[#1] Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u
Tak jak w temacie, kupiłem stacją dyskietek do C= a1200, okazało się że stacja dyskietek jest od Escom-u, wiem że jedno z drugim jest nie kompatybilne. Co mam zrobić żeby ta stacja działała z moją Amigą, z góry dzięki za odpowiedź :]

[#2] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@arti4-92, post #1

Stacja Escomu to praktycznie zwykły napęd od PC.
Aby w pełni działał jako wewnętrzny napęd DF0: potrzebujesz dorobić generowanie sygnału _RDY (tylko dla gier NDOS).
W przypadku używania pod systemem nie musisz robić nic...

[#3] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@MaaG^dA, post #2

ajć, uprzedziłeś mnie :).
Mam okazję przynajmniej, by Cię pozdrowić :).

Swoją drogą ja odłączyłem swoją stację, ale jeszcze może się kiedyś przyda jak RDB padnie albo coś gorszego :).

[#4] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@BagoZonde, post #3

Jak wygenerować ten sygnał ready??

[#5] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@arti4-92, post #4

Ktoś mi powie co mam zrobić żeby ta stacja normalnie działała, jak amigowa??

[#6] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@arti4-92, post #5

Masz 4xide z pewnej stronki, na tej samej stronce jest interfejs pozwalający na używanie stacji z PC w amidze ;) Ogółem google prawdę ci powie, takich rozwiazań (w zależności od rodzaju stacji) jest conajmniej kilka (albo najprostsze, mozliwe w niewielu stacjach...czyli zmiana zworek na plytce z elektroniką, albo częste zmiany w kablu sygnalowym+dioda, albo dosc rzadkie, ale raczej w 100% pewne czyli wlasnie uklad z bramkami i licznikami.
[#7] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@abcdef, post #6

Chodzi mi o przerobienie stacji escomowej, a nie od pc, wiem że niema sygnału "ready", czy to nie przeszkadza??

[#8] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@arti4-92, post #7

nie laska zajrzec na aminet ?

[#9] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@arti4-92, post #5

Czy płyta główna również jest escomowa ?
[#10] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@PRIMER, post #9

Ale z tego co wynika z tytułu twojej wiadomości to jest to Amiga Commodore więc musisz przerobić taśme która łączy płytę główną z flopem.
To chyba jedyna możliwość.Jak poszukasz to na pewno znajdziesz.
Sam kiedyś walczyłem z escomową Amigą i znalazłem artykuł który kiedyś zamieszczony był w Komputer Studio lub w Magazynie Amiga (nie pamietam dokładnie) a teraz wyladował w internecie.
Powodzenia w szukaniu :D
[#11] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@PRIMER, post #10

Nie moge znalesc nic o przerabianiu stacji escom na standardy commodore

[#12] Re: Amiga Commodore i stacja fdd Escom-u

@arti4-92, post #11

Skoro ktoś ci wcześniej powiedział że stacje Escomu to zwykłe stacje PC to szukaj takiego artykułu. Ale jak się nie ma doświadczenia, albo uwielbia się wprost gdy ktoś inny odwala całą robotę to :
http://www.norbid.of.pl/ <-najprostsza metoda, chyba nie zawsze działa/.

W niektórych stacjach taśmy nie trzeba przerabiać, wystarczy przelutowanie/przełożenie zworek DS1/DS0 i z Drive Control (DC) na Ready (RY, RD, RDY, _RDY), ale zazwyczaj żeby to zrobić trzeba obudowę floppa rozebrać (ja tak w mojej A500 zrobiłem, stacja samsung seria sfd...działa jak natura chciała).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem