[#1] Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...
Witam!

Zastanawiam sie nad kupnem Spidera i Subway. Oba sluza do tego samego... USB...

Spider jest lepsza konstrukcja gdyz jest "wpiety" w PCI i nie wisi... jak Subway... jest tez wolniejszy...

O CO chodzi z tymi licencjami na posejdon pod Spidera? Czy jak zainstaluje nowa dystrybucje Posejdona 3.8 to mi na Spider pojdzie? Czy juz ten soft go nie obsluzy...

Prosze wytlumaczcie mnie prostemu...

Kreciu
[#2] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Krecik, post #1

Ja mam Spidera i najnowszego Poseidona3.8. Działa ta dwójka rewelacyjnie. Nie ma żadnych problemów. Tylko jest jedno ale. Klucz dla Poseidona3.8 musisz sobie kupić, a dla Subway jest darmowy.
Mimo to polecam zakup tego klucza. Niech autor Poseidona ma trochę grosza. Może wtedy napisze dla Amigi stos Bluetooth.
[#3] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #2

Dlaczego on nie lubi Elboxu... ehhh...

Pewnie ze kupie klucz. Biorac pod uwage ze Spider vs Subway roznica w cenie $35 dolcow to sobie moge kupic za te 35 dolarow Poseidona :) i miec super wypas USB na PCI :).

Pytanie jest czy sie to nie pogryzie? Bo jak autor programu tak nie lubi Spidera to moze mu do glowy dojdzie "cosil" i napisze soft ktory "zawiesi" Spidera... czy "cus"...

Spider USA Elboxu przynajmniej nie "wisi" jak inne produkty a poza tym samo wykonanie... Jedyna rzecz ktora mnie martwi to brak wyjsc USB WEWENETRZNYCH (oprocz jednego) na "sledz" bym sobie na przod obudowy wyciagnal a tak musze przejsciowki robic.

W Subway, wywalam sledzia (metal) i "wkrece" do plastiku... latwiej (tak mysle)...

Ale Spider mi ladnie do Medka "wpasuje sie" :D.

Kreciu
[#4] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Krecik, post #3

Krecik napisał(a):

> Dlaczego on nie lubi Elboxu... ehhh...

Jakby nie lubił Elboxu, to by Poseidon nie działał na Spiderze. Po prostu poszło jak zwykle o pieniądze. No i sterownik do Spidera napisał w końcu Elbox i nie jest dołączany do Poseidona.

> Pewnie ze kupie klucz. Biorac pod uwage ze Spider vs Subway
> roznica w cenie $35 dolcow to sobie moge kupic za te 35 dolarow
> Poseidona :) i miec super wypas USB na PCI :).

Popieram.

> Pytanie jest czy sie to nie pogryzie? Bo jak autor programu tak
> nie lubi Spidera to moze mu do glowy dojdzie "cosil" i napisze
> soft ktory "zawiesi" Spidera... czy "cus"...

Jak na razie wszystko działa idealnie. Z żadną wersją Poseidona nie miałem problemów, a kupiłem Spidera jak tylko Elbox zaczął go sprzedawać. Zresztą takie destrukcyjne programy są zabronione. Jak już to po prostu przestanie obsługiwać sterownik od Spidera.

> Spider USA Elboxu przynajmniej nie "wisi" jak inne produkty a
> poza tym samo wykonanie... Jedyna rzecz ktora mnie martwi to
> brak wyjsc USB WEWENETRZNYCH (oprocz jednego) na "sledz" bym
> sobie na przod obudowy wyciagnal a tak musze przejsciowki
> robic.

Jakie przejściówki. Zresztą ja osobiście nie wykorzystuje tego wewnętrznego gniazda. Na razie wystarczają mi te cztery zewnętrzne porty.
[#5] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #4

Wlasnie "boje" sie tego ze kiedys nie obsluzy... :(

Ja wole miec usb "pod reka" i chce wyprowadzic na "panel przedni" w moim Eboxie :). Ale to da sie zrobic :). Zreszta od kiedy w Ami sie nie "grzebalo" ;).

I chyba "o to chodzi" ;).

Kreciu :D
[#6] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #2

To wytlumacz jeszcze raz. Jakos obilo mi sie o uszy, ze kupowales klucz do posejdona 2 razy - poniewaz starsza wersja 3.6 posejdona miala jakies problemy z dzialaniem?

[#7] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@11MASTEr, post #6

Przeczytalem "argumentacje" autora Posejdona i w jaki spsob Elbox "zlamal" postanowienia umowy. Facet jest hmmm...

Elbox uzyl jego programu do domonstracji Spidera. Licencja zostala wykupiona.

Autor pisze ze oni mieli kupic licencje na firme... Jasne..

To Elbox tez kupuje licencje na firme gdy odpala np. Mediatora pod Workbench 3.1? Ktory nalezy do jednego z pracownikow? :hahaha:

Albo jak myszke przez mruczka podlaczacie i pod WB testujecie... to juz nie mozna?? :hahaha:

Ja rozumiem, ze autor Posejdona zada pieniedzy za swoj produkt. Dostanie jak mu zaplace to $40 (Malo?? Sam Spieder kosztuje $60!!!).

Autor Posejdona zrobil zastrzezenie ze jak kupujecie Spidera i KLUCZ do Posejdona to i tak macie "pirata"... Cos kogos ugryzlo...

Ehh, Amigowy "Swiatek"... Nawet jak chcesz placic gotowka za towar, "to se mozesz"... bo albo sprzetu nie ma, albo...

Kreciu
[#8] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Krecik, post #1

Podepnę się pod ten wątek z moim pytaniem. Czy jeśli kupie u autora Posejdona jego stos i powiem,że potrzebny mi jest do spidera to on mi go sprzeda?

Benedykt

[#9] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@11MASTEr, post #6

11MASTEr napisał(a):

> To wytlumacz jeszcze raz. Jakos obilo mi sie o uszy, ze
> kupowales klucz do posejdona 2 razy - poniewaz starsza wersja
> 3.6 posejdona miala jakies problemy z dzialaniem?

Tak. Kupiłem od autora jeszcze jeden klucz. Bo stary działał chyba tylko z Poseidonem 3.2, albo 3.4. Zanim kupiłem klucz, spytałem się go czy robi jakieś problemy ze Spiderem. Odpisał, że nie widzi przeszkód aby Poseidon obsługiwał Spidera. Nawet stara się o pełną obsługę USB2.0. A to możliwe jest jedynie na kartach USB wsadzanych w PCI.
[#10] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> Podepnę się pod ten wątek z moim pytaniem. Czy jeśli kupie u
> autora Posejdona jego stos i powiem,że potrzebny mi jest do
> spidera to on mi go sprzeda?

Tak. Nie ma problemu. Ja tak zrobiłem. Autor nie robi żadnych problemów z działaniem Poseidona na Spiderze.
[#11] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Krecik, post #7

Krecik napisał(a):

> Ja rozumiem, ze autor Posejdona zada pieniedzy za swoj produkt.
> Dostanie jak mu zaplace to $40 (Malo?? Sam Spieder kosztuje
> $60!!!).

Rany. Skąd taka cena za klucz do Spidera. Ja zapłaciłem (jak dobrze pamietam) 9$. Przelałem mu na konto.

> Autor Posejdona zrobil zastrzezenie ze jak kupujecie Spidera i
> KLUCZ do Posejdona to i tak macie "pirata"... Cos kogos
> ugryzlo...

A to co za plotka? Gdzie coś takiego jest napisane?
[#12] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #10

To już może być nieaktualne, na to samo pytanie dostałem odpowiedź ( w poniedziałek) że na Spiderze Posejdon nie działa i na niego programu nie rejestruje.
[#13] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Bogdan, post #12

To jakim cudem mi działa Poseidon3.8 na A4000 z Mediatorem i Spiderem? Wygenerował mi specjalny klucz?
[#14] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #13

To że działa to wiem, ale jak zarejestrować (czyli co wpisać zamiast Spidera) to już nie.
[#15] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Bogdan, post #14

Napisz do autora, że chcesz kupić klucz do Poseidona i podaj konfig. Nie sądzę że będzie robił jakieś problemy.
Owego czasu na PPA (chyba Sebastian się tym zajmował) była akcja kupowania większej ilości kluczy. Dlaczego wtedy nie kupiłeś? Było by taniej.
[#16] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #11

TUTAJ:

Strona glowna:

http://www.platon42.de/index2.html

Klinknij na link wersji 3.8 i pojdz do Instruction and Registrations:

And MAIN think is:

ELBOX PRODUCTS ARE NOT SUPPORTED ANY LONGER. BUYING A KEYFILE WILL *NOT* LICENCE THE SPIDER!

Dalej cena:

Now it gets a bit complicated. I am trying to be fair to everybody who wants to obtain a valid Poseidon V3.x Keyfile. These are the options:

1. Buying a full licence. This is usually the way to go for all users that didn't buy a licence in the past or think, that it's pretty spiffy to have another keyfile. The full licence fee is 38 EUR.
2. Upgrading your old keyfile from Poseidon V1.x/V2.x to V3.x. This is the route to go for the 250 users with a valid keyfile. The upgrade is available for the difference between a V2.x licence and a V3.x licence, which is just 15 EUR.
3. Owners of Subway, Highway or Algor USB controllers manufactured by E3B may go for the cheap OEM upgrade path. Neat as he is, Michael Böhmer made a deal with me that he will pay the difference to the V2.x upgrade. That's the reason that thousands of E3B customers can upgrade their licence for the real bargain of only 10 EUR. But take care: These keys really only work with E3B hardware, and NOT under Amithlon or products from Poland.
4. MorphOS users may donate any sum of money depending on what they think is reasonable. In return, they will get a keyfile that works nicely on their Pegasos or MorphOS PowerUp, but not on other machines. Then again, if you don't like sending money, I've got an amazon.de wishlist aswell!
5. I'm giving away free keyfiles to software developers (no matter if for AmigaOS, MorphOS, AROS or AmigaOS4), given the references seem to indicate that they are worth it.

Discounts are not granted anymore. There was simply hardly any demand, but more hate mails from richer countries.

Dla mnie jest to totalna glupota autora tego Stosu. Chce kupic Spidera (super produkt!!) + jego program (dobra rzecz tez!!) za oba produkty PLACE a autor mi mowi ze go to nie obchodzi bo licencja nie jest na SPIDER'a. Zaplace mu za to 40 dolcow a On mi powie ze to jest nie legalne wg. jego umowy. REWELACJA. Ja wiem ze to JEGO program. Ale w swiecie Amigi to az roi sie od kontrolerow USB, programow.

Pisze list do Autora Posejdona :).

Radze tez napisac. (a i przeczytajcie dlaczego o nie lubi Elboxu... ja nie lubie Elboxu za wysokie ceny, ale kocham za to co robia, BO NIKT juz nic nie robi do tego kompa...).

Znowu mnie szlak trafi... a juz myslalem ze sie "unormowalo" przez te 4 lata przerwy...

Kreciu

Z Bogiem,
[#17] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #15

>Napisz do autora, że chcesz kupić klucz do Poseidona i podaj konfig. Nie sądzę że będzie robił jakieś problemy.

Pisałem, autor problemów nie robi, tylko odmawia rejestracji.

>Owego czasu na PPA (chyba Sebastian się tym zajmował) była akcja kupowania większej ilości kluczy. Dlaczego wtedy nie >kupiłeś? Było by taniej.

Nie miałem Spidera, i nie przewidywałem że będę miał.

[#18] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Bogdan, post #17

Nie rozumiem, nie robi problemow a odmawia rejestracji? Jak to ma sie jedno do drugiego...
[#19] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Bogdan, post #17

A moze przydaloby sie powtorzyc akcje rejestracji poseidona?
[#20] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Krecik, post #16

Ale jazda :) Tego jeszcze nie czytałem. Ale czytając głębiej wynika z tego, że autorowi Poseidona nie podobała się prezentacja Dragona :) A najfajniejszy jest tekst: "Finally, the licences sold via PPA are all V2.x licences and only one of these users have upgraded to V3.x. This one user has an Amiga, thus cannot be the one Elb*x mentions." Czyżby to o mnie? Czy ja jeden mam klucz umożliwiający działanie Poseidona 3.8 na Spiderze?
[#21] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Norbert, post #19

Ja jestem za tym zeby to zrobic, mysle ze jest "kilka" osob ktore chcialby "to" zrobic ;). Wydac te 40 dolcow na program do USB pod Spidera. Ja jeszcze nie mam Spidera ale to kwestia 2 miesiecy wiec teraz moge zarejestrowac :).

Z drugiej strony jakas "akcja" na autora Posejdona by sie przydala bo psuje opnie Polish company Elbox... a chlopcy sie staraja!!

Narzekam na ceny Elboxu (ZAWSZE BEDE!!! A CO!! Szlag mnie trafia jak mysle ze mam za FastATA zaplacic 140 Euro!!) ale z drugiej strony jak bedzie OS4.0 na A1200 + Mediator, to taki Shark dobrze pomazyc :).

Ale co do Posejdona, wezmy sie ludzie w garsc i piszmy do Autora Posejdona... zeby znowu polubil Elbox :), przeciez mogli by nawet wspolpracowac... ;).

Dobra koncze.

Kreciu
[#22] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@kmilota, post #20

Czy ja jeden mam klucz umożliwiający działanie Poseidona 3.8 na Spiderze?

Ja rowniez rejestrowalem Poseidona 3.8, podawajac w konfigu, ze mam Spidera i autor nie robil najmniejszego problemu sprzedajac mi klucz. Co prawda rejestrowalem indywidualnie i cena byla troszke wygurowana (nie pamietam dokladnie juz ale bylo to cos kolo 40-50 euro), lecz cala tranzakcja przebiegla bez problemu. Nieprawidlowego dzialania Poseidona 3.8 na Spiderze nie odnotowalem. Jedynie moja myszka optyczna budzi pewne obawy, czasami po wystartowaniu systemu po prostu nie dziala, ale to wina chyba samej myszki, bo na sasiednim PC jest tak samo.

[#23] Re: Posejdon i Spider - jak to jest z ta licencja w koncu...

@Krecik, post #1

Napisalem list do autora Poseidona, cisza od jakis 10 dni... :(.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem