[#1] VirusZ i błąd 80000004
Cześć,

nałapałem ostatnio trochę wirusów przez nowy soft. Po skanie VirusZ wykrył dziesiątki zainfekowanych plików wirem Ebola i Happynewyear 96. Po usunięciu wszystkich wirusów wszystko jest w porządku poza jednym. VirusZ się uruchamia i pracuje poprawnie ale podczas próby skanu plików większych niż 8kb zawiesza program z błędem 80000004.
Jakiś plik systemowy jest najprawdopodobniej winny temu ale nie mogę dojść jaki. Musiał się zmienić po usunięciu z niego wirusa. Niestety nie zrobiłem screenshota leczonych plików głową w mur
Sam program i jego biblioteki jest ok, jak uruchamiam go spod drugiego systemu awaryjnego na innej partycji wszystko chodzi jak trzeba. Nawet przy tej wyczyszczonej partycji jak uruchomię bez s-s, potem loadwb VirusZ chodzi bez zarzutu.
Jakieś pomysły ktory plik systemowy jest za to odpowiedzialny? Niby problem mały ale lubię jak wszystko chodzi jak należy 😏
[#2] Re: VirusZ i błąd 80000004

@greg79, post #1

Jak nie leci od razu guru spróbuj SnoopDosem podejrzeć.
Jak leci to spróbuj wywalić user-startup i sprawdzić wtedy. I wtedy już metodą eliminacji sprawdzaj czy jak coś wyłączysz to pomoże.
1
[#3] Re: VirusZ i błąd 80000004

@Mir3k, post #2

Świetna rada z tym SnoopDosem! Na początku nie wykrywał mi żadnego błędu ani ruchu przed zwisem. Ale porównując pliki używane do rozruchu VirusZ na głównym systemie i pomocniczym zauważyłem, ze na pomocniczym nie są ładowane vz3.windows i vz3.prefs bo ich po prostu nie ma. Jak usunąłem te 2 pliki z katalogu Prefs na głównym problem zwisu się rozwiązał. Zapisując preferencje na nowo wszystko wydaje się być git. Jeszcze raz dzięki!
1
[#4] Re: VirusZ i błąd 80000004

@greg79, post #1

Tylko raz miałem problem z często wieszającym sie OSem bez powodu najdalej w kilka min po włączeniu. Wyświetliłem sobie wtedy s-s, i włożyłem dysk systemowy (oczywiście zabezpieczony przed zapisem), i skopiowałem z niego na hdd te kilka pliczków systemowy z C, z których korzysta s-s. Potem reset i problem zniknął. :)
1
[#5] Re: VirusZ i błąd 80000004

@greg79, post #1

HNY'96...

Pierwszy program jaki napisałem na Amigę deaktywował te g...o w binarkach przez dodanie kilku instrukcji NOP w strategicznych miejscach. Porównywanie binarki 'czystej' z zawirusowaną, deasemblowanie. Zabawy było nieco.

I do tego użyłem HighSpeed Pascal bo nic innego pod ręką nie było. Dopiero jakiś czas później VirusZ trafił w me łapki i posprzątał.
1
[#6] Re: VirusZ i błąd 80000004

@hrw, post #5

Istotnie, VirusZ zrobił u mnie robotę. Te dwa wiry się u mnie tak rozsiały, że na 4 partycjach dysku miałem w sumie kilkaset zainfekowanych plików. A tylko chwila nieuwagi, trochę dem i gier ściągniętych z netu i proszę…
od teraz uruchamia mi się wraz ze s-s

No i gratuluję pomysłowości OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem