[#1] Wersje systemów Amigi i widoczność dysków
Cześć,
Walczę jakiś czas z przygotowaniem karty SD i dysku HDD pod Amigę. Trochę się już pogubiłem, który dysk był robiony pod jakim systemem, ale zauważyłem, że w zależności od wersji kickstartu dysk/kast SD jest widoczna lub nie.
przypadek 1:
dysk HDD wsadzam do Amigi z kickstartem 3.0 - nie widać żadnej partycji, wsadzam fuizyczną kość z kickstartem 3.9, dysk widać, startuje i jest ok
przypadek 2:
kartę SD wsadzam do Amigi z kickstarem 3.0, system startuje i jest ok. Robię map rom'a BlizKick'iem z kicksrtem 3.9 (plik bb4.rom), restart i karty SD nie widać. Co ciekawe, jak zrobię LoadModule scsi.device to jest Guru.

Da się to jakoś ogarnąć, żeby z każdym romem działało?
[#2] Re: Wersje systemów Amigi i widoczność dysków

@jargo, post #1

a masz pewność że wypalony rom 3.9 ma dokładnie to samo co ten rom co mapujesz? w tym wypalonym pewnie są inne latki, których nie ma w mapowanym? Remusem możesz sobie sprawdzić :)
[#3] Re: Wersje systemów Amigi i widoczność dysków

@jargo, post #1

Napisz coś więcej o SD i HDD, jak podzielone partycje, jakiej wielkości, jakie filesystemy.
Na jakim kick i WB tworzonym HDD i SD ?
[#4] Re: Wersje systemów Amigi i widoczność dysków

@Norbert, post #3

SD 64GB - dwie pierwsze partycje z systemem mieszczą się w 500MB i są widoczne pod 3.0 reszta podzielona na 2 partycje po ok. 32GB, wszystko na PFS
HDD 320MB - tak samo dwie partycje systemowe mieszczą się w 500MB, a reszta podzielona na trzy partycje, wszystko PFS
Tworzone były albo na 3.1.4, albo 3.9, z tym się trochę pomotałem już co gdzie tworzyłem, bo miałem problemy z tym.
[#5] Re: Wersje systemów Amigi i widoczność dysków

@juen, post #2

To czy to są te same kickstarty nie ma znaczenia, bo mapowany rom i fizyczny dotyczy innego przypadku i Amigi.
Bardziej chodzi mi o to czy jak są jakieś różnice w RDB tworzone przez różne wersje systemów, przede wszystkim 3.1.4/3.2 i 3.1/3.9, a może łaty z BB4 mają tu jakies znaczenie? I czy da się jakoś ogarnąć, żeby one były kompatybilne na wszystkich systemach.

Przypadek z kartą SD rozwiązałem, zmapowałem BlizKick'iem kickstart 3.1, a następnie poszło LoadModule z 3.9 BB4 i wszystkie dyski są widoczne, czyli wyszło na to, że scsi.device wymagało kicka 3.1, a ten ROM bb4.rom, który mam jest jakiś zje**ny. Chyba będę musiał sam Remusem zmontować ROM.
[#6] Re: Wersje systemów Amigi i widoczność dysków

@jargo, post #5

Jeśli przyjmiemy że jest kompatybilność wsteczna, to przygotuj HDD/sd w najniższej wersji systemu jaki chcesz używać.
Wszystko nowsze powinno (?) sobie z tym poradzić.
[#7] Re: Wersje systemów Amigi i widoczność dysków

@Norbert, post #6

To na przyszłość będę wiedział i robił pod 3.9(?). Tyle, że teraz nie uśmiecha mi się orać dysku i robić wszystkiego na nowo, może zna ktoś opcje, żeby ten rdb nadpisać jakimś narzędziem, żeby był kompatybilny i zachować partycje?
[#8] Re: Wersje systemów Amigi i widoczność dysków

@jargo, post #7

Disk Salv ma taką opcję ale nigdy jej nie używałem... Może ktoś ma doświadczenia z tą opcją tego programu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem