[#1] PicShow i Amiga
Mam problem. Być może ktoś to już przerabiał i mi pomoże. Przeglądarka grafiki PicShow przy zmniejszaniu rozmiarów obrazka strasznie go kaszani, a dodatek do PicShow: Tumb do wyświetlania miniaturek, wyświetla je ale bez zawartości. Być może program potrzebuje czegoś wiecej oprócz datatype. Nie wiem i proszę o pomoc. Chodzi to na OS39. A swoją drogą czy ktoś wie dlaczego na OS39 nie chce chodzić Visage ?

[#2] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #1

Kiedyś sprawdzałem (nie pamiętam którą wersję) i rzeczywiście kaszani. Ale o ile pamiętam zarówno przy powiększaniu i przy zmniejszaniu. Pewnie taki program :(,który wyświetla przez datatypy. Używaj Visage ver.39.22 (ostatnia, o której wiem) Visage działa na OS3.9 bez problemów ale program należy uruchomić jako komendę np. z shella. Dlaczego na OS3.9 nie chce się uruchomić z ikony tego nie wiem. Pozdrawiam el

[#3] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #1

Nie wiem której wersji PicShow używasz, ale ja u siebie takiego objawu nie zauważyłem. Warto zassać ostatnią wersję ze strony domowej. W nowej wersji autor wprowadził opcje CROP i AUTOCROP (zaproponowałem mu to jakiś czas temu). Niestety, w tym przypadku program rzeczywiście błednie wykonuje te operacje i w efekcie na ekranie mamy "sieczkę". Pozostałe opcje działają jednak dobrze (w tym zmiana rozmiarów obrazka).

Jeżeli chodzi o Thumba to jest to błąd w programie. Problem ten występuje przeważnie wtedy gdy w katalogu jest dużo obrazków. Autor wie o tym, ale chyba już sobie darował rozwój tego programu :( Problem dotyczy wszystkich wersji powyżej numerku 0.1 (a ta niestety jest tylko na 68k i nie ma interpolacji, ale dzięki temu jest bardzo szybka).
[#4] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #1

Mały błąd zakradł się do adresu strony :( TU jest już OK.
[#5] Re: PicShow i Amiga

@el, post #2

Visage mimo swojej klasy ustępuje niestety PicShow'owi, szczególnie gdy się ma PPC i BV. W tym przypadku polecam zapoznać się z programem ShowPPC, który jest bardzo podobny do PicShow'a (jest to u mnie podstawowa przeglądarka).
[#6] Re: PicShow i Amiga

@Jager, post #3

Autor wie o tym, ale chyba już sobie darował rozwój tego programu

Naprawde? Bosz... jakie to dla Amigi typowe. :( Jak juz cos zaczyna wygladac calkiem przyjemnie to autorowi sie odechciewa. Mam nadzieje, ze zrodla pojda w swiat i ktos komu sie chce (zapewne jakis MOSowiec, bo tylko im sie cos jeszcze chce) wezmie sie za to, poprawi pare bledow i znowu bedziemy miec najlepsza przegladarke jaka wyszla kiedykolwiek na Amige. :) Jedyna w ktorej jest normalne next/prev, przelaczanie screen/window, skalowanie, datatypy. Pozostale rzeczy sa mniej istotne ale bez tych czterech cech to przegladarka sie nie nadaje do uzytku w 2003 roku.
Visage... bosz... w 1997 roku to chyba ostatni raz widzialem. To przeciez nawet na oknie obrazka nie umie pokazac ani skalowac, ani chodzic w przod i w tyl. To nie jest przegladarka tylko pokazywaczka. ;)
[#7] Re: PicShow i Amiga

@Jager, post #3

Próbowałem różne wersje, nawet tą najnowszą beta 1.30. Oprócz kaszanienia obrazków przy próbie pomniejszenia lub powiększenia inne funkcje chodzą OK. Smutne, że na razie brak na to lekarstwa, bo w chwili obecnej chyba nie ma na Amigę tak dobrze zapowiadającej się aplikacji do przeglądu grafik. Być może znasz coś zastępczego co dobrze chodzi
mark5

[#8] Re: PicShow i Amiga

@Jager, post #5

Próbowałem ShowPPc w wersji Show040 i niestety wogóle nie mogę tego odpalić. Tak w ogóle to mnie czasami denerwuje, że razem z programami brak pliku readme z wyszczególnieniem rzeczy dodatkowych które muszą być by program ruszył (o wersjach full można pomarzyć)
mark5

[#9] Re: PicShow i Amiga

@el, post #2

Visage rzeczywiście na OS39 uruchomi się z shella, ale wówczas tracimy całe ustawienia związane z wyświetlaniem (tooltype pod ikoną), czyli robi się nieciekawa przeglądarka.
mark5
[#10] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #8

Jak nie wiesz czego potrzeba odpal snoopdos'a i poczytaj co próbuje odpalic....
[#11] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #1

Rozumiem mark5 że nie posiadasz PPC, ale masz kartę GFX? Jeżeli tak to może warto zainteresować się Mysticview? Program jest naprawdę bardzo fajny (swoją drogą szkoda że nie ma wersji dla PPC). Najnowszą wersję znajdziesz tutaj.

[#12] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #1

Nie mam pojęcia skąd wziąłeś tą wersję ShowPPC, ale program nie jest już w fazie testów (i nie jest też już niestety rozwijany), a to oznacza że w archiwum jest guide (przed chwilką sprawdziłem). Chyba że rozmawiamy o dwóch różnych programach, bo w archiwum z wersją 2.11 jakoś nie znalazłem wersji dla 68k, zresztą jak sama nazwa wskazuje program przeznaczony jest dla PPC.
[#13] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #1

Troszkę się nudziłem, więc poszperałem na Aminecie i... rzeczywiście jest osobna wersja dla 040!!! Ściągnąłem, zainstalowałem i działa bez problemu! Domyślam się chyba dlaczego nie chce działać u Ciebie. Chodzi o to że musisz podać nazwę obrazka np. Show DH2:Obrazki/JPG/laski/photo.jpg :) Najlepiej podepnij to sobie pod jakiś przycisk w Magellanie albo skonfiguruj odpowiednio filetype. Przy okazji zobaczyłem jak program działa na 68k. Powiem krótko... dobrze że mam PPC :D
[#14] Re: PicShow i Amiga

@Brodek, post #10

SnoopDos co maiał do pokazania już pokazał "teraz potzreba fachowców"
[#15] Re: PicShow i Amiga

@MDW, post #6

MDW nie boj zaby ;) program jest nadal rozwijany (chodzi o PicShowa) tylko narazie staną Thumb. Ten thum to troche nie wypal i chyba trzeba by bylo od nowa go przepisac albo przekompilować bo ma problem z PPC (wiesza sie bez szczegolnego powodu na PPC ,wersja pod 68k dziala lepiej)
[#16] Re: PicShow i Amiga

@Dario, post #15

Acha i jeszcze jedno, jak ktos chce to moge wrzucic na swoja stronke troche szybsza wersje najnowszego Thumba 68020+ (20% szybszy).
[#17] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #1

Kończąc temat PicShow i Amiga chciałem zaznaczyć że Program chodzi bez problemu z "gołą" Amigą więc problem tkwi w źle napisanym kodzie, który prowdopodobnie działa wyłącznie z jednym typem karty graficznej. Myślę że przy następnej wersji gościu to poprawi.
Przy okazji: Visage pod OS39 idzie odpalić bez problemu i ze wszystkimi ustawieniami pod ikoną !! Wystarczy zmienić typ ikony na "projekt" i w pole programu wpisać "visage"
Powodzenia !!!
[#18] Re: PicShow i Amiga

@mark5, post #17

Raczej wâtpië, űeby PicShow odwoîywaî sië bezpoôrednio do sprzëtu, wiëc na pewno dziaîa ze wszystkimi kartami gfx. Moűe wywala go jakaô opcja? Albo masz coô skopane w systemie. A co do Visage to u mnie chyba dziaîaî z ikony tak samo jak pod 3.1. Ale wywoîywaîem go spod Opusa wiëc mogë sië mylię (ale z parametrem Workbench - wiëc z ikony). Teraz uűywam tylko ShowPPC i PicShowa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem