[#1] Prism2 i Mc68000
Hi Małe pytanko .Czy sterownik do kart wifi prism2 lub prism2v2 działa z procesorem 68000 .Przy prism2 karta pozostaje jakby obojętna na moje próby a przy prism2v2 diody zaczynają świecić Walczę z kartą Orinoco silver .Pod sterownikiem prism2v2
przy próbie połączenia z siecią wifi dostaje guru 80000003.oto karta z szczęśliwym biznesmenem który właśnie podłączył się do globalnej sieci w roku 2001.

[#2] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #1

Ja bym zapytal ile masz fast ramu ?
[#3] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #1

Z tego co sam przerabiałem to potrzebne jest 020. Starszych wersji sterowników nie sprawdzałem.
[#4] Re: Prism2 i Mc68000

@HOŁDYS, post #2

4/8 MB Fastu jest na karcie ...
[#5] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #1

Kolejny raz guru 80000003 na procku 68000. To chyba dziś jakaś plaga... Czyżby znowu nieparzysty adres w instrukcjach programu?
[#6] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #1

Z dokumentacji:
- An A600 or A1200 (68020+ if using software encryption)

Karta ma chip Agere "Hermes II":
Hermes
These cards use Lucent/Agere firmware. They are only available in the PCMCIA
form factor, and are recognisable by their white edge connectors.

Advantages:
  - Supports hardware-accelerated WPA encryption (TKIP only).
  - No requirement to upgrade firmware for WPA support.

Hermes II

This later generation of Hermes cards is not recommended as they can be
prevented from working by the presence of certain routers in the surrounding
area (e.g. one operated by a neighbour)

Czyli ustaw WPA TKIP i zobaczymy. Jest fragment, że nie poleca się tego modelu ale kto wie.
[#7] Re: Prism2 i Mc68000

@ppill, post #6

Hi.Ustawilem wifi na wskazany tryb bezpieczeństwa.Po instalacji prism2v2 guru.Wywalilem komende wirelessmanager z user- startup.Recznie ja wprowadzam po starcie systemu z argumentem czyli wirelessmanager prism2.device verbose i wypisuje mi tone informacji .

Ogólnie czegoś tu nie rozumie na karcie jest wyszczególnione że szyfruje przez Wep a prism2v2 odwołuje się wpa można to jakoś ustawić choć przy instalacje woła o hasła do Wpa.Tu dalsze informacje

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2022 20:22:58 przez Jupiler
[#8] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #7

a czy na publicznym wifi (nieszyfrowanym) działa?
[#9] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #7

Tak jak napisał Michał, testuj połączenie wifi bez szyfrowania.
Najprościej udostępnic router z telefonu. + np. program FING na androida do testowania sieci
[#10] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #7

Sprawdz w ENVARC: czy nie masz zdublowanych konfigow do authentyfikacji w pliku Wireless-Prefs. Mi nie to zdarzyło.
[#11] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #7

Wep pod kątem bezpieczeństwa to tak jakby w ogóle szyfrowania nie było. Wbiją Ci się na takie wifi w parę sekund za pomocą gotowego narzędzia.

Co do Twojej karty to mam jej bliźniaka. Udało mi się odpalić na niej wpa-tkip ale na starym ap. Z mikrotikiem, mimo, że ustawiałem klucz pożądanej długości to i tak połączyć się nie chciało. Wygrzebałem starego Ovislinka i na nim wpa-tkip zaczęło gadać z kartą od ręki.
[#12] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #7

Odświeżyłem sobie temat.
Na WPA-TKIP na gołej A600 łapię 80000003.
Ustawiłem AP na WEP ze 128 bitowym kluczem (13 znaków ASCII) i by karta ruszyła na WEP trzeba dobrze skonfigurować wpis w wireless.prefs:

network={
ssid="moj_ssid"
key_mgmt=NONE
wep_key0="haslo13znakowascii"
wep_tx_keyidx=0
}

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2022 23:01:29 przez pp
[#13] Re: Prism2 i Mc68000

@pp, post #12

Hi.Mam na dzien dobry problem juz na poziomie routera D-Link DWR-116 ( plus modem USB) .Nie chce lub nie wiem jak wprowadzic te 13 znakow Ascii.Czcionka staje sie czerwona a przy probie akceptacji wyskakuje monit ,ze wprowadzilem niepoprawne znaki.

Moge wpisac 26 cyfr ale to nadal nie pomaga .Prism sie nie łaczy ...
[#14] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #13

[sorry, do wywalenia]

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2022 18:44:07 przez perinoid
1
[#15] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #13

Postaw HotSpot na telefonie . Najpierw bez szyfrowania.
Bez tego nie będziesz wiedział że karta jest ok
[#16] Re: Prism2 i Mc68000

@Norbert, post #15

Ok. Dzieki za sugestie. Karta jest sprawna -zapewniał mnie sprzedawca. Nastąpiła z mojej strony weryfikacja.Własnie podłaczylem kartę wifi do laptopa a jest Toshiba Satelitte Pro 4200 Series (2xPcmcia) (którego notabene kupiłem w pieknym stanie w tamtym roku za 50zł).

Internet ruszył bez problemów na stworzonym otwartym Hotspocie z telefoniu.Co do Amigi 600 to jeszcze sie pobawię na aktualnym systemie który trochę ostatnio przeszedł bo udało mi sie transfer plikow,BBS oraz Internet pozyskiwać za posrednictwem serial portu.Jak nic nie wskóram to chyba postawie system od zera i na wejsciu sprobuje zainstalowac Prism2.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2022 19:32:27 przez Jupiler
[#17] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #16

Twoja karta zadziała w trybie otwartym lub WEP z CPU MC68000, ale tylko z tymi sterownikami:
Prism2 ver 1.7
Pamiętaj, żeby router ustawić w tryb B/G lub B/G/N.

Sterownik Prism2v2 ver 2.7 wymaga przynajmniej procesora 020.
Tutaj Twoj router wymaga ustawienia w tryb B/G lub B/G/N oraz WPA/TKIP.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2022 17:26:38 przez Sir_Lucas
[#18] Re: Prism2 i Mc68000

@Sir_Lucas, post #17

Ok .Źle robiłem to od początku , ponieważ skupiłem się na prism2.2 i o dziwo nawet w końcu udało mi się asocjować z siecią w trybie verbose ale nic poza tym .Przede wszystkim myślałem że jakakolwiek dioda powinna się zapalić po instalacji prism1.7 jak to ma miejsce w przypadku prism2.2 a nie poczas łączenia.Dobra więc zrobiłem hotspota otwartego na telefonie o nazwie Nokia i bez szyfrowania czyli NOKEY.Czy nazwa SSID powinna być pisana dużymi literami NOKIA czy po prostu Nokia tak jak mam aktualnie .Zainstalowałem Miami którym działał mi dobrze z serialport a jako nullmodem używałem https://www.ppa.pl/forum/amiga/36800/internet-w-amidze-przez-null-modem-prosciej-sie-nie-da
Przy próbie inicjacji Miami jedna dioda na karcie zapala się .Tylko nie wiem co wybrać ethernet czy sana II czy other .Jak skonfigurować Miami pod kartę Pcmcia?
[#19] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #18

SANA II i wybierasz device obsługująca kartę sieciową.
[#20] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #18

Miami najwolniejsze, jak juz ruszy i bedziesz miec chwile czasu to wypróbuj AmiTCP.
[#21] Re: Prism2 i Mc68000

@Norbert, post #19

Uff działa ...nie wiem tylko skad Miami wzięli sobie te ip 192.168.43.240

Muszę tylko zainstalować ponownie iWeba hehe ..

Optycznie net działo dużo szybciej w porównaniu do tego nullmodem ...pozdrawiam
[#22] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #21

Uff działa ...nie wiem tylko skad Miami wzięli sobie te ip 192.168.43.240

Jak to skąd?
Hotspot z Androida tak sobie ustawie, a Miami odczytuje poprzez dhcp
[#23] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #21

Zapewne nie jest szybciej bo ogranicza cię prędkość procesora a nie sieć.
[#24] Re: Prism2 i Mc68000

@perinoid, post #23

Ja mialem tez taki problem z wifi plus amiga ..odkopalem stary router dlink ..dodalem do restrykcji tylko amige ..i nic innego nie przepuszczam.

A600 i A1200 chodza w odrebnym Wifi
[#25] Re: Prism2 i Mc68000

@perinoid, post #23

Mam nieodparte wrażenie ,że na pewno strony które posiadaja dużo testu ładują sie szybciej.Szukałem stron które chodzą w nieszyfrowanej wersji http://.Pare udało mi się znaleść. Jakieś polecacie?
Załozyłem sobie konto na ugu.pl z FTP by transferowac pliki.
A teraz pare spraw technicznych.
Gdzie powinny(w jakim katalogu) być klucze Miami(key1.key2).
Druga sprawa to jakiś FTP na Amigę 68000.
Zastanawiam sie również na tym czy przezworkować kartę A608 mini na pamieć 8MB- mam nadzieje ,że karta Orninoco Silver nie bedzie blokowac tego zakresu pamieci.
Na koniec bonus szeroki uśmiech Google pod A600 68000 w 2022.
[#26] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #25

Super. Bardzo się cieszę, że udało Ci się uruchomić net WIFI na A600.
Miami i MiamiDX są dosyć ciężkimi stosami TCP/IP. Polecam skorzystać z Roadshow lub jak rzookol zasugerwał AmiTCP, które są sporo szybsze. W niektórych przypadkach nawet o 80-100%.

Klucze wrzucasz do katalgu z zainstalowanym Miami.
Jeśli chodzi o FTP to sporo tego znajdziesz na Aminecie - popróbuj. Chyba GUIFTP działa na 680000. Jest też Grapevine - fajny klient IRC.

Niestety każde rozszerzeni pamięci 8MB będzie blokować port PCMCIA i podobnie jak niektóre karty nie jest PCMCIA friendly.
Możesz spróbować tego sposobu: Cardres

Daj znać czy działa.
[#27] Re: Prism2 i Mc68000

@Sir_Lucas, post #26

Ok.Wiec tak.Miami działa bez problemu .Zaskoczył mi Aweb lite więc mogę eksplorować Aminet z poziomu przeglądarki.Dziala również AmiFtp oraz Gui-ftp .Spokojnie transferuje pliki z ugu.pl .Dział również Imp3 tylko jakoś średnio lubi się wywalić
Próbowałem zainstalować Amitcp 4 ale nie mogę się połączyć .Sam Amitcp dział bo mogę pingowac localhost 127.0.0.01 jak i IP Amigi czyli ten numer który dostałem podczas instalacji Miami czyli 198.168.43.240 ale jak chce spingiwac telefon 192.168.2.2 czyli ten gateway dobrze myślę -to żaden pakiet nie idzie choć dioda mruga jakby coś się działa.Sprobuje z Amitcp 3 bo jest więcej opisów.
[#28] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #27

W przypadku robienia hotspota na telefonie z Androidem, bramą domyślną jest 192.168.43.1
[#29] Re: Prism2 i Mc68000

@Krashan, post #28

Kiedyś przeczytałem w pewnym słowniku filozoficznym ,że ignorancja to zawiniony brak wiedzy i chyba tak jest w tym przypadku.Nie do końca rozumiem co jest czym w tej architekturze.Dobra więc opiszę czym fizycznie dysponuje.Jako że mieszkam na obrzeżach miasta Łodzi musiałem internet rozwiązać w ten sposób ,że posiadam modem USB który mam wpięty w router .Moja nokia w sieci Wifi widziana jest pod numerem 192.168.2.2 i w tym wypadku jest tym gatewayem a Amiga hostem -mam nadzieję że dobrze mniemam .A więc Amidze nadalem arbitralnie dziś numer 192.168.2.202 i z tego co widzę w programie Fing pod andruśiem jest widziana .I teraz ciągle jestem w mojej sieci wifi ,bo internet pobieram z routera a nie np.z danych komórkowych i jeśli ustawie te dwa argumenty czyli add host 192.168.2.2 gateway localhost i add net default gateway 192.168.2.2 to nie dostaje dalszej informacji network is unreachable .I tu mam problem bo nie rozumiem do końca czy się te dwa zdania różnią.A jeśli ustawie tak jak mi mowisz czyli na 192.168.43.1 i to pewnie w tym kierunku trzeba iść bo Miami nadała mi numer 192.168.43.240 to mam ten wspaniały żółty napis

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2022 18:12:15 przez Jupiler
[#30] Re: Prism2 i Mc68000

@Jupiler, post #29

Gdybyś udostępniał neta z Androida do domyślnym gateway byłby, jak wspomniał Krashan, 192.168.43.1.
Tu masz inny przypadek
Router z modemem USB udostępnia neta Androidowi i Amidze.
Wtedy adresy i bramki musiszą być z zakresu jaki udostępnia router. Czasami ten domyślny adres dla może być ograniczony do pewnej puli w której twoje 192.168.2.202 może się nie mieścić i internetu nie będziesz miał. Router to zablokuje.
Ustaw add host na 192.168.2.11, gateway na 192.168.2.1

Jeśli nie jesteś pewny jakie mają być ustawienia, zakladnij do ustawień routera
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem