kategoria: A1200
[#31] Re: TF1260 oprogramowanie

@Don_Adan, post #30

Odpalałem na zwykłym 3.1 od Commodore, żeby zamapować Kick 3.1, tylko z podmienionym SCSI.device. Tylko nie brnijmy w to, że można użyć LoadModule, bo nie jest to tematem rozmowy, tylko czy MuMapROM komukolwiek działa, bo w innej maszynie mogę mieć faktyczną potrzebę mapowania ;) Skoro TF1260 nie ma swojego MAP-ROM (solidny minus), fajnie jakby to ustrojstwo z wychwalanego MMULiba działało.

A1200 rev 2B, 2MB Chip i prosto z CLI po "Boot without S-s" z Early Menu. Więcej się nie da

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 15:34:51 przez Jacques
[#32] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #31

Sorry, że się wetnę ale jeżeli działa MuFastROM to przecież na logikę MuMapRom robi dokładnie to samo tylko wygrywa do fastu obraz nie z kości a z pliku a dalej musi zrobić to samo co MuFastROM. Więc coś dziwnego jest.
[#33] Re: TF1260 oprogramowanie

@bfgmatik, post #32

Wszystko się zgadza, jest to co najmniej dziwne, dlatego chcę się dowiedzieć czy ktoś MuMapROM z powodzeniem używa
Ale fakt faktem, przy MuFastROM autor nie pisze jak przy MuMapROM, że ma prawo nie działać, a działanie będzie niemal wartością dodaną

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 15:49:48 przez Jacques
[#34] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #33

Wieczorem spróbuję sprawdzić u siebie jak mi życie pozwoli bo akurat mam na wierzchu A1200 z TF1260 :).
[#35] Re: TF1260 oprogramowanie

@bfgmatik, post #34

Świetnie, "thanks from the mountain" OK
[#36] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #31

Jak to sie nie da wiecej?
Da sie:

1. wylaczyc stacje dystkietek
2. wylaczyc wszystkie zbedne partycje

Nie wiem czy wylaczenie cc0 na A1200 i file system ma znaczenie przy zuzyciu chipu.
[#37] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #31

Ewentualnie to moze byc kwestia tego, ze to musi byc pamiec niepofragmentowana.
A tobie np cos fragmentuje chip.
Ale to tylko gdybanie bez wynikow wyswietlanych przez Avail, dotyczacych pamieci chip.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 16:12:33 przez Don_Adan
[#38] Re: TF1260 oprogramowanie

@Don_Adan, post #36

No bardzo byłoby to użyteczne by wyłączać stację dyskietek żeby zmapować Kicka 512KB mając 2MB Chipu i 64MB Fastu na karcie
No nic, zaczekam na obiecane testy, a avail dla formalności mogę zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 17:19:58 przez Jacques
[#39] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #38

Zawsze mozesz zrobic na odwrot, wylaczyc HD i uruchomic ten program z df0:
Wtedy chyba nawet wiecej chipu powinno byc w systemie.
Tego fastu ten program nie widzi za pierwszym uruchomieniem.
Choc sam program moglby wyswietlac info, ile chipu potrzebuje w przypadku komunikatu o bledzie.
Ewentualnie sprobuj na WinUAE, ustaw 4MB chip, i zobacz czy zadziala.
A jak zadziala to zobacz ile chipu zzera za pierwszym uruchomieniem.
[#40] Re: TF1260 oprogramowanie

@Don_Adan, post #39

Poniżej już po setpatchu i przy samym DH0 boot bez S-s z early boot menu:

No taki mało śmieszny żart

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 20:53:44 przez Jacques
[#41] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #40

sprawdziłem właśnie u siebie na tf1260

MuMapRom devs:kickstarts/kick40068.a1200 PATCHFILE=AUTOMATIC RELEASECHIP

w tej formie działa u mnie, natomiast nie udało mi się odtworzyć twojego zachowania. Z tym twoim kickiem, na pewno jest wszystko ok?

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2026 23:01:43 przez Mirq
[#42] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #40

Czyli z tego co widac ponizej kick 3.1 musi byc spatchowany.
Bo jak nie jest to jest ten komunikat o braku pamieci.
Troche to jest wprowadzajace w blad.
[#43] Re: TF1260 oprogramowanie

@Don_Adan, post #42

Nie do końca wynika, bo z automatycznym patchowaniem też próbowałem (a poza tym przekopiowałem plik patchujący gdzie trzeba, więc i tak powinno się było to wykonać) i efekt był nadal ten sam

@Mirq
Podzieliłbyś się swoim plikiem?
[#44] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #43

W readme jest napisane, ze musi byc wlasciwy kickstart patchowany.
Czyli potrzebujesz 2 rzeczy obrazu kickstartu i pliku .pch do niego.
I te pliki .pch nie sa wymienne, bo taki kickstart 3.1 jest w roznych wersjach na rozne Amigi.
To musialbys poszukac pliku .pch do swojego kicka, albo go samemu czyms wytworzyc.
Zdaje sie, ze Spatch (SAS C) program to potrafil.
Ale to i tak musisz miec kicka w wersji juz spatchowanej.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2026 09:24:46 przez Don_Adan
[#45] Re: TF1260 oprogramowanie

@Don_Adan, post #44

Tam w readme zdaje się nie ma nic o kickach z A1200, tylko A500/A600/A2000, o ile dobrze kojarzę. Ja chcę zamapować z A1200, co w sumie logiczne jen na A1200 i tak też uruchomił Mirq, co więcej, komenda, której użył powoduje automagiczne patchowanie w locie bez użycia .pch, tyle, że u mnie to też nie działało.
No nic, jeśli kolega Mirq użyczy swojej wersji pliku Kicka, wtedy sprawdzę

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2026 09:39:16 przez Jacques
[#46] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #45

No nie dałem rady tego jeszcze przetestować u siebie, ale przeglądałem guide od MuMapRom i tam autor wielokrotnie pisze, że programowo musiał robić ogromne wygibasy żeby to działało, że program w locie patchuje Kicka żeby przy testowaniu pamięci przy starcie nie nadpisał tego kicka który już siedzi w CHIPRAMie, że jest problem z umieszczaniem w FASTRAMIE bo przecież na etapie startu kicka jeszcze pamięć zorro nie jest zainicjowana, itp... :).
[#47] Re: TF1260 oprogramowanie

@bfgmatik, post #46

No kwestię Fastu możemy chwilowo odłożyć na bok, skoro to się dzieje przy 2MB Chip u mnie nawet bez próby mapowania do Fastu (który zresztą jest na pokładzie TF1260 czy ACA1233x ).

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2026 10:48:18 przez Jacques
[#48] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #45

Z tego co zrozumialem to ten program ma 2 opcje wczytywania kicka.
1. kick i plik .pch
2. spatchowany kick

Czyli nie zadziala z zadnym oryginalnym kickiem bez pliku .pch
Jesli chcesz zostac "mlodym hackerem" to:
1. Zainstaluj patch .pch na pliku ROM 3.1 dla A600, prawie na pewno Spatch to potrafi zrobic.
2. Z Aminetu sciagnij sobie procedure "cmp".
Sa tam rozne, niektore sa fajne, ja np. uzywam cmp od autora EaglePlayera, ale nie moge teraz znalezc, ktore to archiwum.
3. Porownaj oryginalny ROM 3.1 dla A600 z ta wersja spatchowana.
Zakladam, ze zmiany sa tylko w exeku czyli pierwsze parenascie kilobajtow kodu i ewentualnie CRC kicka na jego koncu.
4. W FileMasterze 2.2 znajdz taki sam oryginalny kod np w ROM-ie 3.1 dla A1200 (FileEdit i wyszukiwanie hex czyli np $4e75)
5. Zamien oryginalny hex na hex z wersji spatchowanej i zapisz zmiany.
Byc moze to wystarczy, a jak sie bedzie dopominal o zly CRC ROM-u, to musisz uzyc programu, ktory to potrafi zrobic np. Remus ale pewnie sa tez inne prostsze programy, bo to tylko 4 bajty roznicy sa.
[#49] Re: TF1260 oprogramowanie

@Don_Adan, post #48

Ja zrozumiałem to inaczej: tzn. opcja 2. MuMAPRom sam próbuje sprytnie spatchować w locie Kickstart na podstawie sobie znanych algorytmów, bez pliku .pch (który zresztą mam wrzucony gdzie trzeba.

Nie wiem czemu należałoby robić takie cuda i mieszać w to Kicka z A600? Przecież Mirq niczego takiego raczej nie robił, a spatchował automatycznie w locie właśnie (opcja automatic, a nie z pliku).
[#50] Re: TF1260 oprogramowanie

@Jacques, post #49

Zakladajac, ze macie takie same TF1260, z tym samym firmware tej karty, z tym samym 68060 z MMU/FPU i taktowane tym samym zegarem, i takiej samej ilosci fastu.
To roznice moga byc w uzywanym systemie i kicku 3.x.x
Ale to musialbys podac pelna wersje systemu na czym probujesz ten program.
Roznice, moga byc tez np w uzywanym hardware dolaczonym do Amigi.
Moze cos sie gryzie, i uzywasz/masz cos czego Mirek nie ma?
Albo odwrotnie, on ma cos czego ty nie masz?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem