[#1] przelaczenie cdtv/a500
witam
po rozwiazaniu dwoch pierwszych problemow z A1200 czas na poswiecenie odrobiny uwagi dla CDTV - mianowicie ustawiona jest na A500 (na starcie biale tlo i reka z dyskietka, standard dla A500 1.3), potrzebuje przeswitchowac ja na CDTV - czytalem w jednym watku o zworce/przelaczniku na plycie glownej - jp10 lub jp12, jednak nie moge tego zidentyfikowac na plycie glownej - czy jest jakas inna metoda lub czy ewentualnie ktos moglby wrzucic jakas fotke/opis co gdzie i jak ? z gory dziekuje i jak zawsze do tej pory licze na pomoc amigowej spolecznosci :)

[#2] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Lucus, post #1

Musisz odszukac zwore JP15. Znajdule sie z prawej strony kosci Agnus.
Latwo ja poznasz bo sa to trzy szpilki na ktore musisz zalozyc zworke
taka jak do ustawiania master/slave w twardych dyskach.
Musisz zewrzec srodkowa z dowolna skrajna.
[#3] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Phibrizzo, post #2

w kółeczku ---> http://www.otofotki.pl/obrazki/oqdt612688940n.jpg
[#4] Re: przelaczenie cdtv/a500

@AlaN, post #3

dziekuje kolegom, zrobilem porzadek :)

przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - pamietam ze cdtv po wrzuceniu plyty audio potrafil uruchomic dosc prosty odtwarzacz, tyle ze nie pamietam czy on startowal sam, czy trzeba go bylo jakos wywolac... skleroza :)

[#5] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Lucus, post #4

Tak jak napisałeś, wkładasz płytę audio i wyskakuje odtwarzacz audio, nic więcej nie potrzeba. Amiga rozpozna ścieżki audio.

[#6] Re: przelaczenie cdtv/a500

@chewek, post #5

hmmm... no to maly klops bo mi cd nie rusza. biorac pod uwage ze przelezala z 10 lat w szafie a wczesniej dzialala to chyba wystarczy przeczyscic laser, jak myslicie ?

[#7] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Lucus, post #6

A jak zachowuje sie czytnik po wlozeniu plyty? Czy probuje nia zakrecic, dioda LED sie swieci?
Mozna przeczyscic laser ale odrazu napisze ze aby dostac sie do lasera to trzeba pol czytnika rozkrecic.
[#8] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Phibrizzo, post #7

Dioda swieci, czytnik lekko zakreca po czym dalej nie czyta, po nacisnieciu przycisku wyrzucajacego ta sama sekwencja. Jak myslisz co z tym zrobic ?

[#9] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Lucus, post #8

Mam podobny objaw w swoim CDTV. Proba czyszczenia lasera nie przyniosla rezultatu.
Mysle ze to wynika z wyeksploatowania napedu. Radze sobie z tym troche dziwnie.
Poprostu jak widze ze czytnik ma problem z odczytem przy starcie, to energicznie pukam palcem w naped.
O dziwo pomaga i nie ma pozniej problemu z jakim kolwiek dzialaniem.
[#10] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Phibrizzo, post #9

O, sprawdze ta metode :) o efektach poinformuje w piatek bo narazie jestem poza domem - ech te studia ;)

[#11] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Lucus, post #10

Bez efektu ... wyczytalem w pozostalych watkach ze nie da sie wmontowac innych czytnikow, wiec nie jest dobrze. Sprobuje sie dobrac do lasera i przeczyscic, choc pewnie szanse na reanimacje napedu sa niewielkie.

[#12] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Lucus, post #11

A niema ktoś schematu amigi CDTV??
Jak jest podłączony napęd do płyty głównej?
Już robiłem swapa w XBOXie, więc może w CDTV też się da.

[#13] Re: przelaczenie cdtv/a500

@brada, post #12

Napęd w CDTV jest podłączony jakąś mutacją SCSI. Kiedyś ktoś wspomniał tutaj na forum o tym. Logiczne wydaje się, że przeróbka która by pozwoliła na podłączenie napędu z "normalnym" SCSI niebyłaby taka znowu trudna. Tylko ktoś musiałby to najpierw wymyślić, ha!

Zawsze można kupić niesprawną CDTV i przełożyć z niej napęd. W A570 chyba jest też identyczny.

[#14] Re: przelaczenie cdtv/a500

@Grygus, post #13

A570 - moze to byc jakas opcja, ale niepokoi mnie to "chyba". Koledzy, jest w stanie ktos stwierdzic czy to na pewno zadziala ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem