[#1] Jak naprawic joystick?
Witam! zakupiłem joystick tu na giełdzie za 10 zł Quick Shota Joy który kupiłem nie chodził w górć dałem go dziadkowi do naprawy i wczoraj dostalem sprawnego po gralem troche i OK siadłem wieczorem i gralem w Toki i znowu przestal chodzic w gore i go w ogole do przodu dac nie moge :( i chciałbym wiedziec jak sie takie joystycki robi bo slyszalem ze to jest banal co jest potrzebne? i jak trzeba polaczyc te styki? jescze uzytkownik Pyzio z forum mowi zeby podlozyc tam sprezynke i sie styk nie zerwie

zdjecie opisywanego joysticka:

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=261&sid=85c67b0bbe325c0a72e3c8cd5c3c652d

bede naprawde wdzieczny jak ktos mi powie jak sie te styki laczy :D
[#2] Re: Jak naprawic joystick?

@VeloN, post #1

Dokładnie. Prawdopodobnie pękła ci sprężynka. Owego czasu nawet zakupiłem sobie paczkę takich sprężynek, bo te od długopisu były słabiutkie. Sam mam chyba z cztery podobne dżojstiki i zawsze podczas intensywnych gier pękały sprężynki. Najlepsze dżojstiki to te z mikroprzełącznikami.
[#3] Re: Jak naprawic joystick?

@kmilota, post #2

a gdzie moge znalesc takie sprezyny?
[#4] Re: Jak naprawic joystick?

@VeloN, post #3

Ja swoje kupiłem jakieś 10 lat temu na giełdzie komputerowej we Wrocławiu. A gdzie teraz to można kupić? Tego nie wiem.
[#5] Re: Jak naprawic joystick?

@kmilota, post #4

Długo miałem quickshota na mikrostykach, ale do gier 'sportowych' (mordujących dżoje, jak powszechnie wiadomo) używałem Matta (gumiaka)..dżoj nie do zabicia. A co do mikrostyków, to najczęściej miałem objaw, że po naciśnięciu sprężynki blaszka dotykała do 'grzybka' ale nie było przejścia, zawsze pomagało podginanie blaszki...ale sprężynka nie padła mi nigdy..co Wy robicie z tymi dźojami??? (!)

[#6] Re: Jak naprawic joystick?

@VeloN, post #3

musisz pytać w oldskoolowych sklepach komputerowych. Jest jeszcze metoda partyzancka - użyć zamiast sprężynki po prostu kawałka okrągłej (w przekroju) gumki (do nabycia w najbliższej pasmanterii ;) ) - dobry naciąg, dwa supełki i po sprawie. Ale lepsze jednak sprężynki (dobrze, że ja też mam parę sztuk w zapasie). Musisz po prostu rozkręcić joya i zobaczyć zasadę działania stików. To prostsze niż się wydaje.
[#7] Re: Jak naprawic joystick?

@VeloN, post #1

Quickshot to super joy, ale niestety te sprężynki. Ja z kolei z braku sprężynek wlutowałem sobie mikrostyki, też się zużywają, ale przelutowanie nowych nie jest trudne, kupiłem ich z 10 w elektronicznym. A zresztą teraz nie gram tyle. Problem mam z lewym przyciskiem myszy, bo szybko mi się zużywają. Zna ktoś może jakieś super mikrostyki? Chodzi mi o wytrzymałość bo nie chce mi się przelutowywać mikrostyku co miesiąc :D. Partyzantka, ale daje radę ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem