[#1] [datatypes] zmiana nazwy
Jak wiadomo, datatypes w AmigaOS składają się z dwóch plików - jeden siedzi w SYS:Classes/Datatypes, drugi zaś w DEVS:Datatypes. Rozumiem, że jeśli zmienię nazwę tego, siedzącego w SYS:Classes/..., to całość przestanie działać. Jeśli tak, to jest jakiś program czy coś, co pozwoliłoby mi zaktualizować plik siedzący w DEVS:Datatypes o nową nazwę datatype'a?
[#2] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #1

Komenda AddDataTypes
[#3] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@Norbert, post #2

Czyli, jeśli dobrze rozumiem:
- mam plik SYS:Classes/Datatypes/ilbm.datatype;
- zmieniam jego nazwę na ilbm123.datatype;
- robię AddDataTypes ilbm123.datatype REFRESH;
- w DEVS:Datatypes tworzy się plik ILBM123 (+ikonka) a ILBM (+ikonka) mogę usunąć?
[#4] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #3

A dlaczego tak i po co taka zamiana nazwy ?
[#5] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@Norbert, post #4

Mam dwa datatype'y i oba z nazwą ilbm.datatype - muszę je jakoś rozróżnić więc pomyślałem, że najprościej będzie zmienić jednemu nazwę.
[#6] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #5

Zastanawiam się, który datatyp będzie używany domyślnie przez system operacyjny (więc i aplikacje).

Takie operacje trochę kojarzą mi się z bałaganem jaki robili sobie kiedyś Windziarze w kodekach. Częściową winę za ten ich bajzel ponosi archaiczna i skrajnie bałaganiarska pseudo-architektura Windowsa będąca poDOSowymi popłuczynami. Dzisiaj aż tak wielkiego bałaganu już sobie nie robią. Ale nie dlatego, że architektura Windy się poprawiła (bo nic się tam nie zmieniło). Po prostu teraz używa się "wszystkomających" playerów z zaszytymi bibliotekami do dekodowania wszystkiego (różne mutacje MPlayerów, VLC). Od strony architektonicznej takie playery to powrót do filozofii ośmiobitowców. No ale przy nieogarnialnym "systemie" kodeków w Windowsie to jest i tak lepsze i bardziej praktyczne rozwiązanie. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2021 20:01:27 przez MDW
[#7] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #5

A co jest takiego innego w nich, że chcesz używać ich oddzielnie ?
[#8] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@Norbert, post #7

Bardziej - zamiennie. Tylko pisząc skrypt przełącza jacy je, muszę wiedzieć, który jest aktualnie działający a ciężko mi to stwierdzić, jeśli oba nazywają się ilbm.datatype.
1
[#9] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #8

Jeżeli zamiennie to ok, to może mieć sens.
[#10] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #8

Sprawdzaj wersję ilbm.datatype
1
[#11] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #1

Musiałbyś zmienić nazwę w deskryptorze (ten mały pliczek), ale nie ma do tego programu. Jak wiesz o co biega to można zrobić to np. asm-one. Jest jednak ale. Datatype to strukturalnie biblioteka i jak zmienisz nazwę pliku to jej nazwa wewnętrzna się nie zmieni. Po wczytaniu pliku nawet ze zmienioną nazwą będzie ona widoczna w pamięci jako stara nazwa. Najprawdopodobniej system ją usunie z pamięci ze względu na różnice w nazwie.
1
[#12] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@Norbert, post #10

Słusznie :)
[#13] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@_arti, post #8

Jak to ciężko sprawdzić, który aktualnie działa?

Komenda:
"version ilbm.datatype" pokaże wersję aktualnie używaną,
a:
"version <ścieżka>/ilbm.datatype file" pokaże wersję z pliku
(no chyba że oba pliki mają taką samą wersję, to wtedy zonk...)

A żeby same pliki łatwiej poznać i nie robić bałaganu zmieniając nazwy, można użyć np. komentarza/filenote.
2
[#14] Re: [datatypes] zmiana nazwy

@BigBang, post #13

No nie podumał
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem