj obrazek do DPaint-a i prawym kliknij na aktualny kolor malowania (tuz nad paleta kolorow po prawej).
Na dole ekranu pojawi sie okienko - przyjzyj sie palecie i wyszukaj kolorow najbardziej zblizonych do tych jakich uzywa Twoj WB.
Ja u siebie martwie sie tylko o 4 kolory (szary, czarny, bialy, niebieski - w tej kolejnosci) - mozesz z WB uruchomic program paleta (z prefsow) by widziec dokladne wartosci tych kolorow.
Jesli znajdziesz juz cos zblizonego do koloru 1 (u mnie szary) to zaznacz ten kolor w DPaincie a potem kliknij na kolor pierwszy w tym samym dolnym okienku i kliknij EX i OK
Teraz z gornego menu wybierz PALETTE>REMAP i powtorz te operacje dla tylu kolorow ile chcesz zachowac.
U mnie wyglada to tak:

Teraz (wciaz w tym dolnym oknie) ustaw wartosci tych 4 kolorow (u mnie czterech) na dokladnie takie jak masz w programie Palette. Wyglada to tak:

Zamknij to okno i z gornego menu PALETTE wybiez SAVE i nagraj gdzies te kolorki (obrazka nie nagrywaj). Zamknij DPaint-a
6. wracamy do AdPro - wystartuj program, wgraj obrazek (ten z Gimpa czy innego programu) a nastepnie w gornym menu znajdz PALETTE i tam zaladoj kolorki nagrane w DPaint

Upewnij sie ze masz "cutsom palette" wybrane i tam wyzej jest LOCKED (akurat na focie jest UNLOCKED heh)
oraz suwak COLOR USED ustaw na tyle ile masz kolorow w palecie. Klik OK i EXECUTE (w glownym oknie).
Obrazek kncowy nagraj jako IFF.
7. wracamy do DPaint-a. Wgraj tu obrazek co przed chwila nagrales i recznie popraw piksele - czyli to co amigowiec lubi najbardziej :)
Gotowy obrazek:
8. Idziemy do WB i ustawiamy go jako tlo i.... WTF??? heh - jesli masz jakies poblokowane kolorki przez inne programy to obrazek bedzie wygladal jak siedem nieszcesc
9. Ja uzywam swojej produkcji programu ktory na chama podmienia kolory - wczytuje te z obrazka i wymusza je na ekranie - pamietaj ze nasz obrazek ma 4 pierwsze ustwaione tak jak WB wiec taka podmiana nie zepsuje jego wygladu.
W calej tej operazji chodzi o to by kolory WB wcisnac do obrazka (jednoczesnie ustawiajac je na wlasciwych pozycjach ) i tym sposobem nie trzeba uruchamiac WB w palecie o jeden wyzej niz glebia obrazka.
Ostatnia aktualizacja: 19.11.2021 20:36:35 przez pch