[#1] [A500] Turbo + A590
Hejka,
mam turbo od Lukzera, nie pamiętam, jak ono się nazywa ale ma jakieś szybkie 68000 i IDE na pokładzie. Podłączyłem wczoraj do Amigi A590, żeby je sobie ogarnąć ale scsi.device nie rozpoznaje żadnych urządzeń podpiętych pod kontroler - ani wewnętrznie ani zewnętrznie (napęd ZIP). Widzi jedynie kartę CF podpiętą pod turbo. Podejrzewam, że występuje tu jakiś konflikt z device'ami... ale podobna sytuacja np. w A3000 z kartą Buddha IDE kończy się tym, że są po prostu dwa sterowniki - scsi.device i 2nd.scsi.device i wszystko lata... no a tu tak nie chce. Jakieś pomysły?
[#2] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #1

A jakbys chcial inaczej? przeciez to dwa rozne device, dobrze, że jeden z nich zrobil sobie rename. To błąd projektowy Commodore, że sterownik do IDE nazwali scsi.device.
[#3] Re: [A500] Turbo + A590

@michal_zukowski, post #2

No ale w zestawie A3000 + Buddha IDE to jakoś działa... a w przypadku turbo + A590 nie chce :/

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2022 11:13:05 przez _arti
[#4] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #3

Ale buddah ma swoje device przecież, nie nazywa się scsi.device o ile pamiętam. To czemu ma nie działać. Tutaj masz dwa device scsi.device więc jest konflikt i jedno z nich robi rename żeby to działało. Wszystko ok, zgodnie z pokręconą logiką z C=.
[#5] Re: [A500] Turbo + A590

@michal_zukowski, post #4

Ale Buddha IDE też ma "scsi.device" jako device do obsługi dysków przecież więc w A3000 również egzystują dwa kompletnie różne scsi.device i system sobie z tym radzi zmieniając ich nazwy. Tylko, że właśnie w moim przypadku (turbo + A590) tego nie robi tego.
[#6] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #5

sorry, nie zrozumialem tego co napisales w pierwszym poście.
Ok, czyli jedno z dwoch scsi.device musi zmienic nazwe. Czy w A590 masz rom w wersji 7.0?

ewentualnie możesz spróbować z guru rom, on ma inna nazwę chyba:
http://babel.de/amiga.html#omni

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2022 11:47:51 przez michal_zukowski
[#7] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #5

Taka ciekawostka. Jak za pierwszym razem odpalilem Buddhe, to faktycznie za obsluge dyskow odpowiadal scsi.device. Pozniej zrobilem update flash'a zebym mogl uzywac kart CF z Buddha i teraz za obsluge dyskow odpowiada buddhascsi.device.
[#8] Re: [A500] Turbo + A590

@Mokry, post #7

No to pewnie Jens zmienił, żeby uniknąć dublowania. Wersję ROMu sprawdzę wieczorem i dam znać.
[#9] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #8

w ostatecznosci, mozesz zgrac rom i podmienic nazwy hexedytorem na jakies sci1.device
[#10] Re: [A500] Turbo + A590

@michal_zukowski, post #9

jeszcze wpadlem na pomysl, zeby wywalic romy z a590 i ladowac je przez loadmodule pomysł
[#11] Re: [A500] Turbo + A590

@michal_zukowski, post #10

Chciałem, żeby mi Amiga bootowała z tego SCSI więc to rozwiązanie odpada.
[#12] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #1

Z tego co mi wiadomo to A590 kozysta z DMA a niestety moja karta nie obsługuje DMA z tego samego powodu HC533 gryzie się z CDTV ..
[#13] Re: [A500] Turbo + A590

@lukzer, post #12

Tego typu rozszerzenia to trochę trudny temat nawet jak DMA jest obsługiwane (mogą wykorzystywać obszary pamięci, które sobie zarezerwowałeś w swojej karcie, albo po prostu nie działać poprawnie, bo procek jest inny lub za szybki - w CDTV występuje problem wykrywanie zmiany płyty już przy 14MHz 68000). AT-BUS też mi niespecjalnie chciał działać przy 14MHz, za to kontroler Supra aż wywoływał banana na twarzy.
[#14] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #1

A gdyby zmienić nazwę pliku w devs?
Jeśli dobrze pamiętam to gdy cdroma szukałem to był chyba i na buddha_atapi.device i 2nd.scsi.device, gdzie scsi.device chyba nawet w devs ma.
[#15] Re: [A500] Turbo + A590

@Rafał A-3000, post #14

Oba są w ROMie (a w zasadzie - w dwóch ROMach)

Eh, czyli z tego, co pisze Lukzer - nie zadziała. Rozumiem, że podobna sytuacja będzie również z Wichrem? A co z takim PiStormem? Albo inaczej - co mam kupić, żeby się pobawić tym kontrolerem w bardziej komfortowych warunkach niż 68000/7MHz i 2MB FAST?
[#16] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #15

Może jest jakaś opcja wyłączania kontrolera na karcie turbo, a wtedy poleci z A590 ale to chyba nie takie było założenie.
[#17] Re: [A500] Turbo + A590

@Rafał A-3000, post #16

Jeśli da się tak zrobić, to to w jakiś sposób rozwiązywałoby problem ale Lukzer pisał, że coś z DMA jest nie halo a nie samym sterownikiem.
[#18] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #17

Hey, karta chyba nie posiada wyłacznika kontrolera tylko zworkę Oktagon/OktaPussy :-/
[#19] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #15

Jak karta nie obsługuje DMA, a kontroler to wykorzystuje, to na pewno nie zadziała, bo nie będzie miał jak władować swoich danych do pamięci.

A570 np. wykorzystuje DMA i mam kartę, która z tym działa, ale też były przeboje, które zniknęły jak zamieniłem zasilacze miejscami (chyba, że to był zbieg okoliczności).
[#20] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #15

No musisz patrzeć po dowolnych kartach, które działają z CDTV i cdromem. W obu rozwiązaniach jest ten sam DMAC.
[#21] Re: [A500] Turbo + A590

@michal_zukowski, post #20

To ja już nie chce tego kontrolera. Jak mam kupować specjalne turbo do CDTV, to już wolę je włożyć do CDTV :P
[#22] Re: [A500] Turbo + A590

@san_u, post #19

Co to za karta?
[#23] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #21

a za ile chcesz sprzedać
[#24] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #15

Wicher ma kontroler zgodny z tym w A600, nie potrzebuje swojego scsi.device. Czy amiga potrzebuje scsi.device do startu? Moze by stworzyc rom bez niego?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2022 13:21:47 przez Mir3k
[#25] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #21

W sumie to info z A2091 czyli zorrowej wersji A590:
"Cannot use DMA to transfer data to 32 bit fast RAM. If Zorro II DMA memory is not available the driver falls back to programmed I/O transfers. Performs extremely slow in the A4000 because of the above mentioned two problems. The item "Amiga A2091 SCSI Hard Drive Controller Card 7.0 Rom, DMAC, 525MB HD, 1MB Ram"

możliwe, że A590 przełączy się w tryb PIO i bedzie żarło proca przy transferach i bedzie powolne, ale powinno działać.
1
[#26] Re: [A500] Turbo + A590

@michal_zukowski, post #23

Mam okazję kupić. No ale zrezygnuje. Kontaktuj się eFunzine.
[#27] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #26

ok, juz jestem umowiony :)
[#28] Re: [A500] Turbo + A590

@_arti, post #22

30T
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem