[#1] AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...
Nurtuje mnie ostatnio być może banalny problem, ale nie potrafię go rozwikłać.
Sytuacja wygląda tak: mam dyskietkę z demkiem które uruchamiam i następuje depack:

Chciałem pozbyć się okna AmigaDOS i znalazłem programik, który to robi, ale niestety pozostaje PROMPT:

Czy da się go jakoś 'zniknąć' z ekranu?

Przy okazji pierwszego problemu wynikł też drugi: programik usuwający ramkę AmigaDOS też jest spakowany i przy dekompresji wyświetla kolorowe bary zanim wyłączy ramkę. Jedyne wyjście jakie przychodzi mi do głowy to go rozpakować. Jakim softem można sprawdzić czym został ten programik potraktowany?
[#2] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #1

xfdmaster.library o ile to nie jest jakis modyfikowany exek.
1
[#3] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #1

Mysle ze ustawienie 4 kolorów WB na ten sam kolor załatwi sprawy.
Dzięki temu nie będzie uruchamiany dodatkowy program do wyłączenie okna a i promnt zniknie

Kolory zmienia się programem Preferences dostępnego w WB1.3.
Zapisywane są do pliku system-configuration.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2022 17:46:22 przez Norbert
[#4] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@Don_Adan, post #2

Dzięki, zadziałało i programik rozpakowałem OK
[#5] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@Norbert, post #3

Kolory już mam ustawione, kursor 'zlikwidowany", tylko ten PROMPT psuje mi całą estetykę mojej akcji
Ustawienie kolorów pomaga w przypadku gdy program nie dekompresuje się colorbar'ami lub nie jest skompresowany, w innym przypadku przy dekompresji i tak widać ramkę tylko że czarną, dlatego użyłem tego programiku do usunięcia ramki.
Pierwsze zdjęcie pokazuje efekt, po zmianie kolorów i usunięciu kursora przez system-configuration.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2022 17:47:18 przez AmiClassic
[#6] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #5

A próbowałeś uruchomienic demo komenda RUN a kolejna komendę w s-s byłoby Endcli?
RUN uruchomi demo i zaraz endcli zamknie okno.

Może też zastosować program RunBack albo RUN w taki sposób
RUN <>NIL: Nazwadema

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2022 17:58:56 przez Norbert
[#7] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #1

Prompt czy kursor?
Kursor reaguje na kody ESC.
[#8] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@Norbert, post #6

RUN <>NIL: Nazwadema
Próbowałem tego, ale nie rusza wogóle.
Teraz próbowałem Run i Endcli i też nie startuje
Sprawdzę jeszcze Runback.
[#9] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@sq7bti, post #7

Tak, chyba mu o kursor chodzi.
Kursora można wyłączyć tak:
echo "*E[0 p"
i włączyć:
echo "*E[ p"
(tam jest spacja w środku, przez literą p)

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2022 18:19:05 przez BigBang
1
[#10] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@sq7bti, post #7

Ja to nazywam promptem, ale fachowo może to i kursor???
To co widać na drugim zdjęciu
[#11] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@BigBang, post #9

W normalnych warunkach czyli oknie shell'a kody ESC działają, w tym przypadku niestety nie. Podejrzewam, że programik Border jest powodem niedziałania tego kodu.
Nie jest to wielkim problemem, chodziło mi o estetykę, bo ten 'kursor' mnie trochę drażni, ale da się z tym żyć, chyba że jeszcze na coś przypadkiem trafię.
Tymczasem dzięki wszystkim za pomoc OK
[#12] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #11

Chodzi o to by uruchomić coś ze startup-sequence bez otwierania okna CLI przy kicku 1.3? Ten bootblock to potrafi. Przy okazji masz dodatkowo 40K.
[#13] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@ppill, post #12

Gdyby ten bootblock nie otwierał 'ekranu WB' to byłoby dokładnie to o co mi chodzi OK
Ostatecznie można będzie wziąć to rozwiązanie pod uwagę. Podziękował za info OK

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2022 01:20:44 przez AmiClassic
[#14] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #13

Nie pamietam juz dokladnie, ale wystarczy chyba tylko system-configuration na czarny zmienic i wtedy nic nie widac. O to Ci chodzi?
[#15] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #13

Tam jeszcze masz CloseRun. Zamyka Workbencha i uruchamia program.
[#16] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@Don_Adan, post #14

To zrobiłem jako pierwsze i jeszcze usunąłem w tym kursor myszy, ale to pomaga tylko na dyskietkach gdy dekompresja nie następuje 'pod' oknem Workbencha.
[#17] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@ppill, post #15

Użyłem tego razem z bootblock'iem, bo sam bb nie robił tego co chciałem, ale sprawdzę sam CloseRun bez bb.

Edit:Samo CloseRun załatwia sprawę tak jak chciałem ok, racjaOK

Dziękuje raz jeszcze

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2022 14:04:35 przez AmiClassic
[#18] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #17

CloseRun wygląda podobnie jak program EndRun, który był dołączony na dyskietce z Flashbackiem.

Ważne że CloseRun dziala

ps.
Nie zapomnij o disk-validator na dyskietce przy kick1.3 i nizszym
[#19] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@Norbert, post #18

CloseRun wygląda podobnie jak program EndRun, który był dołączony na dyskietce z Flashbackiem.
Nie omieszkam sprawdzić.

W moim przypadku disk-validator chyba nie będzie potrzebny, bo wszystko jest backupowane i w razie awarii podmieniam ADF'a. Jak ogarnę trochę jakąś grafikę to postaram się pokazać wip'a tego na co mnie naszło z nudów szeroki uśmiech

Edit: Potwierdzam, CloseRun działa dokładnie tak samo jak EndRun, wychodzi na to, że Ross wzorował się na tym starym pomyśle

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2022 15:01:55 przez AmiClassic
[#20] Re: AmigaDOS, PROMPT i zagwozdka...

@AmiClassic, post #19

Mam dla ciebie pomysł jak przyspieszyć testowanie.
Uruchamiasz WHDLoad Generic Workbench1.3, do katalogu DATA nagrywasz zawartość dyskietki.
Nawet jak coś pójdzie nie tak, czy się zawiesi, to wyjdziesz z whdload klawiszem F10.
Potem już tylko edycja plików w katalogu DATA.
Jak już wszystko będzie gotowe, nagrywasz wszystko na dyskietkę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem