[#1] [MWB] Problem z kolorkami ikon
Mam zamontowany Kick 3.1.4, zainstalowany AmigaOS 3.1, FullPalette i najnowszą icon.library od PeterK.
Ostatnie cztery kolory są zalockowane, zgodnie z dokumentacją MagicWB. Mimo to, paleta dla tych ikon jest zkaszaniona i aby to naprawić muszę przenieść je do banków nr. 4,5,6 i 7. Ktoś wie dlaczego?

[#2] Re: [MWB] Problem z kolorkami ikon

@_arti, post #1

Ewidentnie widać, że te ostatnie cztery kolory powinny być zalock'owane jako 4,5,6 i 7 kolor. Zamień je miejscami.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2021 02:04:57 przez AmiClassic
1
[#3] Re: [MWB] Problem z kolorkami ikon

@_arti, post #1

Dlatego, że ikony 8 kolorowe na ekranach >8 kolorów korzystają z pierwszych 8 kolorów palety, zaś WB alokuje pierwsze 4 i ostatnie 4. Są też ikony MagicWB specjalnie skonwertowane do 256 kolorów, które wyświetlą się poprawnie kosztem pamięci. Najlepiej mieć zablokowane kolory 4,5,6,7 na takie same jak 4 ostatnie.
1
[#4] Re: [MWB] Problem z kolorkami ikon

@cholok, post #3

Przecież to straszne marnotrastwo palety! Nie da się tego obejść? To zawsze tak działało?
[#5] Re: [MWB] Problem z kolorkami ikon

@_arti, post #4

Dobra, mój błąd. Odpalałem FPPrefs 2x w startup-sequence i to coś mieszało. Teraz już, po ustawieniu ich jako 4, 5, 6, 7, wszystko jest OK niezależnie od ilości wybranych kolorów ALE pojawia się problem przy 8 kolorach - tu paleta znowu się psuje lecz jestem w stanie to przeżyć

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2021 11:39:12 przez _arti
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem